ZA POSEBNE PRILIKE

DOMAĆA PAŠTETA: Kako ju jesti, s čime i u kojim prilikama?

 Getty Images/iStockphoto
Poslali smo čovjeka na Mjesec, ali još uvijek nismo uspjeli doći do točne matematičke formule koja bi nam osigurala savršeno kremastu domaću paštetu baš svaki put.

U restoranima je vrlo često njihova izvedba osrednja. Ono što je važno zapamtiti jest to da se pašteta poslužuje sa savršeno tostiranim kruhom koji se također ne smije zanemariti. Na vašem pladnju želite imati točno onoliko koliko je potrebno kruha i točno toliko paštete, ništa ne smije nedostajati i ničega ne smije biti previše. Kod kuće pak na takve stvari možemo utjecati i prepečenog kruha nam nikada ne smije nedostajati.

chickpeas pumpkin turkey liver pate on a white background. toning. selective Focus
Getty Images/iStockphoto

Temperatura je važna!

Paštetu nikada ne želite služiti odmah iz hladnjaka. Ona treba biti na sobnoj temperaturi budući da se radi o prilično masnom jelu koje je najukusnije upravo tako posluženo. Svakako ju izvadite 10 minuta prije posluživanja iz hladnjaka, a možete to učiniti i puno prije, oko sat vremena prije.

	paste from a chicken liver.
Getty Images/iStockphoto

Kako ju poslužiti?

Bilo da paštetu služite na velikoj dasci sa narescima i sirevima ili ju porcionirate, uvijek ju trebate poslužiti sa tanjurima. I naravno malim zaobljenim nožem za razmazivanje. U ovom slučaju vam mogu poslužiti i male žličice. Ako se radi o jetrenoj pašteti, svakako ju poslužite uz neki slatki džem ili relish, savršeno će se nadopunjavati.

Crostini with liver pate
Getty Images/iStockphoto

Kada ju jesti?

Mi ovdje govorimo o pašteti kao cjelokupnom obroku. Pašteta se služi za ručak, kao predjelo za večeru, uz možda popodnevni čaj ako ga pijete ili na plati s narescima, sirom, različitim vrstama kruha, maslinama, chutneyjima, relishima, džemovima, povrćem... Rekli bismo, služite ju u posebnim prilikama i koristite se skupljim, ali kvalitetnijim namirnicama.

Sandwich with homemade liver pate on slice of fresh whole grain bread decorated with few fresh green parsley leaves. Served outdoor on wooden cutting board. Natural light from the shade of a tree.
Getty Images/iStockphoto

Par savjeta:

  • držite se tradicionalnih začina (ukoliko ne želite eksperimentirati i paštetu radite prvi put) poput češnjaka i majčine dušice

  • kasnije, ako se odlučite istraživati, možete ubaciti malo muškatnog oraščića ili cimeta, ali ne pretjerujte, ne pripremate božićni kolač

  • svakako dodajte trunčicu alkohola, možda Grand Marnier ili porto

Smoked salmon and soft cheese spread, mousse, pate in a jar with crackers, olives and capers on a wooden background
Getty Images/iStockphoto

Zapamtite da riblje paštete zahtijevaju malčice više začina (celer, možda malo više limunova soka). Tost s kojim ćete jesti paštetu svakako premažite maslacem, sve je bolje uz još malo maslaca. Koristite kvalitetan kruh, najbolje je da napravite svoj vlastiti kruh od kiselog tijesta i onda ga tostirate. Uz paštetu savršeno paše ukiseljeno povrće, a isto vrijedi i za chutneyje i relishe.

Isprobajte paštetu od tune, riblju paštetu i jetrenu paštetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:56