KAKO ODABRATI?

DOBRI SAVJETI ZA LJUBITELJE JABUKA: Koje sorte jabuka su savršene za kuhanje i pečenje?

 CROPIX
Jabuke su jednostavno savršeno voće!

Sve možemo kuhati i peći, samo što neke bolje podnose visoke temperature i zadržavaju svoju teksturu od drugih. Neke su bolje u pitama, a neke za izradu soka i umaka od jabuka. Saznajte koje!

Braeburn

Radi se o prvoklasnoj desertnoj jabuci. Imaju slatko opori okus, teksture koja ostaje prilično čvrsta tijekom pečenja. Ovo je jabuka za sve svrhe, savršeno funkcionira u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tekuć.

A pile of red braeburn apples at the farmers market
Getty Images/iStockphoto

Cortland

Cortland jabuke su sočne i lagano opore, s žarko crvenom korom i snježno bijelim ''mesom''. Savršena jabuka za pečenje, koristite ju u pitama, drobljencima… Dobro funkcionira svježa u salatama i na platama sa sirom, a meso joj ne gubi boju brzo.

Cortland Apples On The Deck.
Getty Images/iStockphoto

Empire

Empire jabuke su ''križanke'' McIntosh i Red Delicious jabuka. Čvrste su teksture i slatke, a savršene su za izradu domaćih sokova, umaka od jabuke i sušenje.

A wooden crate with some Empire apples and lots of room for copy.Similar Images:
Getty Images

Fuji

Čvrsta i sočna, Fuji jabuka je najpoznatija vrsta jabuke koju biste trebali jesti svježu. Ali to ne znači da nije dobra za pečenje, prilično dobro drži svoj oblik.

Raw Red Fuji Apples in a Basket
Getty Images/iStockphoto

Gala

Slatka jabuka blagog okusa, sa zeleno narančastom korom i crvenim ''prugama''. Najbolje ih je koristiti u salatama, izradi soka od jabuke i cidera.

Royal Gala apples in a pile.  All of the apples are red with a slight yellow hue to them.  Several apples sit at an angle or on their side, while others sit perfectly straight.  There almost forty apples in view.
Getty Images

Golden Delicious

Slatka jabuka bogatog okusa. Jedna od najzahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.

Close up of golden delicious apples in box
Getty Images/iStockphoto

Granny Smith

Najpoznatija vrsta jabuke za izradu tarta. Vrlo je hrskava i poprilično kisela. Kombinirajte ju sa slađim jabukama u pitama.

Gravenstein

Gravenstein jabuka dolazi u zelenoj i crvenoj boji te ima sladak okus i čvrstu teksturu. Savršene su za konzumaciju dok su svježe, ali i za pečenje, kuhanje u umacima i prešane za cider. Vrlo su kratko u sezoni i ne mogu dugo stajati, zato ih ugrabite dok ih još ima!

Getty Images/iStockphoto

Honeycrisp

Radi se o američkoj sorti jabuka koja je savršena za konzumaciju svježa. Kako joj i ime insinuira, hrskava je i sočna, a slatkom okusom nalik medu. Savršene za umak od jabuka!

Honeycrisp apples with a wood background.
Getty Images/iStockphoto

Idared

Vrlo stara vrsta jabuke, kiselkastog okusa s lagano ružičastim mesom. Savršena za umak od jabuka; jabuke kuhajte u kori, kasnije ih ogulite i protisnite kroz sito.

Ida Red in a basket. This apple was scientifically developed in 1942 at the University of Idaho Agricultural Experiment Station. It is a cross between a Jonathan and a Wagener.
Getty Images/iStockphoto

Jonagold

Ovo je križanka između Jonathan i Golden Delicious jabuke. Savršena za konzumaciju svježa i za kuhanje.

Jonagold apples in a basket on wooden table against garden background
Getty Images/iStockphoto

Jonathan

Opora jabuka s bogatim, lagano začinjenim okusom jabuke. Svježa u salatama je najbolja!

Michigan Apples on the Tree in autumn.
Getty Images/iStockphoto

McIntosh

Klasična jarko crvena jabuka za zelenim podtonovima, sočna, hrskava, ali ne pogodna za kuhanje budući da se lako raspada. Najbolja je ako ju kombinirate s, na primjer, Golden Delicious jabukom u pitama.

A wooden crate filled with dew covered McIntosh apples at a Cape Cod Farmers Market
Getty Images/iStockphoto

Mutsu

Ova velika, žuto zelena jabuka je jako sočna i hrskava. Ima svjež i sladak okus, a savršena je u salatama, za zamrzavanje, u umacima i za pečenje.

A bushel of Mutsu apples in an open air market.
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:09