ZALJUBLJENIK U KAVU

DEJAN GANŽULIĆ: Organizator uspješnog festivala kave Zagreb Coffee Break o kavi!

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Dejan Ganžulić zaljubljenik je u kavu, vlasnik tvrtke Imperija kave i organizator uspješnog međunarodnog festivala kave Zagreb Coffee Break koji je nedavno prvi put održan u Muzeju Mimara na radost svih ljubitelja tog mirisnog napitka.

Otkud strast za kavom?

Kavom se bavim više od deset godina, ali strast se rodila kad sam prije četiri godine otkrio specijalitetnu kavu koja se proizvodi u posebnim i idealnim mikro-klimama. Imao sam priliku učiti zanat kod našeg najboljeg barista, Matije Hrkaća iz Cogito Coffee Roastersa, koji mi je dao savjet kojeg se i danas držim: da ne kopiram druge bariste, nego da razvijam svoj stil.

Koja je vaša najdraža kava i imate li jutarnji ritual?

Nemam najdražu kavu jer volim isprobavati raznolike arome i okuse u kavama pa se tako u mojoj šalici redovito nalaze kave iz svih dijelova svijeta gdje se ona uzgaja. Najviše volim piti filter kave (Aeropress, V60, Siphon, Clever Dripper, Chemex, French press...) jer se u njima može izuzetno uživati u okusima. Obično kad se probudim svaki dan unutar pet minuta vrtim ručni mlinac za kavu i ovisno o tome koji aparat za filter kavu izaberem, potrošim od 5 do 15 minuta.

Gdje u gradu pijete kavu?

Kavu u zadnje vrijeme pijem u coffee shopu Pixie Espresso Bar na Srednjacima, a osim kod njih često se nađem u Teneo Coffee Shopu na Trešnjevci. Kod njih je posebna atmosfera zbog koje se osjećam kao da sam kod kuće.

Što vas je potaknulo na organizaciju Zagreb Coffee Break festivala?

Hrvatska je u svjetskom vrhu među 25 zemalja po broju ispijenih kava po stanovniku, a nemamo festival kave. Osim toga, želio sam pokazati posjetiteljima da kave ne moraju biti gorke i bezukusne, nego da se i u Hrvatskoj može piti kava visoke kvalitete i pripremljene po najvećim standardima.

Kako ste zadovoljni uspjehom festivala?

Jako sam zadovoljan svime. Koliko je ovakav festival nedostajao u Hrvatskoj najbolje govori činjenica da je festival posjetilo oko 2300 posjetitelja iz Hrvatske i još devet zemalja šire regije. U dva dana festivala popijeno je više od 6000 kava! Svi su izlagači oduševljeni festivalom, a već sada imam brojne nove prijave za sljedeću godinu. Najveće bogatstvo su mi prijatelji koji su pomogli oko festivala iz Teneo Coffee Shopa i Orich Coffee Roastersa te posebice Stow Coffee Roastersa iz Ljubljane koji su učinili festival stvarno posebnim. Veliku potporu pri organizaciji festivala dalo mi je Veleposlanstvo Republike Indonezije, s kojima surađujem već nekoliko godina, a uz Indonežane puno mi je pomogao i Turski kulturni centar.

Koji vam je najdraži trenutak festivala?

Kako se na festivalu uglavnom nije služio šećer uz kavu, mnogim je posjetiteljima bilo teško odlučiti isprobati kave koje su se nudile. Tako sam jednoj posjetiteljici napravio cappuccino, ali ga ona nije htjela piti bez šećera te je bila vidljivo nezadovoljna. Nakon kratkog nagovaranja i objašnjavanja, ipak ga je probala i bila iznenađena jer je prvi put u životu probala kavu s mlijekom bez šećera a da je uživala u njoj. Najbolji je bio njezin izraz lica dok je pila cappuccino koji je odražavao zadovoljstvo kad je shvatila da uživa u kavi bez šećera. "Tajna" je u tome što kad se mlijeko ugrije na idealnu temperaturu, ono ispušta šećer i još kad je uz to kava kvalitetna, rezultat može biti samo čisto zadovoljstvo.

Tko vas nadahnjuje?

Iz svijeta kave najviše sam se ugledao na Scotta Raoa, koji je jedan od vodećih eksperata u svijetu. Kada sam počeo organizirati festival, znao sam da mogu napraviti pravi europski festival kave. Bilo je teških trenutaka, ali ako vjerujete u sebe i svoje znanje, sve je moguće. Volim kavu i život mi se bazira na njoj te ako za nešto živite kao ja za kavu, onda rezultati neće izostati.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Imam vlastitu tvrtku, Imperija kave, i brend kave koji sam uspješno predstavio na festivalu i koji želim ponuditi što većem broju kavopija. Specijalizirao sam se za edukacije, konzultacije i savjetovanja oko vođenja ugostiteljskih objekata jer bih želio pomoći drugim privatnicima da podignu standard u svojim lokalima na europski nivo. Svakako ću dio vremena posvetiti daljnjem usavršavanju u inozemstvu jer smatram da znanja nikad nije dovoljno. Što se tiče sljedećeg izdanja festivala Zagreb Coffee Break, pripreme su već počele i u planu je da budemo još bolji i još veći nego ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:00