MURTER U ZAGREBU

EKIPA KOJA NE PRIHVAĆA KRAJ SEZONE: Bruno i Filip Mudronja te Bartol Raneša su metropoli ponudili tradicionalna jela njihovog otoka!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Njihovi nonići i očevi zajedno s obiteljima vode restorane na otoku Murteru. Naravno, oni pomažu tijekom ljeta i u kasnu jesen kad na otok još dolaze turisti, ali kad zapuše jako jugo ili počne brijati bura, otok postaje pust, a energija i želja za daljnjim aktivnostima u Bruninoj, Bartolovoj i Filipovoj glavi i dalje kuha.

I tako su Bruno i Filip Mudronja te Bartol Raneša odlučili da sezona, što se njih tiče, mora trajati 12 mjeseci. Akcija s misli i riječi na djela počela je kontaktiranjem murterske općine i Turističke zajednice Kornati, koji su ih podržali u naumu. Naime, naum je bio za Advent doći u Zagreb i u kućici na Fuliranju, koju su nazvali Vrata Murtera, Zagrepčanima i ostalim turistima, fanovima predblagdanskih veselja predstaviti jednostavna pučka jela koja se u ovim danima kuhaju na njihovu otoku.

Zagreb, 061217.
Turisticka zajednica otoka Murtera angazirala je svoje kuhare da kuhaju specijalitete za Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Bruno Mudronja (lijevo), Bartol Ramesa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Iz mora na tanjur

- Bili smo prilično ograničeni jer je trebalo smisliti meni koji će cjenovno odgovarati ostalim jelima street fooda, a i sami znate da svježa, jadranska riba nije baš jeftina. A to nam je bio preduvjet: ako kuhamo, kuhat ćemo samo domaće - rekao nam je Bruno Mudronja kojega smo uhvatili u prostorima unajmljenog restorana, odnosno kuhinji kako čisti svježe sipe dok su se u golemim tećama kuhale hobotnice, dan prije namočeni domaći jadranski sušeni morski psi...

- Morali smo unajmiti kuhinju jer su to jela koja jednostavno ne možeš pripremati u kućicama. Trebalo bi imati štednjak na koji stane barem četiri velike teće, a to je nemoguće. Uostalom, moramo negdje i čistiti svježu ribu koja nam stiže s lokalnih lovišta na Murteru.

Brudet od hobotnice s palentom

Zagreb, 061217.
Turisticka zajednica otoka Murtera angazirala je svoje kuhare da kuhaju specijalitete za Advent u Zagrebu.
Na fotografiji:Brudet od hobotnice.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

A tu pak sudjeluju svi, i prijatelji i susjedi, i nekoliko puta dnevno voze ulov. Ovdje radimo pripremu, a potom u posebnim posudama vozimo na Strossmayerov trg - objasnio nam je Bartol. Mlada ekipa, Murterini Mudronje iza kojih stoji njihov restoran Rebac, i Ranešal, čiji roditelji vode restoran Fabro, okupili su se u želji da što više promoviraju gastroponudu svog otoka i druge restorane: u kućicu Vrata Murtera dolazi ekipa iz restorana Boba s Murtera i Opet s Kornata koji upravo danas uz kućicu kuhaju gulaš od kornatske janjetine.

Zagreb, 061217.
Turisticka zajednica otoka Murtera angazirala je svoje kuhare da kuhaju specijalitete za Advent u Zagrebu.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Složna ekipa

- Može se kad se hoće, a rezultat je uvijek bolji kad je ispunjen ljubavlju i velikom voljom. Tada ne treba sve biti idealno, ali glavno je htjeti nešto učiniti, a onda se prilike same otvaraju. Možda i dogodine, osim kućice, rentamo u Zagrebu neki restoran jer vidio sam mnoge zatvorene, što je žalosno, pa napravimo neku vrstu pop-up murterskih restorana.

Zagreb, 061217.
Turisticka zajednica otoka Murtera angazirala je svoje kuhare da kuhaju specijalitete za Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Brudet od suhog morskog psa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

No, vidjet ćemo. Ekipa je složna i puna dobre volje, ali treba riješiti dosta papirologije i, naravno, financijske potpore - rekao nam je Bartol žustro dovršavajući brudete, maništrune od sipe s grahoricama, što uz nezaobilazne murterske hroštule nude na Fuliranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:12