RECENZIJA RESTORANA

ĐURINA HIŽA: Ovdje pripremaju domaću kuhinju koja nudi i ozbiljne komade mesa!

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA
Đurinu hižu u Varaždinskim Toplicama otkrili smo sasvim slučajno prije šest godina.

Đurina hiža
042 668 148
sri-sub 11-22 h, ned 11-19 h, pon i uto zatvoreno
www.durinahiza.com.hr

Do Svetog Martina na Muri odlučili smo ići zaobilaznim putevima, švrljati po okolnim bregima i stati negdje na ručak. Kako u današnje vrijeme to već biva, okrenuli smo se tražilici na internetu i nabasali na Đurinu hižu. Simpatičan naziv ponukao nas je da proučimo što nude - kosana mast i domaći kruh, meso iz banjice, kobasice od divljači, dovoljno da se već po predjelima odlučimo tamo zaustaviti. Unutrašnjost restorana nije se mnogo mijenjala u tih šest godina, pa vam i danas, kada ulazite, za oko prvo zapnu peć na drva, veliki stolovi i klupe i super simpatični konobari koji vam odmah krenu u susret.

Varazdin, 210219.
Restorani za Dobru hranu.
Na fotografiji: Restoran Djurina hiza.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Tu je obično i vlasnik Nikola Božić s kojim se malo “pospominjete” o novostima s menija jer gotovo uvijek imaju nešto novo u ponudi. Kobasice od divljači rade sami, točnije radi ih Nikolin tata koji se brine i za odlično domaće vino koje se također nudi u restoranu. Osim klasika s roštilja, ono što ih razlikuje od drugih je ponuda divljači. Mi smo za predjelo naručili srneći tartar (90 kuna) koji je bio savršeno začinjen, ljutine upravo takve da ne prekrije okus mesa. Od divljači, Đurina hiža nudi još i odrezak od jelenjeg buta u umaku od gljiva (130 kuna), srneću pljeskavicu (75 kuna) ili srneći file s gljivama (166 kuna).

Tu su i jela uz prethodnu najavu, kao veprić ispod peke, pečena raca (patka) ili guska ili, pak, srneći perkelt (paprikaš) s domaćim trgancima. Ono što se promijenilo u Đurinoj hiži u posljednjih šest godina jest da uz ovu pravu domaću hranu za utjehu nude ozbiljne komade mesa. Od 28 dana odležanih ribeyea, T-bonea i ramsteka do vratina crne slavonske svinje u raznim marinadama. Mi smo se, pak, ovaj put odlučili za svinjska rebarca s bourbon umakom i prženim krumpirićima, srneću pljeskavicu i T-bone koji odbijaju poslužiti ako netko zatraži well done. I imaju pravo. Tako slastan, mekan komad mesa ne bi trebao doći na stol nikako drugačije nego rare.

Cijena mu baš i nije prava sitnica. Stoji 42 kune za 100 grama, odnosno mi smo naš Tbone od 900 grama platili 373 kune. No, meso je stiglo perfektno pečeno i topilo se u ustima. Pljeskavica i rebarca ostali su, nažalost, u sjeni i bili su mrvicu prepečeni pa time i suhi. Krumpirići pravi domaći. Mala je zamjerka što pljeskavica stiže poslužena uz grilano povrće, odnosno patlidžane, tikvice, paprike, dakle sa svime što trenutačno nije u sezoni, pa bi možda ipak mogli razmisliti o mijenjanju priloga sukladno godišnjem dobu. Za desert smo naručili srneće ćevape koji su se iskupili za pljeskavicu jer su bili odlično sočni.

Za svaku preporuku. Đurina hiža je od dobro čuvane tajne topličkog kraja u samo nekoliko godina, zahvaljujući konstantnom trudu i iskrenoj kuhinji, postala poznata adresa u gurmanskim krugovima, pogotovo među prekaljenim mesojedima.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran tradicionalne kuhinje

HRANA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

USLUGA: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:13