TKO SU NOVI LAUREATI?

DOBRI RESTORANI 2019: Dijeli nas još manje od tjedan dana do proglašenja najboljih restorana i chefova u zemlji!

 Boris Kovacev / CROPIX
 

Jedini relevantan izbor najboljih hrvatskih restorana uskoro će dobiti nove laureate. Naime, 10. lipnja proglasit će se najbolji među najboljima na hrvatskoj gastro sceni po izboru Dobrih restorana, i to već osmi put, no ove godine sa znatno izmijenjenim konceptom. Budući da živimo i radimo u eri mobilnih aplikacija i navigacije, koje zainteresiranoj publici u svakom trenutku javljaju gdje će i što u blizini dobro pojesti, odlučeno je da će ovaj projekt nastaviti izbor po nešto drukčijoj kategorizaciji.

Nova podjela

Dakle, umjesto dosadašnjeg svrstavanja po regijama, restorani su sad podijeljeni u četiri kategorije i pritom - s obzirom na dinamičnost scene - nije isključeno da će ih iduće godine biti i pet ili šest. Jednostavno je zaključeno da nije pravedno da se jedan bistro, koliko god dobru hranu posluživao, po regionalnom ključu natječe s hotelskim restoranom najviše kategorije, gdje se o gostu brine vojska kuhara, konobara, sommeliera. Tako se u posebnoj kategoriji valoriziraju restorani visoke kuhinje, gdje spadaju oni u kojima hrana, usluga i ambijent čine kreativnu cjelinu koja će zadovoljiti najzahtjevnijeg gosta. Njima su kao posebna kategorija dodani hotelski restorani visoke kategorije koji, uza sve pogodnosti i sav luksuz, nude i izvanredna gastro iskustva.

Najbrojnija je skupina ona koja predstavlja tradicionalnu kuhinju - restorani, gostionice, konobe, oštarije u kojima se jede fina domaća hrana. I naposljetku, tu su restorani kreativne urbane kuhinje, sve važniji segment gastro scene koji će nas često iznenaditi na brzinu pripravljenom, ali maštovitom hranom, koji nude hamburger puno bolji od prosječnog, pizzu ili roštilj kakav nećete pojesti nigdje drugdje.

Buje, 101115.
Reportaza o obiteljskom restoranu Stari podrum.
Na fotografiji: Vlasnica restorana Mira Zrnic.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / EPH

Buje, 101115.
Reportaza o obiteljskom restoranu Stari podrum.
Na fotografiji: Vlasnica restorana Mira Zrnic.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / EPH

Jela iz Starog podruma (Momjan)

Budući da osim recenziranih postoje adrese koje zaslužuju pažnju, Dobri restorani kao izbor ne završava svoj krug za tekuću godinu, već se nastavlja, jer se radi o dinamičnom projektu koji stalno pretpostavlja rad na terenu. Tako ćete iz tjedna u tjedan i dalje moći čitati u Nedjeljnom Jutarnjem, a posebno u magazinu Dobra hrana, o restoranima, gostionicama, bistroima za koje se procijeni da im je mjesto u Dobrim restoranima.

Dominacija Rudolfa Štefana

Analizirajući trendove, imena chefova i adrese kroz izbor Dobrih restorana isprofilirala su se mjesta s jedinstvenom gastronomskom pričom. Ime koje je svakako obilježilo proteklih osam godina je zasigurno Rudolf Štefan, koji je slavio kao chef godine tri puta za redom te su izabrali njegovi kolega. Njegov Pelegrini dijelio je taj uspjeh i tako bio proglašen najboljim restoranom u Hrvatskoj čak četiri puta. Iako Rudi konstantno radi na kvaliteti restorana, ujedno šireći svoju gastronomsku priču i izvan njegovih zidova pokrećući zakladu za financiranje mladih “Budi foodie” te vodeći važan i značajan kongres gastronomije i ugostiteljstva “Chefs´Stage” s internacionalnim karakterom, odlučeno je da su ove godine Pelegrini i Rudolf Štefan izvan konkurencije s obzirom na uzastopno osvajanje najviših odličja.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Nagrada "Andrej Barbieri"

Kao što se i sam zalaže za bolje obrazovanje i pažnju mladim kreativcima u gastronomiji, na tom tragu je odlučeno da se dodijeli nagrada i mladom kuharu koji se smatra perspektivnim i za kojeg će publika zasigurno još čuti. Upitali smo tako etablirane hrvatske chefove koji su autoriteti na gastronomskoj sceni da odluče tko će ove godine nositi naslov najboljeg mladog kuhara u zemlji. Nadovezujući se na spomenutu nagradu, a u mislima na prerano preminulog chefa Andreja Barbierija, odlučeno je da će upravo ta nagrada nositi njegovo ime kao svojevrstan hommage njegovu liku i djelu. Osim spomenutih, dodijelit će se još i nagrada Prijatelj vina restoranu koji ima najbolju vinsku kartu.

Opatija, 160615.
Kuhinju modernog restorana i hotela Bevanda vodi kuhar Andrej Barbieri.
Prezentirao je svoja autorska jela inspirirana morem s vrhunskim namirnicama.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Žiri

Sva navedena priznanja rezultat su recenzija stručnog tima dr. Daria Naletilića, Rahele Štambuk i Radovana Marčića, kao i sastanaka i analiza sa širim krugom žirija koji još čine Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, Vana Babić, urednica portala Dobra hrana, Željko Neven Bremec, viši majstor kuhar i predsjednik Udruge SKMER, te Kristina Mamić, glasnogovornica Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45