GDJE NA MORE?

GDJE DOBRO JESTI U HRVATSKOJ? Mjesta koja ne biste trebali zaobići ako produženi vikend provodite na Krku ili u okolici Zagreba!

 Marko Miščević
Bajkovito okruženje i odlična gastronomska ponuda ne bi trebali razočarati...

Sunčani kolovoz je kao stvoren za izlete i ručkove na terasi. Ovog puta vam donosimo tri mjesta na otoku Krku i tri mjesta u okolici Zagreba koja svakako morate posjetiti.

KRK

Restoran i konoba Nada

Glavaca 22
51516 Vrbnik
051/857065
www.nadavrbnik.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoreno od 12 do 24 (zatvoreno od 1. XI. do Cvjetnice)

Rino Gropuzzo

Nada je restoran smješten na samoj klisuri koja se nadvila nad mjesnom lukom, a postoji već više od četrdeset godina. Najpoznatije jelo su Nadine šurlice sa zvacetom od janjčića, ali ovdje se jede i friška riba i škampi. Uz ove specijalitete će vam najbolje ''sjesti'' vrbnička žlahtina, zlatno vino iz čudesne vrbničke doline.

Rino Gropuzzo

Naručiti možete i terinu od hobotnice, tartar od tune ili bruskete sa srdelama na savur (kao predjelo na plati koštaju 85 kuna), riblju juhu za 45 kuna, crni rižot za 85 kn, a ljubitelji ribe mogu uživati u medaljonima od grdobine i mariniranom tuna steaku.

Restoran Rivica

Ribarska obala 13
51512 Njivice
051/846101
www.rivica.hr
od utorka do nedjelje od 12 do 22 h, ponedjeljkom zatvoreno

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Rivica je riblji restoran smješten na otoku Krku koji nudi svakodnevno svježu ribu i morske plodove. Ovaj restoran radi više od 80 godina, a cijelo ga vrijeme vodi jedna obitelj - Lesica. Na meniju možete pronaći hladna predjela, juhe, ribe, rakove, ali i mesna jela i salate. Raviola s crnim tartufom rade sami, u kućnoj izradi, a pune ih kozicama i sirom. Ljubitelje bogatih mesnih okusa oduševit će rižoto od telećeg repa i šafrana ili bikovi obrazi pripremljeni u sous-videu, a posluženi s domaćim njokima, pireom od graška i reduciranim demi glaceom. Puno je tu još divota kojima biste se trebali počastiti ako vas valovi nanesu u ovaj kultni restoran u Njivicama.

Vinotel Gospoja

Frankopanska 1
51516 Vrbnik
051/857463
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Arhiva / Jutarnji.hr
Vinotel Gospoja

Vinotel Gospoja se smjestio u oazi mira, a ovo je objekt koji objedinjuje hotel, vinariju i restoran u kojem možete uživati u bogatom à la carte meniju. Pripremaju tradicionalnu hranu s domaćim namirnicama. Mladi kuhar će vam vrlo rado prirediti slijedove po vlastitom nahođenju, a sigurni smo da nećete moći proći bez tradicionalnih krčkih šurlica. Za predjelo možete naručiti sirove škampe i kozice ili nešto drugo s njihovog bogatog menija.

OKOLICA ZAGREBA

Kod špilje, Otruševec

Adresa: Otruševec 17/4, Otruševec
Chef i vlasnik: Stjepan Grgos
Tel.:
Otvoreno: Od utorka do nedjelje 10-23

Ona prava domaća jela uvijek se mogu naći u Otruševcu u restoranu "Kod špilje" gdje se jede hrana pripremljena od namirnica koje uzgaja sama obitelj Grgos i ljudi iz tog kraja. No, sve je kod Grgosa domaće, atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, makar tamo došao prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni, kad je vrijeme gljiva beru se gljive i od njih se kuha juha, pripremaju se gulaši, umaci, kad ima divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama. Tako je "Kod špilje" bilo oduvijek i tako će i biti jer Grgosi se drže svoje tradicije i kvalitete, a to njihovi gosti itekako cijene.

Samobor, 260117. Grad Samobor uoci fasnika kroz gastro scenu i tradiocinalna jela i pica grada Samobora i samoborskog kraja. Jela su snimljena u restoranu Kod spilje u neposrednoj blizini Grgosove spilje. Cuvene kremsnite i pokladnice krafne u slasticarnici U prolazu na Samborskom trgu. Vizura samoborskog kraja i grada Samobora; stari grad Samobor, Kapela Sv. Ane; potok kroz centar grada i crkva Sv.Anastazije. Foto: Berislava Picek / CROPIXSamobor, 260117. Grad Samobor uoci fasnika kroz gastro scenu i tradiocinalna jela i pica grada Samobora i samoborskog kraja. Jela su snimljena u restoranu Kod spilje u neposrednoj blizini Grgosove spilje. Cuvene kremsnite i pokladnice krafne u slasticarnici U prolazu na Samborskom trgu. Vizura samoborskog kraja i grada Samobora; stari grad Samobor, Kapela Sv. Ane; potok kroz centar grada i crkva Sv.Anastazije. Foto: Berislava Picek / CROPIXSamobor, 260117. Grad Samobor uoci fasnika kroz gastro scenu i tradiocinalna jela i pica grada Samobora i samoborskog kraja. Jela su snimljena u restoranu Kod spilje u neposrednoj blizini Grgosove spilje. Cuvene kremsnite i pokladnice krafne u slasticarnici U prolazu na Samborskom trgu. Vizura samoborskog kraja i grada Samobora; stari grad Samobor, Kapela Sv. Ane; potok kroz centar grada i crkva Sv.Anastazije. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Karlo, Plešivica

Adresa: Plešivica 41, 10450 Plešivica
Vlasnica i sommelierka: Marijanka Navoj
Chef: Zdenko Karlo Navoj
Tel.: 01/6293091
E-mail: karlo.gastrovin@gmail. com
Otvoren: četvrtak - nedjelja od 12 do 22

Vlastito parkiralište

Zagreb, 300713. Restoran Karlo na Plesivickom gorju, u vlasnistvu bracnog para Navoj. Foto: Neja Markicevic / CROPIXZagreb, 300713. Restoran Karlo na Plesivickom gorju, u vlasnistvu bracnog para Navoj. Foto: Neja Markicevic / CROPIX Zagreb, 300713. Restoran Karlo na Plesivickom gorju, u vlasnistvu bracnog para Navoj. Foto: Neja Markicevic / CROPIXZagreb, 300713. Restoran Karlo na Plesivickom gorju, u vlasnistvu bracnog para Navoj. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Karlo na Plešivici je mjesto gdje se uz bajkovit pogled uživa u dobrim jelima! Lijep izlet u prekrasan kraj pa ako to još spojite sa šetnjom prije ili poslije objeda, vrlo dobra jela od domaćih namirnica koju ovdje spravljaju imat će još dodatni pohvalni učinak za vaše zdravlje. Pogled s terase restorana na samom rubu brijega pod kojim je ljevkasta dolina sva omeđena vinogradima, a iznad vrhunci planine uistinu djeluje relaksirajuće. Klasična, domaća jela s profinjenim detaljima, spravljena na vrlo profesionalnom nivou, kakva bi u stvari trebala biti i svaka kuhinja ovakvog stila, a nažalost nije prečesto ovoj ni do koljena. Vinska priča? Isključivo plešivička vina i dvije etikete pjenušaca.

Obiteljsko seosko gospodarstvo "Slavagora"

Official Facebook Page SlavagoraOfficial Facebook Page Slavagora

Adresa: Vincekov put 13, Samobor
Vlasnik: Kuzma
Tel.: 098 978 3204
Vlastito parkiralište

Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon kratkog izleta. Prvo možete prošetati šumskim stazama i stići do starog Okić grada, zatim potoka Konščica te crkve sv. Leonarda iz 18. st. Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:34