RECENZIJA RESTORANA

DOMAĆA SPIZA ZA HOLIVUDSKU EKIPU: Ovdje su jeli Salma Hayek i Owen Wilson, a sad smo ih posjetili i mi!

 Duje Klarić / HANZA MEDIA
Konoba Fetivi ili jednostavno “u Piple”, koju su nekidan posjetili i filmski partneri Salma Hayek i Owen Wilson, jedna je od onih adresa koje i ja obavezno posjetim kada sam u Splitu

Konoba Fetivi
Ul. Tomića stine 4, 21000, Split
021 355 152

I to pogotovo kad mi se ne kuha, a jede mi se domaća spiza. Kako mi se spomenuta konoba nalazi doslovno “iza kantuna” kuće, nema boljeg mjesta da se skokne na ručak ili neobaveznu večeru. Konoba Fetivi otvorena je cijelu godinu - uz koji tjedan zimskog odmora - što je danas u centru Splita prava rijetkost.

Split, 230719.
Slavni holivudski glumci Salma Hayek i Owen Wilson nakon zavrsetka snimanja filma Bliss isli su na rucak u konobu Fetivi vlasnika Radovana Piplovica u Varosu.
Na fotografiji: Owen Wilson
Foto: Duje Klaric/ CROPIX
Duje Klarić / HANZA MEDIA

Osim zatvorenog dijela koji ima tek nekoliko stolova, tu je i velika terasa s pomičnim krovom gdje i za najveće žege možete pobjeći u hlad i skloniti se od vreve. Kod Piple se najbolje ne zamarati jelovnikom, nego odmah priupitati - što se danas nudi? U protivnom biste mogli propustiti razne sezonske delicije kao što su šparoge u proljeće ili juha od legumina (grahorica) na kosti od pršuta u zimi. Znaju se tu naći i razni brujetići od riba i ribica ili sipe, hobotnica s grahom ili slanutkom, gulaši od divljači ili kakve su već volje i inspiracije toga dana vlasnik Radovan Piplović Piple ili njegov sin Duje.

Konoba Fetivi Facebook page

Tu su, naravno, i njihovi odlični standardi kao što su crni rižot (topla preporuka) i frigadura od gavuna i kozica, odličan pršut i sir, koje ćete uvijek naći na meniju. Odlučite li se počastiti nekim dobrim komadom ribe ili mesa s gradela, također nećete požaliti, a neće požaliti ni vaš novčanik jer su cijene umjerene. Ova je obiteljska konoba u centru Splita među prvima dobila Michelinovu oznaku Bib Gourmand koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Stoga, već s početkom sezone u Splitu, oko Uskrsa, kod Piple bez rezervacije uglavnom ne možete dobiti stol.

Konoba Fetivi Facebook page

Tijekom posljednjega, proljetnog posjeta naručili smo pašticadu kojaje poslužena s tagliatellama te janjetinu s bižima. Tagliatelle su bile kuhane al dente i zapravo pravo osvježenje umjesto uobičajenih njoka te su odlično pale na srednje gusti umak od pašticade, što osobno preferiram. U janjetini s bižima ne zna se je li slađi bio grašak ili mekano janjeće meso, a oba su jela ekspresno nestala s tanjura. Iako siti, nismo odoljeli domaćoj, još toploj štrudli od jabuka. Kada zbrojimo sve navedeno, nije ni čudno da se kod Fetivog počela okupljati i hollywoodska elita.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:03