KAKO PRIPREMITI ISTARSKE FUŽE?

DAMIR MODRUŠAN: "Kuhanje me očarava jer može spojiti naizgled nespojivo i neostvarivo!"

Maja Danica Pečanić

Ekskluzivno donosimo recept chefa Damira Modrušana koji je objavljen u novoj “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige

Damir Modrušan svoje je kuharsko umijeće usavršavao u Italiji. Od 2002. na čelu je kuhinje u restoranu Zigante u Livadama u Istri. Vodič Gault Millau dodijelio mu je dvije kuharske kapice i 15 bodova, a Michelinov vodič za 2017. godinu preporučio ga svojim čitateljima. Za uspjeh zaslužna je i ljubav prema moru i tartufima, koje obožava spremati. Kuhanje ga očarava jer može spojiti naizgled nespojivo i neostvarivo. Tome svjedoče autorska jela - krumpir surprise s tartufom, K. u. K. Symphony i originalni sladoled od tartufa.

Maja Danica Pečanić
 

Omiljeni oblik tjestenine?

Špageti br. 3 i fuži, naravno!

Crni ili bijeli tartuf?

Bijeli.

Što najradije pripremate kada su vani velike vrućine?

Cijeli izbor salata, a na grillu kombinaciju ćevapa, svinjetine marinirane u medu i piletine s kostima.

Što uvijek imate u zamrzivaču?

Štrucu kruha i sladoled.

Koji vam je najdraži napitak?

Veliki sam ljubitelj piva, čaj pijem samo kad sam bolestan, a najviše volim Nescafe s mnogo mlijeka.

Koju egzotičnu kuhinju želite kušati?

Želio bih probati afričku kuhinju koja se bazira na mnogo voća.

Tko vam je kulinarski uzor?

Francuski chef Guy Savoy. Oduševljava me što radi s tartufima.

Koju ste namirnicu nedavno prvi put probali?

Ljutu papričicu Trinidad scorpion koja je druga na svijetu po ljutini.

Kojoj se sezoni veselite?

Proljeću koje je najljepše godišnje doba jer sve cvate i buja.

Koje ćete namirnice pripremati ove jeseni?

Počinje sezona bijelog tartufa, ali i gljiva pa koristimo puno vrganja, lisičarke, martinčice, crne trube...

S kim od kolega biste rado surađivali?

S Emanueleom Scarellom iz restorana Agli Amici, slovenskim kolegom Tomažom Kavčićem, a od naših svakako s Davidom Skokom.

Na koji način najradije jedete rajčice?

Samo u soli i maslinovu ulju...

Dan najčešće završavate s… ... obitelji. Jako mi je važno da smo supruga Dolores, kći Debora i pas Dona zajedno na okupu i popričamo o tome kako smo proveli dan.

Recept: Fuži s crnim svježim tartufom

 

Izdvajamo

Iz drugih medija