VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

DOMAĆA MUŠKATNA VINA: Na spomen muškata jednima će se razvući osmijeh, a drugima namreškati čelo!

Na spomen muškata, to jest vina od muškatnih sorti, jednima će se u trenu razvući osmijeh preko lica, a drugima će se jednakom brzinom stisnuti usne i namreškati čelo u zgražavajućoj maniri...

Uzrok takvim različitim reakcijama leži u slatkoći koju očekujemo od tipičnog muškata. Šećer u vinu izaziva oprečne osjećaje jer oni koji vole slatko voljet će ga i u vinu, dok oni koji su na njega indiferentni neće ga voljeti ni u vinu. Međutim, slađa vina ne voli ni oveća skupina ljudi koja poznaje tehnologiju dobivanja takvih vina i zna da je šećer osnovna hrana kvascima prilikom fermentacije i stvaranja alkohola. Kvasci su živi toliko dugo dok imaju hrane, to jest šećera, pa dok vino ne postane sasvim suho, to jest bez šećera, ne možete se riješiti kvasaca.

Photograph of a bowl of soup being served at an outdoor dinner party with a bottle of wine in frame with blank label.
Getty Images/iStockphoto

Oni koji žele sačuvati šećer u vinu te kvasce trebaju umrtviti na drugi način od prirodnog čekanja nestanka njihove omiljene hrane, a to je obično ekstremnim hlađenjem iza kojeg slijedi solidno sulfitiranje. Stoga je uobičajeno da u slađim vinima nalazimo više sumpora nego u suhim pa oni koji vino piju redovno ili ga vole popiti više, zapravo ih često izbjegavaju. Ipak, bilo bi šteta muškate ne piti kao slatkasta vina, iako ih se u manjem postotku može naći i suhih, jer muškatne sorte, a naročito u nas dvije najpopularnije, muškat bijeli i muškat žuti, daju neka od najljepših slatkih ili slatkastih vina na svijetu. Kako se ne bi uskratili za poseban doživljaj koji pružaju ta fina desertna vina, konzumirajte ih opreza radi u manjim količinama.

Zagreb, 190517. 
Basement wine bar u Tomicevoj ulici od nedavno u ponudi ima i riblje plate.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Iako ima cijeli niz dobrih vinara koji razine sulfita i u slatkim vinima drže sasvim nisko ili gotovo na jednakoj razini kao i kod suhih vina, ako ste osjetljivi na sulfite, umjerenom konzumacijom u sigurnoj ste zoni u svakom slučaju. Najljepša vina od muškata u Hrvatskoj se rađaju u Istri, bregovitoj Hrvatskoj i u centralnoj Slavoniji, oko Kutjeva. Vani je muškat bijeli zaslužan za superpopularni talijanski pjenušac Moscato d’Asti, zatim za francuska desertna vina Vin Doux Naturels, australska prestižna likerska vina iz regije Rutherglen, u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji za poznate tamjaniku ili temjaniku, a u Austriji za muskateller.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Porodica muškatnih sorti je inače vrlo brojna i smatra se jednom od najstarijih vinskih sorti uopće. Neke su muškatne sorte genetski povezane, neke nisu, a sve zajedno nose zajednički nazivnik zbog specifične aromatičnosti, to jest mirisa na muškatno grožđe. Muškatna vina su jedina vina koja mirišu na grožđe i kad postanu vina. Sve druge sorte kao vina prestanu mirisati na grožđe i počnu mirisati na nešto drugo. U nas je najpopularniji muškat bijeli koji još možemo naći i pod nazivom muškat momjanski kad dolazi iz zone oko gradića Momjana, zatim je drugi po popularnosti muškat žuti, slijedi muškat ottonel, s nešto težim slatkim aromama od bijelog i žutog, i na kraju muškat ruža koji ne miriši na ruže, nego na crveno voće i muškatno grožđe, a smatra se da ruža u nazivu zapravo opisuje njegovu svjetlocrvenu boju.

Group of friends having drinks at sunset. They are celebrating with a wine toast. They are smiling and happy. Lens flare

Tu je još i kao vino vrlo rijetki muškat hamburg koji daje crna vina, ali nije osobito cijenjen od strane vinara i publike. Za danas smo izdvojili tri različita domaća muškata koji svaki u svom razredu nudi visoku vrijednost i dobar omjer kvalitete i novca.

KOPJAR MUŠKAT ŽUTI 2017. 50 kn (u vinariji), 86/100

Atraktivni muškat intenzivnog mirisa na agrume i muškatno grožđe. U ustima je ugodno slatkasto-kiselkast i ako ga se dobro ohladi, može poslužiti kao osvježenje tijekom toplih dana, ali jednako dobro funkcionira kao digestiv nakon ručka ili večere. Vinarija Kopjar je vinarija s ekološkim certifikatom iz okolice Varaždina i sa svakom sortom kojom se bave već nekoliko godina u nizu postižu visoke rezultate. To su prije svega sauvignon bijeli, rajnski rizling i pinot crni, a ovim muškatom samo potvrđuju status pouzdane vinarije i sigurne kupnje.

DEGRASSI MUŠKAT BIJELI SAN PELLEGRIN 2016. 80 kn (Vrutak), 91/100

Pionir modernog istarskog vinarstva je neshvatljivo insuficijentan kad je tržišna prisutnost u pitanju jer redovno proizvodi sjajna vina od kojih je ovaj muškat samo nastavak dugačkog niza izvrsnosti. Miriše na livadni med, na kandiranu koricu limuna, na muškatno grožđe i marelice. Jako atraktivno, ali i superkvalitetno vino koje za razliku od većine drugih muškata možete čuvati godinama. Vrlo slatko (deklarirano je kao slatko, dakle ima više od 40 grama šećera), ali nimalo teško, niti ljepljivo, jer kiseline su također visoke i harmoniziraju vino do razine neodoljive slasti. Dugačko na retrookus, traje minutama, kompleksno, jedno od onih vina koje potiče emocije.

FESTIGIA MUŠKAT RUŽA 2016. 55 kn (Superkonzum), 88/100

Bljeđe, providne crvene boje, što bi sugeriralo da se radi o čistoj sorti, bez uobičajenog dodavanja bojadisera kako bi se postigla standardna tamna rubinska boja, što zapravo cijenimo kao akt iskrenosti. Deklarirano je kao slatko, i jest slatko. Nije poput muškata bijelog slatkasto-kiselkasto, nego je više nekog slatkog voćnog karaktera. Voćnost je profinjena, nije ‘tuti fruti’ banalnost, već jasna i čista, podsjeća na kandirane brusnice, koje prate blaga primjesa muškatnoga grožđa i nježne floralne note. U ustima pokazuje karakter zahvaljujući blagom taninskom stisku i sočnosti svježeg voća na finišu. Jako fina muškat ruža, jedna od najfinijih na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:18