KUHAJ BOLJE UZ NAŠE SAVJETE

DOBRI SAVJETI ZA JOŠ BOLJE KUHANJE: Ne želite da vam palenta ispadne gumasta i zato vam donosimo trikove i recepte koje trebate znati!

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2019. u 11:05

zivim.hr - https://zivim.hr/jedem/zlica-zdravlja/palenta-bi-redovito-trebala-biti-na-nasem-jelovniku-evo-i-zasto/

 

Svaka svjetska kuhinja ima neku vrstu specijaliteta koji se radi od autohtone sorte kukuruza tipične za taj kraj. U hrvatskoj kuhinji to su žganci, pura ili palenta, što je jelo od ukuhanog kukuruznog brašna ili krupice. Razlika između brašna i krupice jest u načinu mljevenja kukuruza, pa tako brašno obilježava fina tekstura dok je krupica puno grublja, što se može osjetiti i pod prstima. Postoji žuta i bijela varijanta ovisno o vrsti kukuruza. Ako su zrna mljevena tradicionalno kamenim mlinom, brašno će biti malo krupnije pa, ako vam to smeta, prosijte ga prije kuhanja.

Ovakva vrsta brašna sada je najbolja jer je sezona branja tog jesenskog ploda pri kraju. Imajte na umu da se ovako mljeven kukuruz lakše kvari od onog mljevenog modernijim metodama.

Kupovina

Domaće kukuruzno brašno može se nabaviti na hrvatskim OPG-ovima koji se bave uzgojem kukuruza ili na našim tržnicama i u specijaliziranim dućanima.

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: palenta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Skladištenje

Brašno kupujte u manjim količinama, ne stavljajte ga u plastičnu ambalažu, nego ga je najbolje držati u drvenoj posudi ili pamučnoj platnenoj vrećici. Kada kupite kukuruzno brašno svakako provjerite je li dovoljno suho, a ako nije, ostavite ga na drvenoj površini da se malo osuši. Spremljeno vlažno, kukuruzno brašno sklono je stvaranju plijesni ili neugodnog mirisa. Ne može ni u smočnici dugo stajati, rok trajanja mu je nekoliko mjeseci.

Klobuk, Ljubuski, 191117.
Priprema rucka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: palenta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Kuhanje

Kuhanje palente od prave kukuruzne krupice vrlo je lako, no iziskuje dosta vremena. U visoku, duboku posudu stavite vodu i posolite po želji. U zakuhanu vodu pomalo dodajte brašno te neprestano miješajte drvenom kuhačom, a pritom pazite da se ne stvore grudice. Gustoća ovisi o vašem ukusu, no imajte na umu da će se palenta stisnuti kada se ohladi. Neprestanim miješanjem potičete oslobađanje škroba, dobiva se na kremoznosti i okusu. Vrijeme kuhanja ovisi o brašnu, njegovoj svježini i o tome kako je mljeveno, ali u svakom slučaju potrebno je kuhati najmanje 45 minuta, i to uz neprestano miješanje. Pred kraj kuhanja možete dodati kockicu maslaca ili svježe naribanog sira kao što je parmezan. Ako ćete ohlađenu palentu kasnije pržiti ili peći na žaru, onda nije potrebno ništa dodavati jer će tako pripremljena biti dobar dodatak nekom umaku ili salati.

Palenta kao dodatak jelu

Kukuruzno brašno može se dodati u juhe i variva radi zgušnjavanja. Ako niste ljubitelj dugog boravka u kuhinji, na tržištu su dostupne i instant mješavine za palentu. Riječ je o kukuruznoj krupici kojoj je potrebno samo pet do osam minuta kuhanja, ovisno o proizvođaču. Imajte na umu da ovu vrstu krupice treba puno manje stavljati jer ona jako brzo nabubri i zgusne se.

Dozirajte pomalo jer, bude li pregusto, teško ćete postići kremoznost, a dobit ćete gustu, pomalo gumastu masu. Na samom kraju možete dodati malo maslaca, maslinova ulja ili svježeg začinskog bilja. Pri kuhanju palente na dnu posude se uvijek napravi kora. Dovoljno je samo uliti hladnu vodu i pustiti da malo odstoji. Sadržaj posude brzo će omekšati i lakše ćete je oprati.

Bilo da radite s brašnom od domaćeg kukuruza ili s instant kukuruznom krupicom, ova ukusna delicija ne služi samo kao prilog nego može biti i fini ukusni doručak ili večera. S dodatkom prepečenog špeka ili slanine, toplog mlijeka, bijele kave ili preprženog maslaca, domaćeg vrhnja i na sitno prženog luka, ovo se jelo od davnina poslužuje u našim kućanstvima.

CROPIX

Valbandon kraj Pule, 151015. Restoran Beccaccia u Valbandonu u vlasnistvu obitelji Radolovic. Na fotografiji: palenta zapecana na nzaru. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

 

Ne sadrži gluten

Važno je napomenuti i da zrna kukuruza ne sadrže gluten, te je takvo brašno idealno za osobe s intolerancijom. Ako ćete palentu poslužiti kao dodatak nekom jelu, još tekuću vruću smjesu izlijte u posudu i pustite da se ohladi. Ohlađenu oblikujte kalupom, sa svake strane premažite maslinovim uljem ili maslacem te zapecite na grill tavi te poslužite uz umak. Palenta može poslužiti i kao zamjena za kruh. Na nju stavite sir po izboru, malo svježe rajčice i zapecite nekoliko minuta dok sir ne omekša pa dodajte začinsko bilje.

PALENTA: Sedam provjereno dobrih recepata koji mogu spasiti današnji ručak!

 

Izdvajamo

Iz drugih medija