SLAŽETE LI SE?

DOBAR KONOBAR ZLATA VRIJEDI: Svatko bi trebao biti konobar na jedan dan!

On prezentira lokal, često je razlog vraćanja u restoran ili zaobilaženje istog u širokom luku. Evo zašto je njih posao toliko važan i nimalo lak!

Zašto bi svatko trebao biti konobar na jedan dan? Raditi kao konobar u restoranu se vrlo često, kod nas, ali i u svijetu, smatra prilično podcijenjenim poslom.

S ljudima je vrlo teško raditi, konobar mora biti brz, ali oprezan, imati dobro pamćenje, biti komunikativan, nasmiješen i uvijek otvoren. Konobari vrlo često rade dvostruke smjene i preko 10 sati dnevno, a nerjetko rade i vikendima i blagdanima. Cijeli dan stoje na nogama, ali se još uvijek nekako stignu nasmijati.

Midsection of waiter setting the table in restaurant. Horizontal shot.
iStock

To je posao kojeg morate voljeti, bez toga nema dobrog konobara. Konobari su vrlo često prva lica koja gosti ugledaju pri ulasku u restoran i na njima ostavljaju vrlo važan prvi dojam. Zato su nasmiješeni konobari od izuzetne važnosti. Dobar konobar nikada nije bahat, niti prema kolegama niti prema gostima. Dobar konobar se ne raspravlja s gostom već nudi ispriku i nešto drugo s menija.

Zato:

  • Kad uđete u restoran, srdačno pozdravite svog konobara.

  • Kad naručite hranu i konobar dođe provjeriti je li sve u redu, budite iskreni i pristojno recite ako nešto nije u redu.

  • Budite strpljivi, konobar ovisi o jako puno drugih ljudi u restoranu i ponekad će hrana kasniti. On želi da vi dobijete svoju hranu na vrijeme isto kao i vi.

  • Zapamtite, svi mi imamo loše dana, vaš konobar također.

  • Kada dođe red na spremanje tanjura s vašeg stola, pustite konobara da to odradi. Vaše skupljanje tanjura će mi zapravo samo odmoći, on ima svoj ''sistem''.

  • Na odlasku ga pozdravite i zahvalite se na usluzi.

  • Uvijek ostavite barem 10% napojnice!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:36