DOBRI RESTORANI 2020.

EL GRECO: Ovaj restoran služi velike porcije, nudi pomirljive cijene i posve primjeren izbor jela!

 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA
Grčki restoran u zagrebačkoj Tkalči svojim plavo-bijelim dekorom i keramičkim pločicama podsjeća na slične zalogajnice Atene, Soluna ili nekog grčkog otoka pa može u vama probuditi reminiscencije s maturalca ili kakvog davnašnjeg putovanja

El Greco
Ulica Ivana Tkalčića 30, 10 000 Zagreb
01/4848-455

Riječ je o restoranu ulične brze prehrane, s pomirljivim cijenama i posve primjerenim izborom prepoznatljivih grčkih jela, poput tzatzikija, gyrosa ili salate s feta sirom. I ljubitelji doner kebaba odnosno shawarme, stvarnih inačica grčkog gyrosa, posjetom El Grecu bit će zadovoljni.

Zagreb, 131017.
Novootvoreni grcki restoran El Greco u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

U sva tri slučaja riječ je, naime, o mariniranom mesu koje se sporo peče na okomitom (visećem) grillu te se reže u tankim komadima da bi se uz različite dodatke poslužilo na posebnom kruhu (pitta bread ili flat bread). Gyros ovdje služe od svinjetine i piletine, oba su dovoljno začinjena, pri čemu mi je prvi bio značajno ukusniji, zbog količine masnoće u mesu. Pita je topla, krumpirići vrući, a umak podsjeća na grčki original, dok je tzatziki (salata) nešto bljeđa kopija.

Zagreb, 131017.
Novootvoreni grcki restoran El Greco u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Kebab (ovdje je to veliki ćevapčić) je bio prepečen, ali ne i neukusan, dok grčku salatu serviraju u izrazito velikoj količini s komadinom feta sira. Nažalost, ni musake, ni svinjskih ražnjića nije bilo (prodano!), čemu se ne čudim s obzirom na to da je gostiju u vrijeme ručka bilo izuzetno mnogo te se za slobodni stol i na terasi i unutra čekalo u redu.

Iako je El Greco simpatično i vrlo popularno mjesto, teško mi ga je nazvati grčkim restoranom prije svega zbog nedostatka više autentičnih jela grčke kuhinje, poput janjećih souvlakija (ražnjića) i različitih pita (spanakopite od špinata), a riblja jela da ne spominjem. Izbor pića svodi se uglavnom na gazirane sokove i vodu, a osoblje je brzo i ljubazno.

O kroničnom problemu s osobljem u ugostiteljstvu i ovdje svjedoči natpis na vratima koji poziva na zapošljavanje. Posjet ovom simpatičnom fast foodu na odličnoj lokaciji ipak se da opravdati ne samo nedostatkom drugih grčkih restorana, nego i korektnom pripremom onoga što nude, vrlo primjerenim cijenama i naročito velikim porcijama (za one kojima je to važno).

KATEGORIJA RESTORANA: Etnički restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:42