Vrijeme je u današnjem životnom ritmu nekako svima najvažnije. Ne gubimo minute na sporedne stvari pa se tako često s nogu i uz kompjuter žvaču loši pekarski proizvodi, hrana koja deblja i koja nam ne daje niti energiju niti povoljno utječe na naše zdravlje, a stalno ponavljamo kako nam je ono važno. Mnogima se dogodi da tijekom radnog dana preskoče neki od obroka, i to onih najvažnijih; doručak ili ručak.
Uvijek se negdje žuri, nema se vremena kuhati, pakirati obroke za posao i tada se često poseže za hranom koja nam ne daje ama baš ništa vrijedno, hranom od koje jednostavno “padamo” i od koje smo umorni. Vrijeme je u današnjem životnom ritmu nekako svima najvažnije. Ne gubimo minute na sporedne stvari pa se tako često s nogu i uz kompjuter žvaču loši pekarski proizvodi, hrana koja deblja i koja nam ne daje niti energiju niti povoljno utječe na naše zdravlje, a stalno ponavljamo kako nam je ono važno.
Osobne potrebe
- Roditelji su me odgajali na zdravoj hrani, na stolu su umjesto industrijskih slatkiša uvijek bili razni orašasti plodovi, svježe i suho voće. Odmalena mi je važno čime se hranim i koja je pozadina onoga što unosim u sebe. A ove energetske pločice nastale su iz osobne potrebe. Naime, i ja i moj partner Leo Tvrtković koji je razvio sve ove okuse, aktivni smo tipovi, volimo prirodu i sport, a da bismo mogli izdržati sve te napore kao što su plivanje, trčanje, rafting i slično radili smo kod kuće energetske pločice. Ja sam tada bila nezaposlena pa sam razmišljala što bih mogla raditi i nekako sam spontano krenula u proizvodnju pločica jer su se svidjele našim prijateljima. I znala sam da moram pokrenuti vlastiti posao jer nisam tip koji bi radio u uredu od devet do pet, pa sad radim od devet do devet - kroz smijeh će Alenka.
- Ideja je bila napraviti kvalitetan zdravi zalogaj koji će uvijek biti pri ruci.
Krenuli smo na lokalne sajmove i nakon što smo prošli fazu testiranja da vidimo kako ljudi reagiraju odlučili smo krenuti u ozbiljnu proizvodnju. U početku smo imali tri okusa: lješnjak i šljivu, badem i smokvu i orah i jabuku. Ovaj potonji moj je najdraži jer obožavam štrudlu od jabuka i htjela sam taj okus dobiti i u energetskoj pločici. Nakon njih izbacili smo i višnju (very sour cherry), krušku (pear pleasure) i bundevu (pumpkin head).
Sve sirovine koje koristimo su od malih proizvođača, orah dolazi iz Podravine, višnje iz Osijeka, buče iz Varaždina, smokva iz Dalmacije, kruške i jabuke iz moje rodne Slovenije, a datulje i grožđice iz Irana i Tunisa. Nažalost, neke namirnice i začini ne uzgajaju se kod nas pa njih nabavljamo iz drugih zemalja.
Svjetski putnik
Ja sam dugo radila kao turistički vodič i putujući po svijetu upoznala sam se s raznim gastro kulturama i okusima svijeta, a posebice začinima. S kardamomom sam se naprimjer susrela kod Beduina koji ga stavljaju u čaj ili kavu, a ima ga i u našim pločicama, začini mi puno znače i oduvijek su u velikoj mjeri prisutni u mom životu. U kreiranju pločica veliku ulogu je imala i nutricionistica Karla Ferk koja nam je pomogla približiti konačan proizvod potrošaču. A za dizajn se pak pobrinula Petra Koren iz Helikopter dizajna - kaže Alenka.
Svaka od ovih pločica ima svoju poruku (naprimjer na pločici orah jabuka nalazi se poruka Petra rocks!) u kojima se spominju ljudi koji su od samog početka podržavali ovaj proizvod. Ono što treba naglasiti je da ove pločice ne sadrže ni šećere ni bilo kakve aditive, riječ je o potpuno zdravom mini obroku punom vitamina i minerala nastalom iz onoga što je dala sama priroda. I to bi trebao biti dovoljan razlog da se u naletu gladi, a u nemogućnosti da se pojede nešto normalno, iz torbe izvadi jedan od okusa First in the Raw. A koji god odabrali, s nijednim nećete pogriješiti.