Pod crvenim suncobranima tržnice Kvatrić jedno smo se jutro jedva progurali do nasmijane gospođe Ljubice Miletić i njene tezge prepune povrća i svježe zimnice. Upravo je punila vrećicu jedne starije gospođe brojnim teglicama domaćeg crvenog ajvara, uz kratku pauzu za kušanje toga popularnog priloga. Smještenu u trećem redu od Martićeve ulice, gospođu Ljubicu možete pronaći gotovo svaki dan na Kvatriću, a prepoznat ćete je po roju kupaca koji neumorno obilaze oko njene tezge. To smo jutro uspjeli ukrasti malo njenog vremena da nam kaže što njeni kupci najviše vole jesti.
Koliko dugo dolazite na ovu tržnicu?
- Već 28 godina dolazim na Kvatrić, bila sam i na starom placu.
Gdje raste povrće koje prodajete?
- U Zagorju imam svoje, a ujak za mene uzgaja povrće u Bjelovaru. Rekao mi je da će on saditi, a ja neka prodajem. Kada zatreba, suprugova obitelj iz Dalmacije isto pošalje nešto povrća.
Kako vam izgleda radni dan?
- Joj, radim po cijele dane! U pola pet se dižem, kasno idem leći. Obitelj mi je zaposlena pa ne mogu svi puno pomoći. Sestre mi pomažu kuhati ajvar ili beru za mene krastavce. S krastavcima sam glavna, barem 600 flašica sam ukiselila ove godine.
Tko su vaši kupci?
- Puno mladih kupuje kod mene. Nekad ne znaju što bi kupili pa im predlažem što da uzmu od povrća i kako da to pripreme.
Što vam je najpopularnije od povrća?
- Sve mi ljudi kupuju! Vole i moje gotove proizvode - radim miks povrća za ljude koji ne stignu kuhati. Samo ga operu i brzinski pripreme uz meso. Unutra se nalaze svježi poriluk, kelj, zelje, mrkva, peršin, celer, svega ima unutra!
Imate li još takvih proizvoda?
- Sve radim sezonski pa tako sada imam grah-ajvar koji pripremam. Prepržim luk, skuham mladi grah, stavim unutra paradajz i papriku i sve prodinstam te prebacim u teglice. Ljudi to još zovu i ciganski grah ili lovački grah, a ja ga zovem grah-ajvar. Prefino gotovo jelo!