POPULARNA KULTURA

FOOD PODCASTI KOJE VRIJEDI PRATITI: Naučite kuhati, izabrati pravo vino, a saznat ćete i fascinantne anegdote craftera i uzgajivača kave!

 From Official Home Cooking Webiste
 

Nekada smo ih slušali na putu do posla ili fakulteta kako bismo pametno iskoristili vrijeme provedeno u prometu, a sada, većinom još u svojim domovima, jedva čekamo nove epizode koje će nas nadahnuti, nasmijati, educirati i zabaviti dok čistimo, peremo suđe, peglamo ili se jednostavno pokušavamo odvojiti od ekrana. U slučaju da se još niste okušali u slušanju podcastova, osim što ih možete preslušavati preko računala, najjednostavnije ih je, zapravo, slušati preko mobitela. Prvi korak je odabir jedne od mnogih besplatnih aplikacija za slušanje podcasta kao što su Apple Podcast, Play Music za Androide, Overcast, Spotify, RadioPublic i mnoge druge, a zatim je vrijeme da pronađete sadržaj koji vas zanima i pretplatite se na podcast po svojem izboru kako ne biste propustili nove epizode. Budući da se bavimo hranom i pićima, izdvojili smo za vas deset zanimljivih podcastova na engleskom jeziku s kojima možete početi istraživati, a veselimo se i budućim hrvatskim inačicama.

The Splendid Table

Vjerojatno najdugovječniji gastronomski podcast koji postoji, 22-godišnji The Splendid Table ima cijelu legiju vjernih slušatelja i iz godine u godinu se nađe na top-listama najslušanijih podcastova. Predstavljen kao radijski program za ljude koji vole jesti, od samih začetaka, kada ga je vodila autorica istoimene kuharice Lynne Rossetto Kasper, pa do danas, kada ga vodi bivši profesionalni kuhar Francis Lam, The Splendid Table iz epizode u epizodu istražuje različite kulture, njihove kuhinje i ideje te donosi dirljive priče o ljudima koji uzgajaju, pripremaju i poslužuju hranu.

The Kitchen Counter

The Kitchen Counter vodi Roger Anderson, koji sa svojim gostima razgovara o receptima, praktičnim trikovima i tehnikama pripreme različitih jela i deserata, pa u svakoj epizodi možete naučiti nešto novo i korisno. Dovedite svoje vještine u kuhinji na novu razinu uz pomoć brojnih kuhara, slastičara i autora kuharica, pratite savjete kako opremiti kuhinju, smočnicu i hladnjak te otkrijte kako pripremiti prave poslastice s lakoćom.

The Plant-Powered People

Prijateljice i suvoditeljice Michelle Cehn i Toni Okamoto svaka dva tjedna objavljuju epizodu podcasta The Plant-Powered People u kojoj raspravljaju o veganstvu i vegetarijanstvu, daju korisne savjete za početnike koji tek planiraju prijeći na biljnu prehranu, podučavaju slušatelje kako isplanirati kupnju i pripremiti obitelj na promjenu te kako bez suzdržavanja uživati u hrani.

Radio Cherry Bombe

Produžetak uspješnog magazina Cherry Bombe, podcast koji vodi Kerry Diamond slušateljima donosi intervjue s kreativnim ženama iz svijeta hrane koje se bave najrazličitijim poslovima. Od razgovora o hrani i filmovima sa Sofijom Coppolom do intervjua s uspješnim cheficama, slastičarkama, stilisticama hrane na filmskim setovima, autoricama bestseller kuharica i slično, Cherry Bombe podržava žene u sektoru i predstavlja različite uloge koje one imaju u napretku gastronomije i povezanih medija.

Home Cooking

Svestrana Samin Nosrat je nakon uspješne knjige i dokumentarnog serijala Salt Fat Acid Heat odlučila pokrenuti i podcast Home Cooking, na kojem u suradnji s Hrishikeshom Hirwayjem predlaže što kuhati tijekom perioda samoizolacije. Novi podcast ima samo četiri epizode u kojima se bave temama kao što su grahorice, tijesto, riba i piletina te daju savjete, odgovaraju na pitanja i nude polaznu točku za daljnje gastronomsko istraživanje.

From Official Home Cooking Webiste

Making Coffee with Lucia Solis

Lucia Solis vinarka je koja je odlučila promijeniti život i preusmjeriti svoju pozornost s vina na kavu. U svojem novom podcastu razgovara s uzgajivačima i proizvođačima kave iz različitih država o ključnim temama vezanima za jedan od najpopularnijih toplih napitaka na svijetu. U svakoj epizodi slušatelji otkrivaju nove informacije koje se tiču povijesti uzgoja, kemije koja stoji iza okusa, biologije koja objašnjava fermentaciju kave, kao i mišljenje Lucie i njezinih sugovornika o trenutnom stanju same industrije.

The Sour Hour

U sklopu stranice The Brewing Network možete pronaći nekoliko zanimljivih podcastova posvećenih craft pivarstvu u cjelini ili pak određenom segmentu samog sektora. Tako je The Sour Hour, koji vode radijski producent Scott "Moscow" Moskowitz i pivar Jay Goodwin, posvećen "kiselim" pivima, odnosno onima koje obilježavaju spontana fermentacija, niža količina alkohola i često voćne arome. U podcastu tako kušaju "sour" piva iz cijelog svijeta i analiziraju tu zanimljivu granu pivarstva.

The Pairing Podcast

Podcast naziva Pairing stvorila je i vodi Emma Sherr-Ziarko, glumica i sommelierka u nastajanju, a u svakoj epizodi raspravlja se o tome kako sparivati vino, no ne s hranom, nego s umjetnošću, književnošću, filmovima, glazbom, kazalištem, televizijom, plesom i slično. Svaka je epizoda djelomično posvećena edukaciji po pitanju vina, a djelomice raspravi o kulturi. Kao stvorena za sve kojima ispijanje vina predstavlja životni stil.

Wine Blast

Susie Barrie i Peter Richards oboje nose titulu Master of Wine, 2014. godine su zajedno pokrenuli vinski festival u Winchesteru, radili su kao voditelji emisija za BBC, pisali za medije od The Sunday Timesa do Decantera, a ove su godine pokrenuli i podcast Wine Blast koji je u samo nekoliko mjeseci završio na listi deset najboljih podcasta u Velikoj Britaniji. Ovaj bračni par u epizodama raspravlja o raznim segmentima svijeta vina, ali i hrani i putovanjima, intervjuira zanimljive pojedince, odgovara na pitanja slušatelja o vinu i savjetuje.

Wine for Normal People

Nakon brojnih pokušaja kupovine vina u dućanu i promašaja, Amerikanka Elizabeth Schneider odlučila je napokon naučiti birati i kušati vina. Postala je certificirani sommelier, a zatim odlučila široj publici približiti svijet vina bez puno pompe i kompliciranja, kako bi što više ljudi u njemu moglo uživati. Iz podcasta je nastala i istoimena knjiga, a Schneider i dalje tjedno objavljuje zanimljive epizode u kojima obrađuju vinske regije cijelog svijeta te na opušten način predstavlja vinare, sommeliere, vinske autore i druge sudionike u procesu izrade vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28