AKO NISTE ZNALI

DASKA ZA REZANJE JE KRALJICA PROFESIONALNE KUHINJE: Zašto restorani u svojim kuhinjama imaju daske različitih boja?

Razlog zašto mnogo ljudi zazire od kupovine drvenih dasaka je upravo higijena. Postoji uvriježeno mišljenje kako je drvo porozno, može apsorbirati tekućinu i samim time postati leglo za bakterije.

Jedno istraživanje pokazalo je kako je pranje drvenih daska vrućom vodom i sapunicom dovoljno za "ubijanje" bakterija, a kako masne tvari poput pileće masti uglavnom ostaju na samoj površini daske. Ipak, potrebno je spomenuti kako nije svako istraživanje išlo u prilog drvenoj dasci. Naime, drvenu dasku ne biste trebali stavljati u perilicu za pranje suđa jer se drvo troši pod takvim "agresivnim" režimom pranja. Ako svoju dasku želite duže očuvati na životu nemojte je stavljati u perilicu za suđe.

Restorani si, pak, nikako ne smiju dozvoliti ni najmanji rizik, pa tako ni kad su u pitanju daske. Unakrsna kontaminacija i trovanje hranom su nešto na što jako dobro moraju paziti pa se stoga u profesionalnim kuhinjama najčešće koriste plastične daske za rezanje. Najčešće su izrađene od polietilena te su vrlo čvrste i otporne. Ono što je kod dasaka najvažnije jest pravilno ih održavati, redovito mijenjati novima i posjedovati različite daske za rezanje različitih vrsta namirnica.

Evo kako bi to trebalo izgledati:

Bijela daska

Koristi se za rezanje sira ili kruha. Svaki bi se artikl morao rezati na svojoj dasci.

Crvena daska

Koristi se za rezanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda.

Plava daska

Koristi se za rezanje ribe i morskih plodova.

Zelena daska

Koristi se za rezanje voća i povrća.

Smeđa daska

Koristi se za rezanje grillanog mesa, povrća i ribe.

Žuta daska

Koristi se za obradu peradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:06