KAMO DANAS?

FESTIVAL RUŽIČASTIH VINA: Profesionalci, vlasnici restorana, sommelieri i stručnjaci na jednom mjestu!

U četvrtak je u cafeu Gymnasium u zagrebačkom muzeju Mimara konferencijom za medije aktivna ženska vinska udruga Women on Wine/WOW najavila svoj šesti po redu Pink Day Festival – Međunarodni festival ružičastih vina - koji će se i ove godine dogoditi u prostoru muzeja i to 21.travnja.

Sudeći po odazivu, ovogodišnji Festival okupit će brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina te u okviru Festivala u Festivalu – Green in Pink – proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Mnogima omiljenu vinsku manifestaciju će, kao uvijek, pohoditi profesionalci iz vinskog svijeta, vlasnici restorana, sommelieri i stručnjaci, ali i sve mnogobrojniji ljubitelji ružičastog vina.

Radionice su na Pink Dayu posebno zanimljive jer se ovdje svake godine pojavi barem jedan renominarni međunarodni stručnjak s područja vina ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja, pa je tako lani ovdje gostovao jedan od najvećih europskih stručnjaka za maslinovo ulje, Austrijanac Heinrich Zehetner, godinu prije toga bio je to talijanski vinski i uljni sommelier Tiziano Cacciani, a prije njega Laura Marinelli, koautorica relevantnog Floss Olei vodiča, kao i britanska stručnjakinja Judy Rudgeway koja je napisala više knjiga o maslinovom ulju.

Ove godine gošća iz Španjolske CARMEN SANCHEZ GARCIA, međunarodna ekspertica za ekstra djevičanska maslinova ulja, održat će master class pod imenom „Time for EVOO...cation“ powered by American Express (EVOO – Extra vergin olive oil) – a kušat će se višestruko nagrađivana španjolska ulja Castillo de Canena, zatim ulja slavnih vinarija Sassicaia i Frescobaldi te odabrana ulja hrvatskih izlagača maslinovih ulja na Green in Pinku. Vinske radionice su dvije.

Jednu će održati WOW članica MONIKA PROVIĆ, WSET 3 pod imenom „Ružičasta Dalmacija“ powered by LIDL, sa sedam različitih rosé vina Dalmacije, a drugu iskusni rovinjski sommelier SINIŠA ŠKABERNA, AIS 2 , pod nazivom „Rose i slatko: Da ili ne?“ powered by Dolcela. Na konferenciji za medije, baš kao što to biva i na samom Pink Dayu, bilo je mnoštvo zgodnih ružičastih detalja – pa su tako servirani i ružičasti makaroni od maline, prigodno ukrašeni logotipom Festivala i Udruge.

Premijerno se kušalo prvo ružičasto vino Jasne Antunović Turk, Cuvee od 80% crnog pinota i 20% cabernet franca i druga berbe Teute, roséa vinarije Prović koji je sada dobio novu bocu i drukčiju etiketu. Obje vinarice su članice WOW-a, a na Pink Dayu će ove godine biti i premijera „ženstvenog“ Bubbly Bara – još jedne članice, Tamare Domljanović koja je u hrvatsku dopremila prvi bar na kotačima, točnije Piaggio trokolicu - pokretni bar koji poslužuje pjenušava vina, talijanski Prosecco, domaće pjenušace, francuske šampanjce te pjenušave koktele.

Veselo druženje će se nakon Pink daya nastaviti službenim afterpartyjem u restoranu/baru TIME, jednoj od omiljenih zagrebačkih destinacija za dobar provod – a u suradnji s tvrtkom Acrobat i najprodavanijim provanslaskim roseom Whispering Angel.

Iskreno me veseli me da smo ovaj ružičasti pogled na svijet uspjeli održati već šest godina u kontinuitetu a Festival je postao prepoznatljiv ne samo na domaćem, već i u međunarodnom okruženju i to usprkos svojevrsnoj hiper-inflaciji vinskih smotri i festivala, od kojih se čak dva ove godine održavaju točno na isti dan kad i Pink Day. Ne bih sad ovdje htjela hvaliti svoju viziju ali moram reći da sam. s miješanim osjećajima – divljenja, zavisti i malo ljutnje – ovih dana pratila najave fenomenalnog JUST ROSE festivala koji se održava u svibnju u Parizu kad će cijela francuska metropola živjeti s roseom i biti u znaku ružičaste boje. Moja je ideja otpočetka bila da Pink Day nadraste vinsku smotru i postane simbol proljeća, ružičastih misli, pozitive; festival proljeća i – žena, ali, naravno i ružičastog vina i zelenog maslinovog ulja – rekla je osnivačica i direktorica Pink Daya, novinarka Sanja Muzaferija i istaknula da je danas svugdje u svijetu potrošnja i potražnja rosea u velikom porastu a da njena udruga danas broji čak 170 članica dilejm Hrvatslkke – koje će na Pink day moći uži besplatno. Ostalima je ulaznica 150 kuna, a neki pink detalj odjeće ili modnog dodatka su „must“.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:25