VRUĆA JANJETINA

DOPUNJENA LISTA MJESTA ZA NAJBOLJU JANJETINU: Ovo je još deset adresa koje ste nam otkrili kao vaše apsolutne favorite!

 Damir Krajac / CROPIX
 

Jučerašnji članak o šesnaest najboljih mjesta za janjetinu pokrenuo je lavinu komentara na društvenim mrežama kao i poziva. U nastavku vam donosimo mjesta koja su vaši apsolutni favoriti, mjesta koja baš nikad ne preskačete, a svatko tko ih nije bar jednom posjetio, ne zna što je prava janjetina. Time je naša lista dobila nastavak s dodatnim adresama koje vrijedi posjetiti prema mišljenju čitatelja Dobre hrane i Jutarnjeg lista.

OPG Antunović, Kuna Pelješka

Kuna 37
Kuna Pelješka
020 742 035

Konoba Antunović website

Obiteljsko gospodarstvo Antunović smješteno je u malom mjestu Kuna Pelješka na poluotoku Pelješcu koje broji svega dvjestotinjak stanovnika. Nisu razvikani ni smješteni na glavnoj cesti, ali itekako se imaju čime ponositi, naime nude hranu iz svog uzgoja, a uložili su i velike napore kako bi autohtonu sortu ovce Dubrovačka ruda spasili od izumiranja. Nemojte se zaboraviti najaviti jer specijaliteti po kojima su poznati rade po prethodnoj najavi. Kruh ispod peke, janjetina i kozletina, pikatić ili tripice samo su neke od delicija kojima se ondje možete osladiti, a posebno je zanimljiv i sam interijer u kojem sa stropa vise pršuti.

Gostionica Jablan

Senjska draga 19, 53270 Senjska Draga
053 764 022

Zagreb, 190112.
U restoran Kalelarga stigla je prva ovogodisnja mlada janjetina sa Paga. Vlasnik restorana Ante Zuanovic tradicionalno je na prvo kusanje pozvao i novinare.
Na slici: janjetina na raznju.
Foto:  / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Gostionica Jablan u vlasništvu je gospođe Marice Lopac koja ovdje radi preko trideset godina. Nude ličku janjetinu, domaći kruh i kobasice, pečeni odojak, ali imaju i domaće sireve, a od kuhanih jela dosta hvale njihove fileke. Gostionica se nalazi 7 kilometara od Senja, podno Vratnika te ima status kultnog mjesta koji ima tradiciju 30 godina.

Restoran Kod Pere, Radučić

Radučić BB
099 294 3003

Sibenik, Raducic,  241207. 
Vlasnik gostionice
Ante Baranic / CROPIX

Ovo je legendarno mjesto i tko god se našao u blizini Radučića, zasigurno je svratio kod Pere na malo pečenog. Posluje od 2003. godine, a janjci su iz okolice Bukovice i Oklaja. Vlasnik Pere Škorić u svom lokalu je "od jutra do mraka", a vrte se janjci, odojci pa i ćevapi.

Konoba Tomić, Gornji Humac

Gornji Humac 36
21414 Gornji Humac, Otok Brač
(0)99 225 1199

Konoba Tomić website

Obitelj Tomić je među najdugovječnijim obiteljima Gornjega Humca. Od davnih dana ovdje obrađuju zemlju i proizvode vlastitu hranu. Glavna jela koja nude su janjetina, jaretina, teletina, govedina, svinjetina, piletina (sve meso je iz domaćeg uzgoja) te svježa riba iz Jadranskoga mora.

Konoba Kopačina, Donji Humac

Donji Humac 7
21423 Donji Humac, Otok Brač
021 647 707

Konoba Kopačina Facebook page

Konoba Kopačina započela je s radom 2000.godine. S više od 35 godina iskustva u ugostiteljstvu, vođena s ljubavi prema otoku, obitelj Jugović otvara u Donjem Humcu konobu Kopačinu. Ponudu konobe Kopačina karakteriziraju razni brački specijaliteti, specijaliteti od janjetine, brački ovčji sir, bračke delicije te svježa riba i morski plodovi. Ovdje služe i originalni brački vitalac.

Restoran Marin, Tisno

Kapela 61 Dubrava kod Tisna
022 466 070

Restoran Marin Facebook page

Restoran Marin u obiteljskoj tradiciji već 10 godina nudi dalmatinsku autohtonu kuhinju. Jedno od svojih izdvojenih jela te po kojima je poznat su svakako jela sa ražnja kao što su janjetina i odojak s ražnja, ali uz njih se služe raznorazne tjestenine, jela s roštilja, riblje delicije te mnoga druga jela.

Konoba Stric Luka, Senjska Draga

Senjska Draga 28
53270 Senj
053 764 090

Konoba Stric Luka website

Ovdje nude mlade ličke janjčiće, a za sve specijalitete pod pekom koje pripremaju trebate napraviti rezervaciju i najaviti svoj dolazak. Ovu adresu se također posebno nahvalili.

Restoran Žganjer, Ozalj

Jaškovo 51
47280 Ozalj
047 751 200

Restoran Žganjer Facebook page

Osobitost restorana čini tradicija koja se zasniva na dovozu živih janjaca s otoka Paga i Krka i pripremi na ražnju nad suhim bukovim drvima neposredno prije posluživanja. U takvu tradicionalnu pripremu uspješno je uklopljena obrada mesa u potpuno osuvremenjenoj vlastitoj klaonici koja je ocijenjena 1. kategorijom prema komisiji Europske Unije zbog ispunjavanja najviših propisanih higijenskih i operativnih standarda.

Zlatna potkova, Gospić

Smiljanska ulica 24
53000 Gospić
053573692

loznati, otok cres, 0500
- gostionica bukaleta u loznatima
- janjetina  pod pekom
foto 
-mag-
Tea Cimaš

Još jedno od omiljenih mjesta na koje nam je dosta vas skrenulo pozornost. Nalaze se u Gospiću, a uz pečenje ovdje jako hvale pečene pole od krumpira i to još uz ličku basu je poseban specijalitet.

Mirni kut, Severin na Kupi

51329 Klanac
051 870 230

Aljmas, 150814
Tisuce katolickih vjernika i hodocasnika u marijanskom svetistu Gospe od utocista u Aljmasu slavilo je blagdan Velike Gospe. Misno slavlje predvodio  mostarsko - duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko - mrkanski, mons. Ratko Peric, a koncelebrirat ce nadbiskup i metropolit, mons. Djuro Hranic. 
Nakon Svete mise moglo se uzivati u velikoj gastronomskoj ponudi na obliznjim standovima.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Smješteni na pomalo zaboravljenoj, ali prelijepoj Karolinskoj cesti koja povezuje Rijeku i Zagreb, smjestio se Mirni kut. Posebno ih hvale baš zbog izvrsne pečene janjetine s ražnja.

Svidio vam se članak?

Pročitajte gdje još vrijedi pojesti pečenu janjetinu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:48