RECENZIJA RESTORANA

GDJE DOBRO JESTI NA OTOKU: Ovo je nepretenciozna konoba koja radi izvrsnu janjetinu koju morate probati!

 Konoba Magić Facebook page
Od gradela do fine nadgradnje otočne tradicije...

Konoba Magić
Stončica 1, 21 480 Vis
091 8984 859

Gastronomska renesansa koja se upravo događa na Korčuli, i koja je prije nekoliko godina jako popravila anemičnu restoransku scenu Splita, prvo se na uzmorju još prije dvadesetak godina počela događati u Visu. Jedan odličan kuhar i vlasnik restorana Zoran Brajčić počeo je kuhati svoje vrlo blage pomake u tradicionalne otočne recepte i iz kućnih kuhinja na pozornicu doveo jela koja se danas, ponajprije pod njegovim utjecajem, kuhaju posvuda po otoku. Naravno da su njegove ideje i uspjeh iznjedrili desetke drugih. A otok Vis ima upravo nevjerojatno raznoliku kuhinju za tako malen i izoliran prostor - “gradsku” bogatu mediteransku kuhinju grada Visa, pa onu koja počiva prvenstveno na smjernosti, jednostavnosti i domišljatosti ribara koji su u svemu kulturološki obilježili zapadnu otočnu prijestolnicu Komižu i na kraju poljarsku.

Konoba Magić Facebook page

Polje je u viškom poimanju zapravo desetak sela i zaselaka u unutrašnjosti, zaravni iznad južne obale otoka (Viško polje). Upravo se u tom polju i uopće podalje od luka i plaža zadnjih godina događa i možda najintrigantniji kulinarski i vinski đir. Jedna od jako uspješnih priča koju pratim od samih početaka je sad već etablirani jedanaestogodišnji projekt obitelji Jerković, Biserke i njezina supruga Denisa. Na sedam kilometara od viške luke, uz cestu za istočne otočne uvale i mjestašca, a iznad uvale Stončica, konoba je koja je paralelno rasla s obiteljskom vinskom pričom i njihovim vinogradima i vinima.

Konoba Magić Facebook page

Za mene su oni i bili i ostali prije svega mjesto odlične janjetine. Imaju jednog odličnog pekača, Juricu Kinkušića, koji je toliko dobro peče na gradelama da mu se uvijek iznova poklonim. Tek kad su izgradili renome na ovom jelu s kojim ne možeš pogriješiti samo ako znaš sve tajne gradela, peke i ražnja, krenuli su u nadgradnju jelovnika. Taj drugi dio kuhinje, danas intrigantniji i profinjeniji, počiva na profesionalnoj kuharici i slastičarki, Biserkinoj majci Zdenki, koja se konobi priključila tek kad je s golemim iskustvom kuhanja u mjesnom hotelu otišla u mirovinu. Upravo sam s njenim jelima nedavno započeo ranu večeru u društvu brojne obitelji prijatelja (plus dva psa).

Konoba Magić Facebook page

Okruženi zelenilom vinograda, sada još i s novom dodatnom lijepom, prostranom terasom s pogledom prema Hvaru, jeo sam gotovo isti meni kao i prije dvije godine. Jedina razlika su sitni pomaci u dodatnim okusima i u serviranju. Sada sva jela imaju i dodatke koji, ako ti se prohtije, nadograđuju svaki zalogaj, a svakako su dobar dodatak izgledu tanjura. Filetirani slani inćuni, obilato s kaparima, čeri pomi i jedan stvarno dobar pesto s grubo sjeckanim bademima, kao predjelo. Sušenu tunu sad serviraju gotovo svuda po Jadranu, pa joj točno možeš slutiti tek i prije nego što ti je u ustima, no lijepo su je nadogradili mladim kozjim sirom i marmeladom od divljih naranča, što odjednom u kombinaciji rađa sasvim nove okuse.

Konoba Magić Facebook page

Ponovno sam se oduševio cvijetom od tikvica pohanim u tempuri, punjenim sirom i inćunima. Orzo sa sipom bio je pravi poljarski recept, baš u potvrdu praktičnosti i ekonomiziranja otočana. Viško polje, dok ga nisu potisnuli loza i masline, bilo je prepuno raznih žitarica i mahunarki, pa tako i orza, a sipe i lignje bilo je najjednostavnije uloviti s kraja, ostima, a danas su najzahvalnije za zaleđivanje i držanje u zamrzivaču. Najlogičniji recept jednostavne i praktične kulinarske otočke tradicije.

Konoba Magić Facebook page

Već sam nahvalio janjetinu s gradela. To je bilo naše glavno jelo, sada već u prijelazu zalaska Sunca u srpanjski mrak. Pratilo ju je jako dobro pečeno povrće s grdela - tanke fete krumpira, malancani, tikvice i pomidori. Za kraj svoje slastičarsko umijeće pokazala je chefica Zdenka s jednim izvanserijskim slatkim, doduše ne po imenu, ali po teku svakako. Cheesecake od tri sloja, svaki posebno pečen, pogotovo će mi ostati u pamćenju po gornjem sloju, kremi od vrhnja i limuna. Preporučujem vam ovu jako dobru, nepretencioznu konobu, neprekidno u uzlaznoj putanji, čije je ime posvećeno najpoznatijoj trećoj životinji Mediterana.

Konoba Magić Facebook page

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:44