CHEFS' STAGE

ELENA ARZAK: ''Prvi sam put u Hrvatskoj, a oduševila me svojom ljepotom i ponudom domaćih proizvoda!''

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2019. u 12:11

Najveći gastro festival u zemlji još uvijek traje...

Gotovo 100 kuhara, od čega 50 iz Hrvatske, pristiglo je u Šibenik, tako da je ovo vjerojatno najveći kulinarski događaj ikad održan na našim prostorima. Od ukupnog broja dosad pristiglih više od stotinu je stranaca iz 16 zemalja Europe i svijeta. Uz spomenute chefove, brojni su i vinari, proizvođači sira i ulja, pa broj malih proizvođača prisutnih u nekadašnjem Solarisu premašuje brojku 40. Između panela, radionica i masterclassova (predavanja) organiziran je sajam lokalnih i stranih proizvođača hrane te kuhinjskih pomagala koja se koriste za pripremu jela i njihovo serviranje.

 

Sajam su, naravno, obišli i veliki chefovi poput Elene Arzak koja je rekla kako se prvi puta nalazi u Hrvatskoj koja ju je oduševila, ne samo ljepotom, nego i širokom ponudom domaćih proizvoda što pruža mogućnost razvoju bezbrojnih kombinacija u gastro ponudi.

 

Danas će se na najvećem gastronomskom festivalu u zemlji održati masterclassovi na temu pastrve (chefovi Angelos Lantos, Ivan Erak i Vanja Puškar) te dnevnog ulova (chefovi Damir Tomljanović, Sakai Fumiko, Jurica Obrol, Ante Božikov i Eric Kragh Vildgaard).

Paneli će pak biti na temu fine dininga i hotelske industrije, ribarenja te lancima nabave. Mali odmor od aktivnosti na Chefs Stageu i prilika za druženje bio je Grand Tasting Lunch koji se održao u restoranu hotela Ivan u sklopu Amadria Park hotela u Šibeniku. Na nekoliko mjesta, gosti, chefovi (koji nisu tog trenutka kuhali), vinari, maslinari i mnogi vezani uz hranu i piće mogli su probati odlična jela ponajboljih hrvatskih kuhara (koji su jela i sami dijelili). Hrvoje Zirojević je pripremio pašticadu s njokima, Mario Bobanović kao maslac mekane goveđe obraze u umaku s bijelom palentom, a istaknuo se i s rižotom od vrganja, lisičarki i šparoga s kremom od cikle.

Mario Kučera
 

Vrlo su zanimljive bile krpice sa zeljem Matije Jagića koji se poigrao s okusima kojih ne očekujete u tom jelu, a Mate Janković je pripremio sous vide srdele. Uživalo se i u raguu o sipe s istarskim teranom i palentom koji je pripremio Marin Rendić, a za desert se pobrinula Lucija Tomašić koja je ispekla tortu od rogača. Uz vina iz svih vinskih hrvatskih regija (pa neka se vidi što naša zemlja ima), dobra se atmosfera još više zagrijala... za nove Workshopove i Gala večere koje će se održati u restoranu Pelegrini, potom Šibenskom kazalištu i galeriji Krševan.

Izdvajamo

Iz drugih medija