GDJE RASTE HRANA?

FEŠTE OD UJA: Mlada bračanka Ljerka Vlahović u OPG-u na Braču proizvodi maslinovo ulje i agrume!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Priča Ljerke Vlahović nije tipična poljoprivredna bračka priča. Žena, i to mlada, na čelu jake postirske poljoprivredne zadruge nešto je posve novo u dugoj povijest njenog postojanja.

Rođena je 6. srpnja 1982., diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Splitu na temu “Komercijalni poslovi Sardine d.o.o.” Taj odabir ne čudi jer je ovo poduzeće za preradu ribe obilježilo povijest ovog bračkog ribarskog i poljoprivrednog mjesta.

Nju su, pak, putovi odveli dalje od ribarstva, prema ovoj drugoj postirskoj grani - poljoprivredi. Upraviteljica je poljoprivredne zadruge Postira od 2008. godine, a ujedno nositeljica poljoprivrednog gospodarstva zadruge. Ljerka Vlahović uspješno je spojila svoju struku i obiteljsku poljoprivrednu tradiciju, no prije svega, voli reći, i ljubav prema poslu. Ljerka je i majka, supruga, a u slobodno vrijeme uživa u izradi rukotvorina od oblutaka i naplavina koje u zimskim mjesecima s djecom skuplja po obližnjim plažama.

Na rubu stečaja

Kada je prije devet godina, kao 26-godišnjakinja, prihvatila izazov vođenja zadruge, stvari nisu bile idealne kao danas.

- Mogu reći da tek sada konačno uživam u radu. Preuzimajući zadrugu, zatekla sam stanje koje je prijetilo njenom potpunom propašću. No, uz veliku pomoć naše lokalne samouprave, zadrugara, nositelja OPG-ova učlanjenih u našu zadrugu, zajedničkim smo se radom uspjeli održati. Prvu smo priliku dobili 2015. godine rješavanjem predstečajne nagodbe jer se radilo o 6,5 milijuna kuna duga prema državi. Tek se tada moglo krenuti naprijed. Nekoć na rubu propasti, danas smo likvidni i poslujemo pozitivno, a možemo se prijavljivati na natječaje. Ovo danas tek je dio zamišljenog - uvodi nas u priču Lj. Vlahović.

Neobičnost je u njenoj priči i to što je zaista nositeljica OPG-a, ali ne obiteljskog, nego se radi o poljoprivrednom gospodarstvu unutar zadruge koje na svoja četiri hektra zemlje uzgaja agrume i, dakako, masline. No, njena spona s poljoprivredom mnogo je dulja i čvršća.

- Mene je poljoprivreda školovala. Moj se tata cijeli život bavi isključivo poljoprivredom i cijeli sam život u tome. Poznajem problematiku.

Postira, otok Brac, 100317.
Ljerka Vlahovic, upraviteljica PZ Postira, finalistica izbora Jutarnjeg lista za najboljeg mladog poljoprivrednika kojeg ce izabrati ziri sastavljen od dekana agronimskih fakulteta.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Ipak, sjećam se kad sam se nakon fakulteta vratila na Brač, u Postire, udala se i odlučila živjeti na otoku i na koncu vidjela natječaj za zadrugu. Znala sam u kakvim je problemima i da će to biti pravi izazov. Bez radnog iskustva i nekoga tko bi me uveo u posao, bilo je zaista stresno. Bilo je to učenje u svakom pogledu, možda ponajviše u radu s ljudima. Bilo je situacija kada nisam znala kako reagirati - prisjeća se mlada upraviteljica. Danas su stvari drugačije, priča nam o idejama i planovima, budućnosti.

- Inovacija u poslovanju očituje su u proširenju kapaciteta i stvaranju novih proizvoda koji su sada u fazi pripreme. Neće to biti velike količine ni veliki razmjeri, ali polako krećemo s tim, koliko nam financije dopuštaju. Planiramo i proširenje asortimana. Ulje je naša osnovna djelatnost i ponosimo se našim zadrugarima. Uz otkup i preradu, prodaja je također dio koji obavljamo i naše je ulje u gotovo svim maloprodajama u državi. Imamo i oznaku hrvatskog otočnog proizvoda i sudjelujemo na njihovim sajmovima te lagano kročimo prema prepoznatljivosti - kaže Ljerka Vlahović.

“Stara” preša

U međuvremenu šetamo uljarom i razgledavamo modernu centrifugu, ali i “staru” prešu. - Sada je tiho, ali u onih nekoliko mjeseci prerade više je nego živo - smiješi se Ljerka i otkriva da je u to vrijeme, u čak tri smjene, zaposleno 15-ak sezonskih radnika. Radi se punom parom, ne nedostaje ni nervoze. Ove je godine pogon ugašen već sredinom prosinca, a bilo je godina, otkriva nam, kad su radili “do iza Tri kralja”.

- Naše su prednosti, ali i prilike, u položaju, maslinarima, raznolikosti i sorti oblici. No, proizvodanja je na otoku znatno teža i skuplja. Ipak, sve to pridonosi vrijednosti našeg ulja. Nama je cilj okupiti zadrugare i osigurati zajednički plasman na tržište, a to radimo pod zajedničkom robnom markom kao bračko maslinovo ulje.

Postira, otok Brac, 100317.
Ljerka Vlahovic, upraviteljica PZ Postira, finalistica izbora Jutarnjeg lista za najboljeg mladog poljoprivrednika kojeg ce izabrati ziri sastavljen od dekana agronimskih fakulteta.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Danas, uostalom, u suradnji sa svim bračkim zadrugama i uljarama radimo na zaštiti bračkog ulja, a, mi, kao postirska zadruga, i na zaštiti ulja nastalog preradom na tradicionalni način, na prešu, koji je kod nas još uvijek vrlo tražen i upotrebi - kaže Lj. Vlahović i uvodi nas u suvenirnicu uređenu u sklopu uljare u kojoj prodaju svoje proizvode, baš kao i rukotvorine lokalnih kreativaca.

- Ovako završavaju ture u kojima vodimo turiste kroz naš pogon. Primijetili ste da im uz fotografije i filmove te degustaciju nastojimo prikazati berbu i preradu maslina. Uljara gasi pogone nakon maslinarske sezone, no vrata ostaju otvorena. Zanimanje turista za nju, naime, zaista je veliko. Propitkuju za stvari koje su nama svakodnevne i to mi je vrlo simpatično. Cilj je, i to bih zaista voljela, da, kada napuste Brač, otok pamte po maslinama i ulju - kaže nam.

Otok kao prednost

Postirska zadruga je specifična, duge tradicije i, čak u vrijeme kad se Brač počeo okretati turizmu, Postira su ostala nositelj poljoprivredne proizvodnje. Ipak, turizmu se jesu prilagodili, što dokazuje i mala suvenirnica. Dokazuju to i fešte od uja, omiljene ljetne manifestacije koje poljoprivredna zadruga Postira organizira, te uz glazbu, pokoji spontani ples i degustacije promoviraju to tekuće zlato u dvorištu same uljare.

- Oblica fest manifestacija je, pak, usmjerenija samim maslinarima. Uzorke smo već primili i njihov broj iz godine u godinu raste.

Postira, otok Brac, 100317.
Ljerka Vlahovic, upraviteljica PZ Postira, finalistica izbora Jutarnjeg lista za najboljeg mladog poljoprivrednika kojeg ce izabrati ziri sastavljen od dekana agronimskih fakulteta.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Dobra je to prilika za druženje i razmjenu iskustava, a i biramo predavanja koja će im biti korisna, održavamo degustacije, a na kraju analiziramo. Sve je to dio nastojanja da se greške od prošle godine ne ponavljaju i da se usavršavaju u struci. Ponekad to ide sporo i teško, ali napredak je u ovih devet godina zaista vidljivo - zadovoljna je upraviteljica.

Poljoprivredna zadruga je i suorganizator Svjetskog prvenstva u branju maslina, prvog takve vrste u svijetu, koji će se u postirskim maslinicima održati ovog listopada. Sve to povezuje priču o Ljerki Vlahović, mladoj Bračanki koja se vratila svom otoku, moderno kročila putevima postirske poljoprivredne tradicije i prepoznala svoj otok kao prednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:40