LJETNI RUČKOVI KOJI SE NE ZAOBILAZE

DESTAK RECEPATA KOJI ĆE VAM POPRAVITI DAN: Ljetna vrućina neće vas omesti u pripremi ovih jela, a recepti su za prste polizati!

 

Bilo da je vaš red godišnjeg i vratili ste se u stvarnost uzavrelog asfalta ili ste jedan od sretnika koji guštaju na moru uvijek mučimo istu muku - što za ručak? Kriteriji su najčešće vrlo jednostavni, ali često nedostižni! Tražimo nešto fino, ali ne da nam se pripremati. Ovdje smo vam pripremili neke recepte sa sezonskim namirnicama pa iako možda zahtijevaju malo dužu pripremu, mogu poslužiti kao ručak za dva dana dok ćete neke prilično jednostavno i brzo odraditi. Prava je šteta ne uželiti koji pjat pašte i salse, bar jednom pripremiti ribu ili uživati u dobro ohlađenom tiramisuu pod klimom ili pak nakon mora.

Teško nam je izdvojiti favorite, ali sve ove recepte pripremili smo ili sami ili uz pomoć naših suradnika chefova, a kako su se vama svidjeli recepti javite nam putem naših društvenih mreža.

Šporka salsa

Rajčice trebaju biti što zrelije, nerijetko ćete na tržnicama naći da se prodaju rajčice po sniženoj cijeni jer su za kuhanje - to je dobar znak!

Marko Miščević

Malo drugačija salata od junetine

Kuhano juneće meso ostaviti da se ohladi pa ga narezati na komadiće veličine zalogaja, dodati mu malo narezanog ljubičastog luka, peršinova lista, sol, papar, ocat te maslinovo ulje i malo sezamova ulja. Ovdje će se lijepo uklopiti i malo bučina ulja. Poslužiti na blanširanoj blitvi začinjenoj kombinacijom sezamova i maslinova ulja i soli.

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Špageti s dagnjama

Marko Miščević / Hanza Media
 

Skuša sa zelenim maslinama i celerom

Zagreb, 260517.
Slavica Sagolj pripremila je i stilizirala lagana ljetna jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Guacamole i kozice

Zagreb, 130617.
Ljetno druzenje i jela koje su pripremile i stilizirale Mateja Domitrovic i Slavica Sagolj u dvoristu staroga naselja Trnje.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Salata s tunom i tri vrste riže

Skuhati rižu (mi smo koristili klasičnu arborio te crvenu i crnu). Umjesto riže možete skuhati ječam, kvinoju, kuskus ili tjesteninu po želji. U zdjelu staviti kuhanu rižu, dodati ocijeđenu tunu iz dvije konzerve, narezane žute i crvene cherry rajčice, na kockice nasjeckanu mozzarellu te crne i zelene masline. Na samom kraju dodati začinsko bilje poput bosiljka i majčine dušice te limunov sok, sol i papar.

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Složenac od patlidžana

Zagreb, 130617.
Ljetno druzenje i jela koje su pripremile i stilizirale Mateja Domitrovic i Slavica Sagolj u dvoristu staroga naselja Trnje.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

Salata od slanutka, tikvica i feta sira

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Tiramisu

Zagreb, 130617.
Ljetno druzenje i jela koje su pripremile i stilizirale Mateja Domitrovic i Slavica Sagolj u dvoristu staroga naselja Trnje.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Slanutak na crveno s purećim okruglicama

Zagreb, 211117.
Jela za zimska blagdanska druzenja pripremile su Mateja Domitrovic, Suncana Barusic, a prostor i stol je stilizirala Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Panirani inćuni i kelj na padelu

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Orada in forno

Marko Miščević / Hanza Media
 

Izdvajamo

Iz drugih medija