SLAVNA CHEFICA

ELENA ARZAK: ''Kritike prihvaćajte pozitivno i uvijek poslužujte ono što biste poslužili u svojoj kuhinji!''

 San Pellegrino Facebook page
Kritike prihvaćaj pozitivno!

Izvor fotografija: Elena Arzak Facebook

Poznati portal visoke gastronomije Fine Dining Lovers je objavio intervju sa slavnom baskijskom cheficom Elenom Arzak, koja sa svojim ocem vodi slavni restoran Arzak koji je vlasnik čak tri Michelinove zvjezdice. Elena i njen otac su igrali ključnu ulogu u dizanju baskijske kuhinje na potpuno novu razinu, a njihov restoran je uvršten i u 50 najboljih restorana na svijetu. Elena je za Fine Dining Lovers portal objasnila svoje najveće strahove, stvari za kojima žali te koji su joj planovi za budućnost!

Što biste savjetovali mladim chefovima današnjice?

Budite dobro obučeni. Obrazujte se. Preporučam odlazak u kulinarsku školu i odrađivanje puno pripravništva. Morate naporno raditi kako biste izgradili svoju osobnost u kuhinji.

Koji je najbolji savjet koji ste Vi dobili?

Poslužuj samo ono što bi poslužila i u svojoj kuhinji. Moja baka je taj savjet dala mome ocu, a on ga je prenio na mene. Kritike prihvaćaj pozitivno.

Ispričajte nam jednu od svojih pogrešaka dok ste radili kao mlada chefica u jednoj od kuhinja: što se dogodilo, gdje ste radili i što ste naučili?

Bila sam u pariškom restoranu i radila sam tarte tatin. Umjesto šećera sam u kolač stavila sol. Kada sam to shvatila odmah sam im rekla i kada su svi vidjeli kako sam se uzrujala su mi rekli da ne brinem. Naučila sam da ništa u kuhinji nije predvidljivo te da kuhanje nije jednostavno kako se čini.

Što vam najviše nedostaje iz vremena kada ste bili chefica početnica?

Spontanost. Kada ste mlađi puno ste spontaniji jer zapravo ne shvaćate posljedice vaših djela.

Što biste poručili mladim cheficama koje vole kuhati, ali se boje ući u područje kojim dominiraju muškarci?

Vjerujte u sebe. Svijet se mijenja. Biti će sve više i više žena u svim zanimanjima kako vrijeme odmiče.

Arraunlari Berri Jatetxea Facebook page

Baskijska kuhinja je poznata kao avangardna. Što se trenutno događa što vas kao cheficu veseli?

Baskijska kuhinja nikad ne miruje. Danas baskijski chefovi razvijaju svoj stil koji je duboko povezan s prirodom dok je istovremeno i vrlo suvremen.

Na čemu trenutno radite i koji su vaši planovi za budućnost?

Posao se mijenja, gastronomija se mijenja, tehnike se mijenjaju, kao i Arzak (restoran čija je suvlasnica i u kojem radi). Ponovno razmišljam o svemu, o okusima i gastronomskim iskustvima. Kuhanje treba biti ugodno i u njemu treba uživati. Naši planovi za budućnost su ponovno vratiti sreću u kuhinju i blagovaonicu, poštujući istovremeno okoliš, kulturu i senzibilnost naših gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:55