KORAK PO KORAK

DOSJE ARTIČOKA: Ili kako u tri jednostavna koraka uspješno očistiti popularne proljetne pupoljke s bodljikavim listovima!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2019. u 09:57

Zagreb, 240513.
Bistro Karlo u Gundulicevoj vodi i osmislio je vlasnik Karlo Gjurasek koji je osmislio i ponudu restorana. Karlo je i odlican sommelier. On i kuhar pripremili su jela od articoke kao i strip kako se articoka cisti i priprema za kuhanje. Na slici: Razne articoke
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Svibanjske će tanjure barem jednom osvojiti povrtna biljka koju najčešće pripremamo s bobom i graškom

Ako ste tijekom toplijih mjeseci, šećući po poljima, ugledali biljku s ljubičastim cvjetovima smještenim na bodljikavim listovima, vidjeli ste sikavicu. Vrlo ljekovitu biljku koja je glavni sastojak prirodnih lijekova za regeneraciju jetre. Vrlo slična njoj je artičoka. Doduše, na kontinentalnim dijelovima ne raste po poljima, ali njezini se grmovi mogu vidjeti uz mediteranski pojas, a sve se više uzgaja plantažno.

Zagreb, 240513.
Bistro Karlo u Gundulicevoj vodi i osmislio je vlasnik Karlo Gjurasek koji je osmislio i ponudu restorana. Karlo je i odlican sommelier. On i kuhar pripremili su jela od articoke kao i strip kako se articoka cisti i priprema za kuhanje. Na slici: Articoke
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Kao što se može uspoređivati sličnost, tako se može uspoređivati i njezina ljekovitost sa sikavicom jer sadrži cinarin (gorki sastojak listova koji nestaje iskuhavanjem), potom silimarin, flavonolignan, silbin i silikristin koji potiču apetit, liječe lošu probavu, kroničnu upalu jetre i bubrega... Koliko je korisna, govore i zapisi iz prošlosti: u 16. stoljeću bila je namijenjena za konzumaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila zabranjena jer se smatralo da je afrodizijak. Iako je vrlo atraktivna, rijetki će je pustiti da procvate i staviti u vazu jer su najukusniji dio ove povrtne biljke mesnata cvjetišta.

Zagreb, 240513.
Bistro Karlo u Gundulicevoj vodi i osmislio je vlasnik Karlo Gjurasek koji je osmislio i ponudu restorana. Karlo je i odlican sommelier. On i kuhar pripremili su jela od articoke kao i strip kako se articoka cisti i priprema za kuhanje. Na slici: Ociscena articoka
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Na tržnicama ih se može naći sve do kraja svibnja, a njihov izgled i veličina ovise o vrsti: dok su neke teške samo 80 grama, postoje i mega pupoljci od 500 grama. Vrlo brzo gube vlagu pa ih treba pripremiti odmah, a najdulje dvatri dana nakon kupnje. Možete ih i zamrznuti tako da im odrežete vrhove i blanširate ih u vodi u koju ste dodali malo limunova soka. Dobro ih ocijedite, složite porcije i zapakirajte u vrećice.

KORAK 1.

Artičokama odrežite peteljke. Ako ih želite ostaviti, svakako ih ogulite jer je vanjski dio žilav.

Women hand cutting a green artichoke on a wooden background.
Getty Images/iStockphoto
 

KORAK 2.

Odstranite tvrde vanjske listove koji i nakon dugotrajnog kuhanja ostaju žilavi i nejestivi.

 

KORAK 3.

Škarama odrežite vrhove listova na kojima su bodlje, a limunom premažite sve odrezane dijelove.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija