NAJBOLJE OD HRVATSKE GASTRONOMIJE!

GAULT MILLAU HRVATSKA: Chef godine je briljantan Hrvoje Zirojević, a najbolji restorani su Monte, Pelegrini, Laganini i Restaurant 360!

 

Jučer su u prepunoj Smaragdnoj dvorani divnog zagrebačkog hotela Esplanade dodijeljena prestižna priznanja najboljima u hrvatskoj gastronomiji. Okupilo se tako 130 kuhara iz cijele zemlje, različitih kuharskih preferencija, stilova, dobi, ali ujedinjenih u kvaliteti svoga rada.

U ovogodišnjem opsežnijem izdanju vodiča, na više od 400 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljeno je 150 restorana i 70 POP lokala te 113 vina iz cijele Hrvatske. Po prvi puta uvršteni su i neki od vodećih hrvatskih hotela. Uz tiskani vodič, korisnicima mobilnih telefona dostupna je i aplikacija G&M-a.

Mario Kučera

Inspektori Gault&Millau obišli su restorane svih cjenovnih kategorija, jer vodič pridaje veliku važnost kvaliteti hrane koja nije nužno vezana za skupe restorane. Svojim korisnicima Gault&Millau nudi izbor restorana za svaku prigodu i za svačiji džep, sa željom njegovanja cijele restoranske scene. Ugostiteljima poručuje da svojim gostima moraju uvijek pružiti ono najbolje, bilo da se radi o pučkim jelima poput „štrukla” ili profinjenim kulinarskim kreacijama s kavijarom i jastogom. Važno je da su namirnice vrhunske kvalitete i da su odraz terroira, odnosno gastronomske kulture određene destinacije. Da bi se razvila gastronomija, Gault&Millau smatra da ključnu ulogu u jednakoj mjeri moraju imati i veliki chefovi kuhinja i mali kuhari. Uvjet je da jedni i drugi prepoznaju vrijednost svake namirnice, poštuju njihovu sezonalnost i u pripremu jela unose svoje znanje, svoju kreativnost i, nadasve, svoje emocije. Zato su chefovi i kuhari u središtu pažnje ovog gastronomskog vodiča.

Chefom godine proglašen je briljantan Hrvoje Zirojević. Gospodin Zirojević jedan je od ponajboljih hrvatskih chefova, široj javnosti poznat kao alfa i omega restorana Laganini na Palmižani koji je ujedno proglašen i jednim od najboljih restorana prema Gault Millau. Smješten u bajkovitoj uvali Vinogradišće, smješten tik uz more doista je mjesto od kojeg zastaje dah. Ljeti ovdje bude i po tisuću ljudi dnevno, imaju gotovo 50 zaposlenih, a iz kuhinje izlaze vrlo kompleksna jela, što je vrlo zahtjevno održati na visokom nivou iako to već godinama rade i više nego uspješno. Tanjur doživljava kao slikarsko platno, a samo dio njegovih kreacija su bijeli rižot sa sipom i crnim sladoledom, dimljeni tatar od tune s detaljem hobotnice serviranom u amfori i cannelloni punjeni raguom od hobotnice i pancete.

Najboljim restoranima proglašeni su sjajni Monte, Pelegrini, Restaurant 360 i prethodno spomenuti Laganini.

Najljepši osmjeh hrvatske gastronomske scene zasigurno pripada talentiranoj Biljani Milini koja je jučer primila priznanje za najbolju pastry cheficu.

Mario Kučera

Godine rada i predanosti konačno su prepoznate tako je titulu chefa tradicijske kuhinje ponijela Vesna Miletić iz zagrebačkog Tača.

Najboljim chefovima sutrašnjice proglašeni su Matija Bregeš iz Boškinca koji se upravo vratio sa straža iz restorana Geranium te Fabrizio Vežnaver iz savudrijske Pergole oboje članovi prestižnog udruženja JRE Hrvatska.

Mladi talent 2019. je Tino Sinožić iz opatijskog Navisa, a najboljim wine barom proglašen je splitski Paradox. Na kraju svakako moramo spomenuti i sjajnu Anu Grgić i njezin tim koji se pobrinuo za prelijepu večeru koja je bila poslužena na dodjeli nagrada. Čestitke od srca svima!

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:56