NAŠI RECEPTI

(DOBRE IDEJE) SLANE MEZE ZA ŠMEKERSKO DRUŽENJE: Stiže nekoliko provjerenih recepata u kojima ćete s guštom uživati!

Sunce nam je konačno malo hrabrije provirilo i ako ste odlučili skupiti stvari i otići na neko roštiljanje, apsolutno pozdravljamo ideju! Stiže nekoliko recepata u kojima ćete s guštom uživati.

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Burek s junetinom

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
2 žličice soli
200 ml mlake vode
Za nadjev:
600 g juneće lopatice
2 srednja luka
sol i papar
Za preljev:
mesni temeljac

1. U brašno dodajte sol i zamijesite elastično tijesto.
2. Mijesite ga rukom 10-ak minuta i ostavite u pobrašnjenoj posudi da odmori oko pola sata.
3. Meso izrežite na sitne kockice, posolite i popaprite. Ostavite pola sata u hladnjaku.
4. Na malo ulja izdinstajte na kockice narezan luk dok ne postane proziran. Dodajte isjeckano meso i dinstajte dok meso ne dobije laganu boju. Maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi.
5. Na stolu valjkom razvaljajte tijesto u što veći krug.
6. Poškropite ga lagano uljem i ostavite da odmori još 15-ak minuta. Zatim tijesto razvucite što tanje možete.
7. Nadjev poredajte po rubovima tijesta i zarolajte do polovice. Oblikujte malene pužiće i stavite ih u prethodno namašćen protvan.
8. Stavite peći na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40 minuta.
9. Zatim burečiće prelijte sa 1 dl vrućeg mesnog temeljca i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Pita od sira i špinata

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
2 žličice soli
2 dl mlake vode
Za nadjev:
500 g svježeg sira
2 velika jaja
500 g mladog špinata
sol i papar
Za preljev
100 ml mlijeka

1. U brašno dodajte sol i zamijesite elastično tijesto.
2. Mijesite ga rukom 10-ak minuta i ostavite u pobrašnjenoj posudi da odmori oko pola sata.
3. U posudi pomiješajte sir, jaja, sol, papar i prethodno blanširani i na sitno narezani špinat.
4. Na stolu valjkom razvaljajte tijesto u što veći krug.
5. Poškropite ga lagano uljem i ostavite da odmori još 15-ak minuta.
6. Zatim tijesto razvucite što tanje možete. Nadjev poredajte po rubovima tijeseta i zarolajte do polovice. Dobit ćete dvije velike ''zmijice''. U prethodno namašćen protvan motajte tijesto s nadjevom u oblik velikog puža.
7.Stavite peći na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40 minuta. Zatim burečiće prelijte sa 1 dl vrućeg mlijeka i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

Salata od cikle i jabuke

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek

1 kg cikle
1 granny smith jabuka
pola žlice naribanog svježeg đumbira
sol
aceto balsamico
maslinovo ulje

Ciklu skuhati ili ispeći u pećnici u foliji na 180 °C oko sat vremena, ovisno o veličini cikle, provjerite čačkalicom je li gotovo. Oguliti ciklu, narezati je na kockice, kao i jabuku. Posoliti, dodati naribani đumbir, začiniti octom i uljem te rashladiti.

Coleslaw salata

pola glavice ljubičastog zelja
pola glavice bijelog zelja
2 mrkve
1 glavica ljubičastog luka
jogurt
pola žlice majoneze
sol
papar
par kapi rižina ili jabučnog octa

Zelje narezati na tanje trakice, a mrkvu naribati. Luk narezati na tanke ploške. Povrće staviti u zdjelu, pokapati octom te preliti jogurtom u koji ste umiješali malo majoneze (može i bez nje) te na kraju posoliti i popapriti. Promiješati i rashladiti.

Krumpir salata sa senfom i ljutom papričicom

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

1 kg krumpira
2 svježe ljute papričice ili 1 veća
3 mlada luka
1 žlica senfa
1 žlica nasjeckanog kopra
3 slana inćuna ili srdele iz ulja
1 žličica kurkume
maslinovo ulje
rižin ocat
sol i papar
1 zdjelica rikule

Oguliti krumpir, narezati ga na srednje debele kriške i kuhati u vreloj vodi oko 12 minuta. Ocijediti. Nasjeckati inćune, staviti ih u zdjelicu sa senfom, kurkumom, koprom, maslinovim uljem i octom. Krumpire posoliti, popapriti, dodati mladi luk, ljutu papričicu kojoj ste prethodno uklonili koštice, rikulu i pripremljeni dresing. Promiješati.

Pašteta od pilećih jetrica

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

1 kg pilećih jetrica
2 glavice luka
2 glavice ljutike
250 g maslaca
par listića kadulje
sol, papar
1 žličica cimeta
1 zvjezdasti anis

Na žlici putra ispirjati sitno sjeckani luk imljutiku pa im dodati nasjeckane jetrice očišćemne od žilica. Podliti s 0,3 ml konjaka i pustiti da alkohol ispari. Jetrica se ne smiju zapeći jer će pašteta biti grudasta. Izraditi paštetu u blenderu pa po njoj poslagati popržene listiće kadulje i preliti je pročišćenim maslacem.

PIKANTNI BATAČIĆI

Zagreb, 030516.
Proslava 5 rodjendana Dobre hrane na Bundeku.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

1, 5 kg pilećih batačića
2,5 žlice sezamova ulja, tamnog
sok pola većeg limuna
1 žlica mljevene ljute crvene paprike
1 žlica garam masale u pasti
1 žlica meda
1 žlica naribanog svježeg đumbira
sol

Pomiješati sve navedene sastojke za marinadu pa u nju uvaljati batake tako da se ravnomjerno oblože marinadom. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Peći na roštilju ili u pećnici. Poslužiti uz neku salatu uz dresing od jogurta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:21