CHEFICA ANA GRGIĆ

FRANCUSKA U ESPLANADI: Večera čiji je lajtmotiv bila regija u jugoistočnoj Francuskoj, Provansa!

Druženje smo započeli u Lounge&Cocktail Baru, a čime drugim nego francuskim šampanjcem Moët&Chandon Rosé Impérial, uz koji su se nudili tuna “Nicoise”, poširana jaja s tartufima, tapenada od crnih maslina i kapara i filei od inćuna u limunovom soku

- Osobito mi je zadovoljstvo što se Hotel Esplanade već petu godinu zaredom na prvi dan proljeća, priključio globalnom projektu 'Good France' koji na isti dan na pet kontinenata u više od 1000 restorana slavi francusko kulinarsko umijeće, radost dijeljenja i uživanja u vrhunskim namirnicama - rekla je na početku Gala večere “Good France”, u restoranu Zinfandel’s, PR& Marketing manager hotela, Sanda Sokol, pozdravivši goste i uzvanike.

Druženje smo započeli u Lounge&Cocktail Baru, a čime drugim nego francuskim šampanjcem Moët&Chandon Rosé Impérial, uz koji su se nudili tuna “Nicoise”, poširana jaja s tartufima, tapenada od crnih maslina i kapara i filei od inćuna u limunovom soku.


Večera, čiji je lajtmotiv bila regija u jugoistočnoj Francuskoj, Provansa, započela je grickanjem domaćeg kruha sa selekcijom začinskog bilja s maslacem i maslinovim uljem, a potom je posluženo prvo jelo - Socca, tradicionalni provansalski kruh od slanutka, kozji sir, pečene tikvice, limun s maslinovim uljem, i punim pogotkom za ovaj tanjur - prženim ružmarinom. Drugo jelo, poširani brancin sa zelenom salatom i aiolijem od češnjaka, maslinova ulja i prženim pinjolima što je jelu dalo dodatnu draž.

Francuska se našla i na glavnom tanjuru kad je poslužena Daube junetina u crvenom vinu s pikantnom kremom od cikle i začinskog bilja, ratatouilleom i svježim bosiljkom, a večera je završena sa slasticom Tarte Tatin s dinjom, kremom od lavande i cvjetnim medom. Naravno, uz jela su se točila francuska vina koja je za goste odabrao prvi hrvatski sommelier, Ivan Šneler.


- Nastojala sam svojim jelima provesti goste kroz mirisna prostranstva Provanse. Dodatni je izazov ove večere bio što smo pripremali jela za ljude koji su naši stalni gosti. Mnogi dolaze već godinama, upravo na prvi dan proljeća, pa sam htjela pripremiti nešto posebno, da ih iznenadim - izjavila je chefica restorana hotela Esplanade, Ana Grgić. Mi smo se uvjerili da joj je to i uspjelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:13