U ISTRI I KVARNERU

GAULT MILLAU: Prestižni vodič ponovno dodjelio vrhunske ocjene hrvatskim restoranima!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Vodič za restorane Gault Millau Austrija 2018. Istri ponovno dodijelio vrhunske ocjene.

Najvišem odlikovanju u vodiču Gault Millau za 2018. još se jednom može veseliti restoran Monte iz Rovinja. Vlasnici Danijel i Tjitske Đekić čiji restoran jedini u Hrvatskoj ima jednu Michelinovu zvjezdicu od ove godine, još su jednom kao jedini istarski lokal počašćeni sa 17 bodova i 3 kuharske kapice, i to za najveću kreativnost i kvalitetu te najbolju pripremu jela.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Novakom godine proglašen je poznati chef Deniz Zembo čijem restoranu hotela Amfiteatar u Puli je dodijeljeno 16 bodova, odnosno 2 kuharske kapice, kao i restoran Marina iz Novigrada i Wine Vault Maistrinoga hotela Monte Mulini iz Rovinja. Maistra se može podičiti i direktorom za kuhinju Andyjem Gaskinom s po jednom kapicom za Brasserie hotela Adriatic i restoran Mediterraneo u hotelu Monte Mulini.

Pula, 291116. 
Deniz Zembo, chef restorana u hotelu Amfitetar u Puli pripremao je jela od bakalara.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Pregled restorana s najmanje jednom Gault Millau kuharskom kapicom:

Istra

3 kapice, 17 bodova: Monte (Rovinj)

2 kapice, 16 bodova: Marina (Novigrad), restoran hotela Amifteatar (Pula), Wine Vault (Rovinj)

2 kapice, 15 bodova: Damir e Ornella (Novigrad), Pepenero (Novigrad), Pergola (Savudrija)1 kapica, 14 bodova: La Grisa (Bale), San Rocco (Brtonigla), Toklarija (Buzet), Zigante (Livade), Čok (Novigrad), Spinnaker (Poreč), Batelina (Pula), Brasserie hotela Adriatic (Rovinj), Puntulina (Rovinj), Buščina (Umag)

1 kapica, 13 bodova: Morgan (Brtonigla), Miramare (Poreč), Sveti Nikola (Poreč), Milan (Pula), Mediterraneo (Rovinj), Badi (Umag), Petra (Vrsar)

Kvarner

2 kapice, 16 bodova: Johnson (Mošćenička Draga)

2 kapice, 15 bodova: Draga di Lovrana (Lovran), Alfred Keller hotela Alhambra (Mali Lošinj)

1 kapica, 14 bodova: Kukuriku (Kastav), Laurus (Opatija), Villa Ariston (Opatija)

1 kapica, 13 bodova: Stancija Kovačići (Matulji), Tu Tamo (Mošćenička Draga), Navis (Opatija)

Inače, kušači uglednog gastro vodiča Gault Millaua su po najmanje jednu kuharsku kapicu dodijelili za 24 restorana u Istri i 9 restorana na Kvarneru. Također, Gault Millau je u svoj vodič vina za 2018. godinu po prvi puta uvrstio četrnaest vinarija iz Hrvatske, od toga šest istarskih. Osim toga, Teran Re 2008 vinarije Roxanich iz Istre proglašeno je „hrvatskim vinom godine“

DCIM0MEDIA\DJI_0117.JPG
Goran Šebelić / Hanza Media

„Vino koje fascinira kao i vinar koji ga stvara, bravo!“, napisali su u vodiču.

Inače, 2003. godine Turistička zajednica Istarske županije i njezina PR agancija ART RedaktionsTeam uspjeli su istarske restorane kao posebni dio uspjeli uvrstiti u vodič Gault Millau Austrija, što je tada bila mala senzacija.

„Prethodile su tomu tri godine uvjeravanja uprave Gault Millaua u nove gastronomske kvalitete Istre. Gourmet scena je u Hrvatskoj tada bila tek u začecima i nemoguće ju je usporediti s današnjim vremenima.“, kazao je direktor ART-a Wolfgang Neuhuber. A top gastronomija ima presudno značenje za goste s njemačkoga govornoga područja.

„Za naše restorane i konobe su upravo te međunarodne ocjene od neprocjenjive vrijednosti. Utoliko više što gosti iz Austrije i Njemačke jako cijene visoku razinu koju je naša gastronomija u međuvremenu postigla kao i zbog toga što dolaze više puta godišnje. Gurmani upravo u predsezoni i posezoni u velikom broju posjećuju naše restorane i konobe, za dobru kvalitetu su spremni izdvojiti i odgovarajući iznos novca, a hotele nam pune sve do studenoga.“, zaključio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:49