VAŠ POVRTNJAK

DOBRA HRANA U VRTU: Stiglo je vrijeme da počnete razmišljati o tome što ćete posaditi u kasno ljeto!

 Getty Images
Jesen obožava lisnato povrće poput kelja, rotkivca i špinata. I dok vam je po ovim vrućinama jesen sve samo ne na umu, upozoravamo da je sada pravo vrijeme da počnete razmišljati o tome što ćete posaditi u kasno ljeto kako biste do jeseni imali divne usjeve.

Brojite unazad od prvog mraza

Kod jesenskih usjeva je ključno za sazriju dok je vrijeme još uvijek dovoljno toplo, ali ako se posade prerano, velike vrućine ih mogu uništiti. Kako biste pronašli optimalno vrijeme za sadnju, trebali biste znati prosječan datum pojavljivanja prvog mraza na vašem području. Zatim, na pakiranju svakog sjemena koje želite posaditi potražite vrijeme potrebno da biljka sazrije. Od datuma prvog mraza oduzmite taj broj dana i dobiti ćete savršeno vrijeme za sadnju vašeg povrća.

Crate with vegetables
Getty Images/iStockphoto

Započnite sadnju

Kod jesenskog povrća je najbolje sjeme prvo posaditi u manje posude koje ćete staviti u sjenu za vrijeme velikih vrućina. Kada vrućine krenu jenjavati, mladice biste trebali presaditi u vaš povrtnjak kako bi mogle dozrijeti. Dok su vrlo male, obavezno ih redovito zalijevajte! Tlo na kojemu ćete vršiti sadnju obogatite gnojivom.

chard planted
Getty Images/iStockphoto

Jesenska žetva

Hladnije vrijeme izvlači najbolje iz lisnatog i korjenastog povrća. Cvjetača, brokula, kupus, mrkva i prokulice postaju slađe što je vrijeme hladnije. U ranu jesen ćete svo ovo povrće moći ubrati i uživati u njihovom genijalnom okusu, ali samo ako krenete na vrijeme!

Getty Images/iStockphoto

Koje povrće saditi?

Evo samo nekoliko prijedloga koje povrće bi trebalo obogatiti vaš povrtnjak i prosječan broj dana potreban da da plod.

Zelena salata – 50 dana
Blitva – 55 dana
Špinat – 45 dana
Kelj – 60 dana
Brokula – 80 dana
Kupus – 95 dana
Rotkvice – 30 dana
Repa – 50 dana
Mrkva – 80 dana
Luk – 120 dana
Češnjak – 120 dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15