FILMOVI I HRANA

SEDAM COOL DOKUMENTARNIH FILMOVA ZA FOODIJE NA NETFLIXU: Ako volite dobru hranu ove filmove ne smijete propustiti!

Imate Netflix? Onda obavezno pogledajte ove filmove!

The Birth of Sake

Izrada sakea je 2000 godina stara tradicija u Japanu, koja danas, nažalost, izumire. Ovaj dokumentarac prati način na koji se sake izrađuje te činjenicu da se glava obitelji na šest mjeseci u godini odvaja od svoje obitelji kako bi se posvetio procesu pretvorbe riže u alkohol.

Sour Grapes

Rudy Kurniawan je miješao manje skupa vina kako bi dočarao okus visokovrijednih vina starijih godišta te prodavajući ta vina na aukcijama oštetio kupce za više milijuna dolara. On je prva osoba osuđena za prevaru vinima, a ovaj dokumentarac je upravo o njemu.

Theater of life

'Theater of life'' je novi dokumentarac o Refettorio Amrosiano, pučkoj kuhinji čiji je začetnik slavni talijanski chef Massimo Bottura, a s tim projektom je započeo kako bi svijetu dokazao da se s ostacima hrane mogu nahraniti gladni. Redatelj Peter Svatek je zabilježio sve izazove s kojima se Bottura susretao za vrijeme svog eksperimentalnog projekta pučke kuhinje, zajedno sa 60 njegovih kolega s različitih strana svijeta (René Redzepi, Daniel Humm, Gastón Acurio, Alain Ducasse i Virgilio Martinez). Svi ti chefovi su uzeli ''godišnji odmor'' kako bi se pridružili slavnom chefu i kuhali za izbjeglice i beskučnike Milana.

SOMM

Ovaj dokumentarni film prati četiri kandidata koji se pripremaju za iznimno težak Master Sommelier test - ispit s najmanjom prolaznosti na svijetu. Ukoliko ga prođu, uspjeh njihove karijere je zajamčen.

Barbecue

Kako samo ime govori, ovaj dokumentarni film govori o roštiljanju, odnosno to je priča o ljudskoj opsesiji pripremanja mesa na grilu. Snimajući film ekipa je obišla 12 zemalja, pa je zanimljivo kako svaka kultura ima drukčiju priču o bazičnom kuhanju iznad otvorene vatre, odnosno žara.

Jiro Dreams of Sushi

Jiro Ono najpoznatiji je sushi majstor na svijetu. Rezervacije u njegovom restoranu sa svega 10 sjedećih mjesta primaju se po godinu dana unaprijed, a za menu od 20 sljedova treba izdvojiti 380 dolara. Sam Jiro i dalje, danas sa svojih 91 godinu neumorno priprema sushi. On je prvi sushi majstor koji je dobio tri Michelinove zvjezdice, neki od najpoznatijih chefova na svijetu smatraju ga najboljim chefovom na svijetu, a ovaj dokumentarni film koji je je osvojio brojne nagrade i postavio visoke standarde za dokumentarne filmove o hrani govori o njegovoj životnoj priči i energiji, odnosu s njegovim sinovima, ali i njegovom perfekcionizmu (npr. masiranje hobotnice 50 minuta kako bi bile što mekše).

Jeremiah Tower: The Last Magnificent

Jeremiah Tower: The Last Magnificent jest dokumentarac koji je producirala kuća koja stoji iza Bourdainovog serijala Parts Unknown. Bourdain je bio izvršni producent filma. Jeremiah Tower je američki celebrity chef koji je, zajedno s Wolfgangom Puckom, Alice Waters i Jonathanom Waxmanom odgovoran za stvaranje kulinarskog stila poznatog pod nazivom ''kalifornijska kuhinja''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44