TIPS & TRICKS

DOBRI SAVJETI CHEFA MARINA MEDAKA: Kako provjeriti jeste li dovoljno začinili vaš zamjes za faširace, sarmu ili kobasice?

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Prošlog smo petka bili na Advent radionici u RougeMerin cateringu naziva "Kako je Marin ukrao Božić" i od chefa Marina Medaka i sami "ukrali" nekoliko savjeta i trikova...

Osim Masnog, O'čaja i Čupavca, okosnicu ovogodišnje adventske ponude RougeMarina čini i šest vrsta kobasica koje poslužuju u domaćim lizikama od muškatne tikve: Uzmi dvi' - par janjećih kobasica inspiriranih Dalmacijom, Rok & rock'n'roll - kobasica od svinjetine, čvaraka i prženog luka, Tele & šarena vrata - teleća hrenovka, Vruća Talijanka – ljuta talijanska, Divljak – kobasica od vepra i Bombon – francuska kobasica.

Bojan Haron Markičević

Dok je pojašnjavao koji su glavni sastojci svake od kobasica, Marinu je "ispao" i savjet o tome kako provjeriti je li zamjes za kobasice dovoljno začinjen.

- Nikad nemojte kušati sirov zamjes, uvijek ga ispecite. Dakle, prvo promiješajte sve začine kako bi se i oni sljubili. Zatim ih dodajte u meso te dobro izmiješajte. Uzmite malo zamjesa i stavite ga peći na suhu tavicu. Ali pazite da ne dođe do Maillardove reakcije - govori Medak.

Zagreb, 231019
Chef Marin Medak odrzao je radionicu pastramija u Bagel baru. Na slici je: Marin Medak.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Francuski kemičar, Louis-Camille Maillard, otkrio je, 1913. godine, da kuhanjem namirnica na temperaturi višoj od 100 stupnjeva dolazi do povezivanja šećera i bjelančevina u novu molekulu te se stvaraju nove arome, tvari i okusi – meso postaje ukusnije, pomfrit hrskaviji. Idealne temperature za postizanje ove reakcije su od 110 do 170 stupnjeva.

- Ne smije doći do karamelizacije jer taj proces mijenja okus mesa, intenzivira ga - govori Medak.

Eto, sljedeći put kad budete isprobavali jeste li dovoljno posolili meso za sarmu, faširance ili kobasice, manite se guranja jezika u sirovo meso i komadić ispecite na tavici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:46