IZ VAŠE PEĆNICE

DOSTAVA ZAGORSKIH SPECIJALITETA: U OPG-u Huzek shvatili su kako je bolje da svoje proizvode isporučuju svježe zamrznute kako bi ih kupci doma ispekli!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 09:08

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Začas su se snašli i nabavili svu potrebnu opremu - od dodatnih ledenica, vreća za zamrzavanje i kutija za dostavu pa do, prvi put u 40 godina, obaveznih zaštitnih maski i rukavica

Iz dana u dan mijenjaju nam se životi - prvo pandemija, a potom nedjeljnih jutarnjih deset sekundi na zagrebačkom području, bitno su ih izmijenili. U pozitivno kad je prvotni šok kod nekih prerastao u akciju. Dok su mnogi nesebično pomagali, neki, pogotovo proizvođači hrane, ponovno su skupljali zamisli, zasukali rukave i krenuli u proizvodnju, jer jesti se mora. Obitelj Huzek, odnosno danas OPG Huzek iz zagrebačke Dubrave, od 1945. godine peče kolače.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

– Za svadbe i ostale prigode, nakon Drugog svjetskog rata, jer od nečeg se moralo živjeti, počela je peći kolače moja svekrva. Očito su bili jako fini, pa se posao razgranao, a ona je u njega uključila cijelu obitelj – rekla nam je Vesna Huzek, danas “glavna” u OPG-u, odnosno ta koja je, nakon dolaska iz Zagorja (kako bi se reklo, udala se u Dubravu) počela učiti umijeće pečenja kolača, pogotovo onih tradicionalnih.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

– Svekrva je kao od šale razvlačila tijesta za štrudle, radile fantastične orehnjače i makovnjače, a o štruklima i tenkim gibanicama da i ne govorim. Nije mi dugo trebalo da od nje naučim kako se to radi, da u rukama jednostavno dobijem osjećaj kakvo tijesto mora biti da bi ga se, preko stolnjaka, naravno i cijelog stola, razvuklo i napravilo hrskave kore za štrudle i one prave, domaće štrukle. I tako radim već četrdeset godina – nastavila je Vesna Huzek.

MIRIS IZ PEĆNICE

U tom poslu nije sama. Pomaže joj cijela obitelj, suprug Marijan, a osobito djeca: kći Mateja te sinovi Antonio i Jurica. Zapravo, moramo vam ispričati što se dogodilo toga dana dok smo razgovarali s ovim vrijednim ljudima. Naime, nismo bilo jedini. Kolege iz Jutarnjeg kontaktirali su Antonija koji preko noći radi kao policajac, a danju, jer posjeduje opremu za penjanje, trenutno pomaže susjedima u popravci razrušenih krovova. A, u tome mu, uz dvojicu kolega, pomaže i mlađi Jurica koji je završio geodetsku školu, a sada se obrazuje za vatrogasca.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

- Kad ti je u krvi da radiš nešto što pomaže ljudima, ne možeš protiv toga - rekla nam je Vesna Huzek. - Sada kada su djeca na sve strane, malo mi je teže. Naime, Mateja radi u jednoj tvrtki kao računovotkinja i može mi pomagati samo poslijepodne, ali ide nekako. Odlučile smo mijesiti i preko noći, samo da ispunimo sve narudžbe i očekivanja ljudi koji žele kod kuće osjetiti miris, a kasnije i okus domaćeg. Prije smo štrukle, štrudle od sira, jabuka i višanja te tenke gibanice dostavljali pečene, a sada ih zamijesimo pa zamrzavamo i tako dostavljamo po kućama. Jer, kad je proglašena pandemija, zaključili smo kako je bolje da ih ljudi sami termički obrade i budu sigurni da nema nikakve opasnosti od zaraze. Uostalom, kad si ih sami ispeku, taj miris koji se širi iz pećnice daje osjećaj ljepote, topline i sigurnosti doma, a to je danas svima potrebno - objasnila nam je Vesna Huzek i dodala kako je i takva odluka zahtijevala dodatna ulaganja.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Morali smo nabaviti još ledenica, vreća za zamrzavanje i kutija za dostavu, naravno, rukavice, zaštitne maske… ali, pokrenuli smo se na vrijeme i sve smo uspjeli - nadovezala se Mateja koja spretno kao i njezina mama razvlači tijesta jer u kuhinji je bila odmalena i učila i nehotice. - Uvijek je bilo: dodaj mi brašno, dodaj mi soli, daj malo promiješaj taj sir, naribaj jabuke, tako da smo svi kao djeca bili uključeni u maminu kuhinju - objasnila nam je Mateja Huzek.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

NESTAŠICA

- Potres nas je malo uzdrmao i što se tiče posla, naravno kao i sve, ali pribrali smo se i zavrtjeli proizvodnju. Evo, zamijesili smo 50 kilograma štrukli i to s 20 kilograma svježeg sira. Brašna imamo, vode ne manjka, jedino nam je ovih dana bio problem nabaviti – nadjeve. Naime, sir koji ide u štrukle, pa jabuke i jaja nabavljamo od domaćih OPG-ova, ali dostava je nakratko stala. Nakon potresa imala sam u zalihama samo svježeg sira i višanja koje sam sama zamrznula iz našeg vrta, a nekoliko mušterija je htjelo baš štrudlu od jabuka. Morali smo se ispričati, ali je svatko uz štrudlu od sira dobio i “utjehu” – komad makovnjače ili orehnjače. Ali, sada se malo-pomalo sve opet normaliziralo, ako uopće današnju situaciju možemo nazvati takvom, pa svakodnevno nabavljamo namirnice i sirovine - rekla je Vesna Huzek.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Iz OPG-a Huzek dostavu, nakon što zamrznute proizvode naručite preko društvenih mreža ili telefonom (po svim sadašnjim propisima) obavljaju članovi obitelji, pa ih moramo razumjeti da ne mogu zadovoljiti prohtjeve i narudžbe izvan Zagrebačke županije, a svakom tko naruči zamrznute proizvode, dostavljaju i uputu za pripremu – u vruću se pećnicu stavljaju zamrznuti štrudli i tenke gibanice, a u vruće ulje (u dublju posudu ili fritezu) štrukli, koji su pripremljeni baš za takav način pečenja, jer im je majstorski razvučeno tijesto debljine do centimetar i pol, a oni nisu deblji od 4 centimetra.

Zagreb, 240320.
Majka Vesna i kcer Mateja Huzek koje rade prigorske strukle i prodaju ih preko svog OPG-a Huzek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

– Imamo svakakve upite, a čak su neki naručili zamrznute štrudle, pa tek onda ustanovili da nemaju pećnicu, ali sve se da riješiti. Treba samo ostati pozitivan i gurati dalje, izvući ćemo se iz ovih nevolja – rekla je Vesna Huzek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

Facebook

Instagram

Twitter

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija