ŠKOLA KUHANJA

DVANAEST OSNOVNIH METODA KUHANJA: Ne možete se nazivati amaterom kuharom ako s ovim terminima niste upoznati!

Razlikujemo tri temeljne metode kuhanja: suhe metode kuhanja, vlažne metode kuhanja i kombinirane metode kuhanja. Suhe metode kuhanja su one koje koriste vrući zrak kako bi obradile namirnicu, a vlažne metode kuhanja za to koriste vodu ili neku drugu tekućinu. Kombinirane, dakle, kombiniraju suhu i vlažnu metodu. Npr. meso prvo pržimo na tavi da mu zatvorimo pore te ga vraćamo u tekućinu i pirjamo na laganoj vatri.

Suhe metode kuhanja:

Pečenje

Pečenje je proces koji se događa kada se namirnica koju tretiramo peče od strane zagrijanog zraka, dakle, naša pećnica odrađuje cijeli posao. Određeni proces možemo nazvati pečenjem ako se namirnica (meso, površe, riba…) peče na temperaturi većoj od 150 stupnjeva i više od 15 minuta.

Prženje (duboko i plitko)

Prženje je metoda pripreme hrane u kojoj pomoću masnoća (od mesa, maslaca, maslinovo ulje…) prenosimo toplinu do namirnice. Temperature za prženje su niže od 150 stupnjeva, a prženjem se smatra proces u kojem se hrana obrađuje minimalno 15 minuta. Temeljna razlika između dubokog i plitkog prženja je, naravno, u količini korištene masnoće. Dubokim prženjem se svakako smatra prženje u fritezi.

Grillanje

Grillanje je postupak kojim obrađujemo namirnice ako želimo dobiti dobro pečenu namirnicu. Temperatura za grillanje mora biti visoka, svakako iznad 150 stupnjeva i u principu se radi na grill tavama, rešetkama i tavama od ljevanog željeza.

Grilled Black Angus Steak Ribeye and Pepper sauce on meat cutting board on dark wooden background

Sotiranje

Temeljna razlika između sotiranja i prženja je u količine masnoće koja se koristi, koja je kod sotiranja manja i vremenu obrade namirnice. U pravilu je proces sotiranja kraći od procesa prženja.

Roštiljanje

Roštiljanje je proces izlaganja namirnice otvorenoj vatri. To je temeljna razlika između roštiljanja i grillanja. Kod roštiljana su temperature iznad 200 stupnjeva, a namirnica se mora stalno paziti. Tipično se koristi roštilj ili improvizirani prostori za pečenje.

Flambiranje

Flambiranje je postupak u kojemu se pomoću alkohola i paljenja istog stvara vatra koja direktno utječe na namirnicu. Ovo je tehnika koja se uglavnom koristi za finalno završavanje jela. Temperature su iznimno visoke, zato flambiranje traje prilično kratko, oko pola minute, minutu.

Vlažne metode kuhanja:

Kuhanje

Kuhanje je postupak pripreme namirnica u trenutku kada voda počne ključati, dakle na 100 Celzijevih stupnjeva. Koristi se za pripremu tjestenine, riže i drugih čvršćih namirnica

Poširanje

Poširanje je metoda koju koristimo ukoliko želimo namirnice obraditi u kipućoj vodi i zadržati njihov oblik. Najpoznatiji je postupak poširanja jaja.

Kuhanje na pari

Za kuhanje na pari potrebne su nam dvije posude, jedna s kipućom tekućinom i druga s namirnicom i prolazom za paru. Također, možemo kupiti posebne parne posude od bambusa. Namirnice koje se pripremaju na pari nisu izložene temperaturi većoj od 50 stupnjeva.

Blanširanje

Blanširanje se odnosi na postupak u kojem namirnicu uranjamo u kipuću vodu na izrazito kratko vrijeme te ju hladimo hladnom vodom s ledom. Uglavnom se koristi za pripremu povrća.

Kombinirane metode kuhanja:

Sous vide

Politika iz sous videa je sljedeća: hrana se sprema u posebne plastične vrećice koje se vakuumiraju a potom uranjaju u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se namirnica savršeno kuha. Iako je namirnica u vodenoj kupelji, nije u dodiru s okolinom pa je zapravo pečemo. Da biste dobili savršeno pečen odrezak, njegova temperatura u sredini trebala bi biti 52,5 stupnjeva, što je najniže (i iz zdravstvenih rizika) i idealno, a sous vide tehnikom na jednostavan način možete postići “savršenstvo”.

Pirjanje i dinstanje

Pirjanje i dinstanje su metode pripreme namirnice u kojoj se namirnica prvo prži, a zatim stavlja na daljnju obradu u neku tekućinu. Pirjanje se odvija na temperaturama do 100 stupnjeva Celzijevih. Glavna razlika između dinstanja i pirjanja je u tekućini koja se koristi. Kod dinstanja je to obično voda, a kod pirjanja sokovi iz namirnice ili vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:46