UNIKATNE TOČKASTE ŠALICE

FILIPA SORKO: ''Najbolje su one ideje koje nastanu spontano, bez previše forsiranja i razmišljanja. Tako su nastale i Chia cups!''

Inspiracija za ime šalica je nastala zahvaljujući komentarima njenim pratitelja na Instagramu, ili kako ih ona naziva ''tajnim pomagačima''.

Filipu Sorko ste mogli upamtiti po sudjelovanju na poznatom kulinarskom showu, a odnedavno se bacila na oslikavanje keramičkih šalica točkastim uzorkom poznate pod nazivom Chia cups.

''Posuđe i kuhanje nekako ide skupa, zar ne? Kada bih mogla, ja bi i kuhala, i bila modna dizajnerica, i štrikala i heklala, izrađivala keramiku, uređivala i stilizirala interijere i još svašta. Tako sam došla i na ideju izraditi sama svoje šalice. Zapazila sam da su društvene mreže u zadnje vrijeme preplavljene predivnim ručno rađenim posuđem, te sam i sama poželjela nešto unikatno i posebno. Pomislila da bi i ja mogla tako nešto probati napraviti!'' – govori Filipa.

Inače, Filipin dečko je akademski kipar koji je na njen nagovor napravio prvih šest chia šalica. Ubrzo su osvanule na njenom Instagram profilu i otad ih aktivno proizvode.

''Dečko i ja smo napravili okladu, ako fotografija bude imala određeni broj lajkova, broj za koji smo mislili da nema šanse da pređe, bacamo se u proizvodnju. I evo nas sada ovdje, sa puno više od šest chia šalica!'' – priča Filipa.

Filipin dečko nije jedina umjetnička duša koja joj pomaže, ova svestrana djevojka je okružena umjetnicima, kiparima i keramičarima.

''Teta mi je kiparica, pa sam od nje ''naslijedila'' zlatni lister za ručkice, a pošto još nemam svoju peć za keramiku, šalice pečem kod prijateljice koja se također bavi keramikom. Isto tako se ne libim postaviti neko pitanje ljudima koji se profesionalno bave izradom keramičkog posuđa kod nas i čijem se radu divim. Svaki dan naučim nešto novo!'' – govori Filipa.

Proces izrade jedne šalice nije nimalo jednostavan, a zahtjeva priličnu količinu strpljenja.

''Svaka šalica prođe najmanje šest puta kroz moje ruke, oblikuje se, brusi, točka, glazira, nanosi se zlato, tri puta ide u peć pa nakon toga preživi sva moja fotkanja i snimanja za Instagram, zamatanja, spremanja u kutije i na kraju je jako bitno da preživi i slanje na adrese novih vlasnika. Svaka šalica je unikatna i totalno drugačija, drugačije veličine, malo ili više iskrivljena, sa gušćim ili rjeđim točkicama, sa većom ili manjom ručkicom.'' – s ponosom ističe Filipa.

Inspiracija za ime šalica je nastala zahvaljujući komentarima njenim pratitelja na Instagramu, ili kako ih ona naziva ''tajnim pomagačima''.

''Negdje sam davno na internetu pronašla šalice i zdjelice na točkice koje su mi bile svojevrsna inspiracija za Chia cups, jer do tada nisam nigdje vidjela ništa slično. Sačuvala sam tu fotografiju u svom mobitelu dok nije došlo pravo vrijeme da i ja napravim svoje šalice na točkice. Nakon što sam postavila fotografiju sa prvim šalicama na Instagram, počeli su se javljati ljudi, a među komentarima našao se jedan koji je glasio nekako ovako: ''Podsjećaju me na chia sjemenke!''. To mi se odmah svidjelo, kratko i zvučno, a točkice i zbilja podsjećaju na chia sjemenke! Chia cups! Najbolje su te ideje koje nastanu tako spontano, bez previše forsiranja i smišljanja.'' – govori Filipa.

Filipa se ne planira zaustaviti samo na šalicama, ističe kako bi voljela izrađivati i svoje unikatne tanjure i zdjelice.

''To mi je želja već neko vrijeme, a kako sam do sada već naučila, uvijek dođe vrijeme kada i realiziram to što zamislim, samo treba biti strpljiv i pustiti da ideja sazrije. U zadnje vrijeme na Instagramu i Pinterestu pratim i gledam različito ručno rađeno posuđe te skupljam inspiraciju i hrabrost za takav pothvat. Taman sam se naučila raditi šalice, mislim da je red da krenem na nešto novo!'' – govori Filipa.

Chia Cups možete naručiti preko Filipinog Instagram profila, a odlučite li se za jednu morate znati da nabavljate artisan unikatnu šalicu čije su ručkice pozlaćene listerom koji u sebi sadrži postotak pravog zlata te su pakirane i omotane u ručno točkani papir, s pripadajućom karticom i porukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:10