U ČETVRTAK POČINJE R´N´B WEEKEND

EKSKLUZIVNI INTERVJU S KOVAČEKOM I RICOVOM: Nakon 12 godina Weekend Media Festivala, odlučili smo “skuhati” nešto novo!

 Biljana Blivajs / CROPIX
 

Da Boris Kovaček i Tomo Ricov, dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri, znaju što rade kada je riječ o festivalima, potvrdit će vam svi koji su ikada posjetili rovinjski Weekend Media Festival. Kada su 2008. godine zajedno pokrenuli tu, danas iznimno popularnu konferenciju posvećenu medijima, Kovaček i Ricov pogodili su pravi trenutak jer na našem tržištu tada nije postojalo niti jedno događanje na koje se dolazi zbog vrhunskih govornika i panela, a ostaje zbog sjajnih tuluma na kojima je u posljednjih jedanaest godina otkako se WMF održava dogovoreno bezbroj novih poslova.

Kovaček i Ricov ponovno hvataju pravi trenutak, ali ovaj put u gastronomiji. Uvijek u potrazi za novim izazovima, ovaj dvojac odlučio je sa suradnicima organizirati Restaurants & Bars Weekend festival, gastronomsko zbivanje koje traje od 23. do 26. svibnja u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, a predstavlja platformu za edukaciju, razmjenu ideja te umrežavanje ugostitelja, proizvođača i brojnih gurmana.

Zagreb, 150519.
Trg Josipa bana Jelacica.
Restoran i bar Johann Franck.
Na fotografiji: Tomo Ricov i Boris Kovacek, organizatori Rnb festivala.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Povodom prvog izdanja R’n’B Weekend festivala, popričali smo s ovim uspješnim tandemom kako bismo dobili dojam što nas zapravo očekuje u četiri dana ispunjena panelima, predavanjima, radionicama, probranom hranom i pićima te vrhunskom glazbom. Boris Kovaček, inače suvlasnik agencije Pepermint, projektni menadžer i organizator brojnih lokalnih i regionalnih događanja, otkrio nam je da je za sve kriva - kava!

- Koncept R’n’B Weekend festivala razvijamo već dvije godine, a sve je ustvari počelo od kave i to kada smo s dečkima iz Cogita stvorili Zagreb Coffee Weekend. Potom smo shvatili da u regiji ne postoji niti jedan festival koji se bavi kulturom bara, a u suradnji s chefom Matom Jankovićem i gastro novinarom Hrvojem Petrićem u priču smo uveli i problematiku ugostiteljstva - započeo je priču Kovaček. - Iako postoji gomila događanja koja su na neki način posvećena gastronomiji, ona su ili usko specijalizirana ili previše općenita. Mi smo željeli da naš festival bude i stručan i zabavan jer ne može biti uspješan ako nema i taj zabavni dio. U tim opuštenim uvjetima se čak i bolje sklapaju poslovi nego u konferencijskim salama - dodao je Ricov, poznati hrvatski DJ, vlasnik Johanna Francka i drugi suvlasnik agencije Pepermint.

- Kad smo pokretali WMF bili smo duboko u marketinško-medijskom svijetu, a kroz festivale i ugostiteljstvo upoznali smo i ovaj sektor. Ono što se prije desetak godina događalo s medijskom scenom, sada se događa s gastronomijom. Osjećamo da je ovo trenutak kad će ta scena eksplodirati. Ljudi se počinju sve više baviti ugostiteljstvom i proizvodnjom hrane, sektor se sve brže razvija i zato smo odlučili napraviti festival koji će pokriti sve njegove segmente - istaknuo je Kovaček.

Zagreb, 150519.
Trg Josipa bana Jelacica.
Restoran i bar Johann Franck.
Na fotografiji: Tomo Ricov i Boris Kovacek, organizatori Rnb festivala.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Zagreb kao mjesto održavanja novog festivala posvećenog gastronomiji nametnuo se kao logičan izbor: - Zagreb je postao turistički i gastronomski centar Hrvatske, a možda i regije, a uostalom ovdje živimo pa poznajemo i najviše ljudi - rekao je Kovaček, a Ricov se nadovezao: - Mi krećemo u organizaciju tek kad pronađemo savršeni prostor, prije toga niti ne pokušavamo. Nakon što smo dobili Gliptoteku više nije bilo dvojbe.

Festival obuhvaća tržište kave u obliku Zagreb Coffee Weeka za koji su program osmislili Matija Belković i Matija Hrkač iz Cogita pa će tako posjetitelji moći sudjelovati na masterclassovima koje će voditi Saša Šestić i Scott Rao, dvije ključne osobe iz svijeta kave, kao i svjedočiti svjetskom Barista League natjecanju.

Nove trendove u svijetu koktela publici će predstaviti najbolji hrvatski koktel-majstori, kao i najveći hrvatski proizvođači i distributeri žestokih alkoholnih pića i vina. Kada je riječ o hrani, popis panela, radionica i predavanja je impresivan, s temama poput kiselog tijesta za kruh, rezanja tune, nove hrvatske kuhinje, slastica, ulične hrane i tako dalje, a posebno je zanimljiva tema o soli:

- Imamo dugu tradiciju proizvodnje soli koju treba istaknuti, a bez rezerve možemo reći da je Hrvatska zemlja soli. Hrvatska sol je jedna od najkvalitetnijih u svijetu i naši restorani bi trebali imati u ponudi više vrsta - napomenuo je Kovaček

Ambicije ovog dvojca su velike, a jedan od ciljeva im je sustavno promicanje Hrvatske na svjetskoj razini: - Želimo da se Hrvatska proglasi gastro regijom, što je Slovenija već uspjela dogovoriti. Scena nam je postala jaka i imamo kvalitetan ugostiteljski sadržaj, a imamo i kuhare koji su postali prave gastronomske zvijezde… Štoviše, na našem festivalu napokon će biti podijeljene plakete ovogodišnjim dobitnicima Michelinovih zvjezdica! - ponosno je istaknuo Ricov i dodao:

"Iako je osnovna zamisao povezati sudionike sektora, nama je jednako važno da dođu i građani koje zanima hrana, kao i vlasnici restorana. "

Inače imamo sjajnu suradnju sa zagrebačkim restoranima koji će imati posebna gostovanja različitih chefova tijekom trajanja festivala pa će tako cijeli grad zapravo sudjelovati. To su prepoznali i u Turističkoj zajednici grada Zagreba i Hrvatskoj turističkoj zajednici pa su podržali naš projekt. Pogotovo jer u Zagrebu imamo veliki broj turista koje želimo privući i kojima želimo pokazati hrvatsku gastro scenu. Osim mora, upravo je gastronomija drugi razlog dolaska posjetitelja u Hrvatsku! - zaključio je Ricov.

PROGRAM UKRATKO...

Posjetitelje osim predavanja, radionica i panela očekuju i fina hrana te odlična glazba

23. 5. - Meat Gala - opuštena vrtna zabava s koktelima povodom otvorenja, glazbu pušta DJ Ozren Kanceljak

24. 5. - Petkom riba - riblji specijaliteti u vrtu Gliptoteke, nastupaju Ljetno kino i DJ Brancin, a na panelima i radionicama obrađuju se teme kao što su hrvatska ulična hrana, moderna hrvatska kuhinja, novi gin, hrvatska vina 25 godina poslije, razvoj specijaliziranog tržišta kave, craft pivo, kruh od kiselog tijesta i tako dalje… U 17.30 održava se Barista League natjecanje u pripremi kave. U 19 h održava se dodjela Michelinovih zvjezdica.

25. 5. - Na panelima i radionicama obrađuju se teme kao što su mladi hrvatski chefovi, hrvatski gin, uparivanje čokolade i pića, rezanje mesa, uparivanje hrane i koktela, prženje kave i tako dalje, nastupaju Songkillersi i DJi Horse Meat Disco

26. 5. - Hangover dan - brunch, glazbu puštaju Ricov i Kovaček

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11