PROVJERENI RECEPTI

FENOMENALNE ČVARKUŠE: Ovaj recept smo zapisali na jednom druženju i od tada ih radimo samo po ovom receptu!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Donosimo vam recepte za pogačice sa sirom i kultne čvarkuše!

Zagrijte svoje domove zamamnim mirisom čvarkuša i pogačica sa sirom! Mi smo ih spremili za jedno naše druženje, a sad recept rado dijelimo s vama!

Pogačice od svježeg sira

500 g svježeg sira
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
275 g maslaca
1/2 vrećice praška za pecivo
sitna sol
krupna sol
kim ili sezam
1 jaje

Od brašna, praška za pecivo, maslaca i svježeg sira zamijesiti tijesto, umotati ga u prozirnu foliju i ostaviti sat, dva u hladnjaku. Ako vam se žuri, preskočite taj postupak. Razvaljajte tijesto na par milimetara debljine pa pomoću čaše ili kalupa režite pogačice i složite ih na papir za pečenje. Premažite svaku umućenim jajetom te pospite krupnom soli i kimom ili sezamom. Pecite na 180 stupnjeva oko deset minuta dok malo ne dobiju boju.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Pogačice od čvaraka - Čvarkuše

500 g brašna
250 g čvaraka
1/2 kocke kvasca
1 žličica šećera
100 g masti
250 ml mlijeka
1-2 žličice soli
1 žličica papra

Za premazivanje:

1 žumanjak
1 žličica mlijeka

Ugrijte mlijeko da bude mlako. U drugu posudu izmrvite kvasac i prelijte sa 2,3 žlice mlijeka, dodajte šećer i dva prstohvata brašna, promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne kvasac. Čvarke sameljite u multipraktiku ili nekom drugoj sjekaču. U veću posudu stavite brašno, sol, biber, razmućen i dignut kvasac, ostatak mlijeka, jaje i mast.

Umiješajte čvarke. Umijesite glatko tijesto. Probajte ga, pa ako je potrebno dodajte još soli i papra prema ukusu. Stavite ga u brašnom posipanu posudu i ostavite na toplom da se digne (oko pola sata). Malo ga premijesite i razvaljajte na 2 cm debljine (ne tanje!). Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto izrežite okruglim kalupom, pa ga poslažite na papirom obložen pleh za pečenje. Žumanjak razmutite s mlijekom pa njime premažite pogačice. Pecite ih 25-30 minuta, odnosno dok ne postanu rumeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:24