RECENZIJA RESTORANA

DRAGA DI LOVRANA: Mladi chef Deni Srdoč uspio je stečena znanja iz kuhinja u kojima je prije kuhao i od svog prethodnika pretočiti u vlastiti rukopis!

 Robert Pichler
Odlična jela u dosluhu s tradicijom i podnebljem

RESTORAN I HOTEL DRAGA DI LOVRANA
Lovranska Draga 1, 51415 Lovran
Vlasnici: Sanja i Christian Nikolac
Chef: Deni Srdoč
Tel. 051/294166, 098/327093
www.dragadilovrana.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od utorka do nedjelje od 13 do 23, ponedjeljkom od 18 do 23

Evo još jednog jako ugodnog iznenađenja na našoj restoranskoj sceni, u tom prestrašnom neredu gdje se svatko otima za tuđu kuharsku i konobarsku ekipu, u kojem se recepti doslovno kradu od najbližeg susjednog restorana ili besramno kopiraju s interneta, u kojem je zavladalo natjecanje tko će s više toga nakititi tanjure sa svugdje istim ponavljanjem neizostavnog kvarteta - klice, prah (dehidrat), cvijetak, čips.

Za razliku od toga, trend je ovdje proveden na vrlo inteligentan način, posložen decentnom logikom slaganja okusa tako da i kad nešto izgleda kao neka nepotrebna eskapada, okusi u ustima te odmah razuvjere pa blagovanje postaje i izazov odgonetanja smisla i razloga njihova spajanja. Mladi chef Deni Srdoč očito je uspio stečena znanja iz kuhinja u kojima je prije kuhao, a najviše ona usvojena od svog prethodnika u Dragi di Lovrana, izvanserijskog chefa i zanatlije Zdravka Tomšića kojemu je dvije godina asistirao, pretočiti u vlastiti kuharski rukopis.

Robert Pichler

Već se izdigao jako, jako visoko među hrvatskim chefovima, a ovaj restoran postavio na sam tron domaćeg fine dining restoraterstva. Sve, baš sve što smo jeli za objed, pa i onda kad je bilo i malo pretjerivanja koje pripisujem mladenačkom entuzijazmu (kao s kvarnerskim cevichima gdje su mariniranim kozicama, trlji i pataraču još dodani emulzija meda bagrema, smrvljeni bakarski crni baškot i učkarski ori(a)h, krema peršina i još mizuno salata), imalo je duboki smisao, ideju koju razumiješ i preciznu provedbu. Što je najvažnije, sve je bilo jako, jako ukusno, a poslije objeda još sam dugo osjećao toplinu i smirenost u želucu. Ono što smatram najvećim postignućem jest da je baš svako od jela koje smo jeli bilo u dosluhu s tradicijom i podnebljem i, dakako, u punom smislu poštivanja ne samo sezone, nego upravo optimalnog okusnog trenutka za spravljanje pojedine namirnice.

Već je malo jelo u smislu “chefova pozdrava” pokazalo da se ovdje ozbiljno kuha, a ne samo opravdava cijena couverta. Kratko pečena potrbušina gofa, ukiseljena rotkvica, listovi dragoljuba na ulju od peršina i najizazovnije - pohani cvijet dragoljuba. Kako smo se odlučili za riblji tanjur, znajući da je ovdje uvijek zagarantiran dotok svježe ribe iz vlasnikove ribarske flote, tako nam je kao prvi u slijedu stigao komad oslića iz parangalskog ulova. Bio je kratko mariniran u barik octu pa kratko pečen. Pratili su ga koromač mariniran u cikli, blago kiselkasta kapula, perle od naranče i posebno fina spirulina majoneza s vlatima kopra.

Besprijekorno dobro izbalansirani nježni okusi. Slijedili su već puno kompleksniji spomenuti kvarnerski chevichi, pa onda jedna senzacija s mesnim okusima. Kako smo se prepustili chefovu odabiru jela, vjerujem da nam je s velikim ponosom predstavio jelo za koje ga je inspirirala sezona trešanja i jedna od najcjenjenijih sorti u nas, upravo iz lovranskog podneblja. Bilo je tu i pravih trešanja i na tanjuru i na pratećim posudicama, pa prepolovljenih s perlama aceta balsamica, a glavna povelika toka trešnjina oblika bila je pašteta od teleće jetre omotana gelom od trešanja. Nepojmljivo uspjela kombinacija uz pratnju dva domaća brioša i crumbleom od lješnjaka.

Slijedila su još tri jela, jedno bolje od drugoga: file romba u tamnom umaku s mousseom od karamelizirane cvjetače i raguom prokulice, zapečeni filet kokota s kapancima (špeclima) u crvenom toću s dimljenim dagnjama i na kraju janjetina. Interpretacija tradicionalnog jela na kojima je chef Srdoč odrastao na Krku kao vrhunac njegove kuhinje. Jednostavno i rafinirano. Zapečeni janjeći file na začinskom bilju, “kugla” broskve s krumpirom, zapečena na padeli u okusnom kontrastu majoneze sa slanim srdelama.

Odabir vina

Uz nekoliko izuzetno dobrih vina, ipak previše konvencionalnog ponavljanja etiketa koje susrećeš svugdje. U izradi je nova vinska karta. Treba se nadati da će bolje pratiti chefov mladenački entuzijazam i razigranu kreativnost.

Cijene

Kvarnerski ceviche 120 kn; file romba 120; file bijele ribe 140... Degustacijski menu od 5,7 i 12 sljedova - 420, 550 i 810 kn. Couvert 30 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:06