NAJRELEVATNIJI IZBOR U ZEMLJI

DOBRI RESTORANI 2019.: Za sve koji žele znati gdje dobro jesti, otvaramo osmu sezonu izbora najboljih hrvatskih restorana!

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Najrelevantniji prikaz restoranske scene u Hrvatskoj osvježen je nekim značajnijim promjenama, poput podjele na tri ključne kategorije: visoku kuhinju, tradicionalne restorane i urbanu kreativnu kuhinju. Pobjednik svake od njih bit će proglašen u lipnju

Kako bismo 2019. godinu započeli u niskom startu, s prvim ovogodišnjim brojem magazina Dobre hrane kreće i osmo izdanje izbora Dobri restorani u organizaciji Jutarnjeg lista. Kada je 2012. godine pokrenut ovaj projekt, prvi svoje vrste na našim prostorima, nismo mogli ni zamisliti da će već te prve godine postati i potom ostati najrelevantniji prikaz razvoja restoranske scene u Hrvatskoj. Rezultati Dobrih restorana ne samo da su pomogli afirmirati brojne restorane i chefove, nego i dalje služe kao poticaj da se kvaliteta usluge u hrvatskim restoranima podigne na zavidnu razinu.

Ovogodišnjim izborom stoga želimo istaknuti restorane koji su svojim radom u protekloj godini zadržali vjerne goste, ali i stekli poklonike koji im se iznova vraćaju, i to ne samo zbog izvrsne hrane nego i zbog vrhunske usluge i ugodnog ambijenta.

U sklopu Dobrih restorana do sada smo birali najbolji hrvatski restoran, a posljednje tri godine to je bio šibenski Pelegrini pod vodstvom chefa Rudolfa Štefana, te smo birali i regionalne pobjednike. Osim Štefana, Dobri restorani pomogli su i u afirmaciji danas slavnog chefa Davida Skoke, Gorana Kočiša kao nove nade hrvatske gastronomije, i još nekih cijenjenih chefova bez kojih bi danas naša gastro scena bila siromašnija.

Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Marko Miščević

Ove godine odlučili smo osvježiti koncept Dobrih restorana pa ćemo restorane koje odlikuje visoka kvaliteta usluge i ponude razvrstavati u tri kategorije. Restorani iz cijele Hrvatske koji zavređuju pažnju dijelit će se na restorane visoke kuhinje, tradicionalne restorane i restorane kreativne urbane kuhinje.

Restorane visoke kuhinje predstavljaju gastronomska odredišta u čijim se kuhinjama prate svjetski trendovi, ne samo po pitanju tehnika pripreme hrane nego i načina na koje chefovi promišljaju i kombiniraju namirnice.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Tradicionalni restorani s druge strane čuvaju recepture specifične za određeno podneblje i nude svojim gostima kvalitetna jela u kojima Hrvati već stoljećima uživaju, što ne isključuje ni njihove modernije inačice. Posljednja kategorija su restorani kreativne urbane kuhinje i uključuje restorane u kojima možete pojesti popularnu uličnu hranu poput pizze, hamburgera, dobrog roštilja ili sličnih modernih jela, a u kojima se trude zadovoljiti sve ukuse i cjenovne kategorije.

Nova podjela uvrštava se zbog lakšeg i logičnijeg uspoređivanja i ocjenjivanja kandidata, a fokus će od sada biti na tri neizostavna aspekta svakog restorana.

Osim kvalitete hrane i njene prezentacije, stručni žiri promatrat će i kako funkcionira servis i kakav je ambijent te nagrađivati cjelokupni doživljaj posjete restoranu. Svrha ovog izbora je zahvaliti restoranima i chefovima na njihovu predanom radu te najnovijim informacijama potaknuti što veći broj naših čitatelja da obogate svoju svakodnevicu i za posebne prilike odaberu mjesto s popisa Dobrih restorana te pritom dobiju pravu vrijednost za svoj novac.

Početkom lipnja objavit ćemo rezultate opsežnog pregleda aktualne situacije u ugostiteljstvu kako bismo vam dali provjerene preporuke, kao i zasluženo priznanje najboljima te kako bismo ih potaknuli da i dalje napreduju u svojim ambicijama i našoj publici nastave nuditi nezaboravno gastronomsko iskustvo za stolovima diljem Hrvatske. Konačni poredak restorana po kategorijama ostaje tajan sve do svečane dodjele nagrada koja će biti održana u lipnju, a za sve novosti pratite naš tjedni prilog u Nedjeljnom Jutarnjem, magazin Dobra hrana i naše internetske stranice te stranice Dobrih restorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48