Pjenušci
Pjenušci zatvoreni mogu stajati čak 3 godine, a otvoreni od 1 do 3 dana u hladnjaku dobro zatvoreni. Pjenušava vina brzo gube mjehuriće nakon otvaranja, a nemojte ih hladiti tek od 1 do 2 dana prije nego ih planirate piti.
Desertna i rose vina
Takva vina zatvorena mogu stajati do 3 godine, a otvorena od 5 do 7 dana u hladnjaku zatvorena čepom. Imajte na umu da će se okus lagano promijeniti već nakon prvog dana otvaranja zbog oksidacije, a kod desertnih vina će se slatkoća u okusu pojačati.
Bijela vina
Zatvorena mogu stajati do 3 godine, a otvorena od 3 do 5 dana u hladnjaku zatvorena čepom. Baš uvijek ih držite začepljenima i imajte na umu da brzo oksidiraju, brže od desertnih i rose vina, budući da je više kisika korišteno prilikom njihove pripreme.
Crna vina
Zatvorena mogu stajati od 2 do 3 godine, a otvorena od 3 do pet dana na hladnom i mračnom mjestu sa čepom. Što crno vino sadrži više tanina i kiseline, to bolje podnosi stajanje. Neka crna vina čak imaju bolji okus nakon jednog dana stajanja.
Savjeti
Najgora mjesta na kojima možete držati vino su iznad hladnjaka (na hladnjaku), pokraj pećnice i pokraj perilice za suđe iz razloga što ti uređaji griju vino dok rade. |
Neotvoreno vino uvijek čuvajte položeno horizontalno jer na taj način vlažite čep i sprječavate zrak da uđe u bocu. |
Znati ćete da je vaše vino pokvareno ako vam čep curi, ako je vino zamućeno te ako se na dnu boce počnu stvarati mjehurići. |