Riža je uzgojena na plaži u gradu Qingdao u Shandongu, a za njen uzgoj se koristila razrijeđena morska voda iz Žutog mora. Istraživački tim kojeg je vodio Yuan Longping (poznat kao ''otac hibridne riže'') je uspio udvostručiti prinose riže te rižu na taj načini učiniti pogodnom za komercijalizaciju.
Kina trenutačno broji milijun kvadratnih metara poljoprivrednih površina koje propadaju zbog visokog saliniteta i lužnatosti, pa bi ova riža trebala biti nada za sve gladne ljude na području Kine. Longping tvrdi da, ako se desetina te površine prekrije rižom koja je otporna na sol, proizvodnja riže u Kini bi se povećala za 20%. Još jedna prednost ovakvog uzgoja riže je to što u procesu uzgoja nije potrebno koristiti pesticide jer štetočine ne mogu preživjeti u takvim uvjetima.
Međutim, skepticizma ne nedostaje. U tim područjima je iznimno velika količina natrijevog sulfata što može biti štetno za rižu. Ipak, ova riža se već nalazi u prodaji u Kini, točnije od kolovoza, a cijena joj je osam puta veća od konvencionalne riže.