MALI TRIKOVI U KUHINJI

DESET TRIKOVA ZA SPAS U KUHINJI: Zašto vam voda neće iskipjeti i kako ispeći mesnu štrucu u 15 minuta?

zivim.hr - https://zivim.hr/ucim/nikad-nije-kasno-da-naucite-pripremate-li-hranu-na-ispravan-nacin/
Getty Images

 

Čekaj, kuham tjesteninu!

Some spaghetti are cooking in the hot water
Getty Images/iStockphoto
 

Nerijetko radimo nekoliko stvari odjednom pa recimo kad kuhamo tjesteninu često u međuvremenu pripremamo umak ili pričamo na telefon. Što god radili sigurno vam je bar jednom kipuća voda iskipjela iz posude. Pokušajte na sredinu lonca staviti drevnu kuhaču i stvari bi trebale ostati pod kontrolom.

Antitalent za skladištenje začinskog bilja

Začinsko bilje zaleđeno u maslinovom ulju

 

Nemojte dopustiti da vaše začinsko bilje propadne. Jednostavno ga možete sačuvati tako što ćete ga nasjeckati na sitnije komadiće, položiti u kalup za ledene kockice, preliti otopljenim maslacem ili uljem pa zamrznuti. Kad vam bude trebalo u kuhanju samo ubacite u jelo.

Pečete muffine, a nemate kalupe!

Carrot muffins with cream of mascarpone on wood
Getty Images/iStockphoto
 

Ne očajavajte, ako imate papir za pečenje!

Muke po prianjajućoj foliji

Outdoor summer cooking. Turning sausages with tongs.
Getty Images/iStockphoto

Prianjajuća folija vrlo dobro čuva svježinu namirnica, ali često zamotavanje bude prilično neuredno jer se folija počne petljati. Kako biste to izbjegli, držite prianjajuću foliju u hladnjaku i pakiranje namirnica bit će daleko jednostavnije.

Čišćenje drvenih dasaka

Beefsteak. Piece of grilled BBQ beef marinated in spices and herbs on rustic wooden board over rough wooden desk with copy space. Top view.
Getty Images/iStockphoto
 

Drvene daske vrlo često ne možemo dovoljno dobro očistiti, ali jednostavnim trikom uklonit ćete sve bakterije. Uzmite polovicu limuna i veći prstohvat soli pa dobro izribajte dasku, a zatim isperite.

Čišćenje masivnih tava

Pieces of butter in the hot pan on the metal background top view
Getty Images/iStockphoto
 

Masivne tave od lijevanog željeza vrlo su nezgodne za čišćenja iako se upravo u njima pripremaju najukusnija jela. Sljedeći put uzmite šaku krupne soli i izribajte tavu. Trebali biste biti zadovoljni rezultatom.

Smeđi šećer i korica naranče

muscovado sugar on old wooden table
Getty Images/iStockphoto
 

Ako ga ne čuvate kako treba, smeđi šećer će vam se početi grudati, a jednom kad otvrdne više ga ne možete upotrebljavati. Kako biste to spriječili, u vrećicu sa šećerom dodajte komadić narančine kore ili komadić jabuke i dobro zatvorite. Trebao bi puno duže ostati svjež.

Savršenstvo zvano - jaje na oko

Photo showing two fried eggs that are being cooked in a stainless steel, non-stick frying pan, on a ceramic hob. These fried eggs are shaped in round, non-stick metal ring moulds, with the rings helping to contain the whites and yolks, stopping them spreading in the pan.
Getty Images/iStockphoto
 

U zagrijanu tavu razbijete jaje, a uz sam rub dodate i malo vode. Pričekajte nekoliko minuta i jaja na oko trebala bi biti sočnija s ovim malim trikom.

Treba vam kist?

Seasoned potato wedges
Getty Images/iStockphoto
 

Ako u svojim kuhinjskim ormarićima ili ladicama nemate kist, jednostavno ga možete izraditi od papira za pečenje. Presavijte komad papira za pečenje nekoliko puta, zatim ga narežite na trake (ali tako da režete do pola papira kako bi se trakice ostale držati) i koristite poput kista!

Mesna štruca za 15 minuta

meatloaf,egg, food
Getty Images/iStockphoto
 

Vjerojatno vrlo rijetko pripremate mesnu štrucu baš zato što vam je potrebno više od sat vremena da je ispečete. Prethodno pripremljenu smjesu, rasporedite u kalupe za muffine, pecite 15 minuta na 230°C.

Izdvajamo

Iz drugih medija