Gdje kupiti petstotinjak pivskih brendova širom Hrvatske?

Glass beer on wood background with copyspace
Vrijeme je za nove pivske zalihe!

piše: Domagoj Jakopović Ribafish

Generacije koje su stasale prije Domovinskog rata dobro pamte koliko je bilo teško pronaći šaroliku pivsku ponudu. Jednom smo u danas pokojnom Grand Slamu, inače pivnici u srcu Zagreba, ostali zatečeni ponudom – imamo malu i veliku Žuju i malu Stellu… Osim Karlovačkog, Kaja, Zlatoroga i Tuborga, rijetko se gdje moglo naći više od pet piva na izbor, i sve je bilo nekako jednobrazno dok se 2004. godine u Zagrebu nije pojavio stanoviti Beershop, prvi hrvatski online shop za ljubitelje piva.

Kultni Beershop

Stanoviti sredovječni bradonja lutao je žutim kombijem po cijeloj Hrvatskoj i na kućne adrese dostavljao pakete s brendovima iz Češke, Škotske, Njemačke. Tulumi su se pretvorili u kušaonice, potražnja rasla, a tada je isti pivski Mesija pokrenuo i Društvo prijatelja piva, okupio stotinjak zaljubljenika i znatiželjnika, da bi sve kulminiralo dućanom koji danas funkcionira pored okretišta tramvaja, odmah preko mosta na adresi Ljubljanica 5. Neven Pufnik je u međuvremenu obrijao prepoznatljivu bradu, postao reprezentativac u curlingu, i u trgovinu uveo i sirovine potrebne za izradu vlastitog piva. Naravno, uz sve potrebno za varenje, Beershop ima i gotovo dvjesto različitih piva, radi od 10-24, a za pivske ovisnike i kasnije od toga. Vlasnik ponosno ističe svoju filozofiju: Dobro pivo je uvijek dobro pivo pa ne pratimo trendove, nego čekamo da oni nađu nas!

Svijet piva

Siječanj 2013. zagrebačka će Maksimirska ulica pamtiti po otvorenju Svijeta piva. Nemojte ga miješati s Kućom piva na Trešnjevci, koja je nažalost zatvorena prije par godina, i nemojte se prepasti zaštitnog znaka shopa – gigantskog papagaja! Svijet piva prodaje i distribuira (Suncokret Maksimir) gotovo nevjerojatnih 400 vrsta piva, od kojih stotinjak otpada na trenutni veliki svjetski hit – pivovaru Mikeller. Pokušavaju imati što više domaćih brendova, ali je težište stavljeno na detalje, odnosno rijetka piva specijaliziranih pivovara. Iz ogromne ponude izdvajaju slavni belgijski Kastel, Guldeen Draak, petnaestak američkih craftova… Tu dolazi i 50% žena, Jura Stublić i sam premijer, pa naletite i vi, ako nemate papigofobiju – stotinjak metara od Kvatrića prema Maksimiru…

Pivoteka

Najmlađa od svih je Pivoteka, preko puta Boćarskog doma, nastala tek pred koji mjesec. Okrugli stol za konzumiranje ispred shopa, osoblje koje temeljito prati scenu, i 280 etiketa sjajan su mamac za sve koji traže nešto novo – mjesto finog piva. Kupcima se nudi i popratni pivski asortiman poput čaša, majica, otvarača, keramičkih krigli te knjiga i kuharica. U Stupničkoj 14 tako tjednom od 10-22 sata i subotom od 10-15 možete nabaviti piva iz širokog asortimana Lindemansa (to nas je podsjetilo da je vlasnik gospodin Hrvoje Lindić), Bevoga, Brewdoga, a neka vas u Pivoteku dovede misao vodilja – probajte naša piva, jer možda će baš sljedeća – biti ona u koju ćete se zaljubiti.

Zadarske pivske meke

U Zadru djeluju manji Beer House i veći Beer Geek Shop. Vlasnik Geeka, gospodin Josip Krišto je veterinar po struci, koji se jednoga dana, počevši s Augustinerom, a završivši s Brooklyn Lagerom – jednostavno zaljubio u piva. Sve što je uslijedilo je njegova bajka. Danas u blizini autobusnog kolodvora u Starčevićevoj 3b. Sve je počelo ovoga proljeća, pojačalo se tijekom trajanja Zadar Craft Beer Festa, a danas vas vlasnik poziva da obavezno navratite na čašicu… razgovora! Ozbiljno, bit svega je u dobroj ćakuli, što jako dobro znaju sve pivopije svijeta.

Maedulinski Stella Beer to go

U Medulinu tijekom proljeća i ljeta radi Stella Beer to go, sjajan koncept koji je 2014. počeo na četiri točionika točiti pivo za doma. Ili vani, kako vam paše. Danas je to preraslo na 250 labela i vjerojatno najzastupljenijim regionalnim menijem. Kako su većina kupaca stranci, logično je da se u Funtani 1 nalazi brdo sjajnih noviteta poput Pelicona, Malog grada, Revolta… kako nam je rekao vlasnik Tomislav Pranjić. Koji je otišao tražiti nove, dobre i kvalitetne brendove. Sretno!

/ CROPIX
Zagreb, 240914. Bastijanova 1. Mala tvornica piva, mala manufaktura u kojoj se proizvodi pivo. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Belgijski iskoraci

Ludo Beaurain je Belgijanac koji je prvo otvorio Hopdevil pub, a nakon njegovog zatvaranja i Magic Beer Room, utočište domaćih homebrewera, koji uz hladno pivce iz izbora od njih 80-ak, često ostanu do dugo u noć raspravljati o novim tehnikama i koječemu. Kod Lude se smije piti, a ako vas ne brine adresa, Naletilićeva 4, preko puta zatvora u Remetincu, očekuju vas od deset ujutro nadalje.

Što nudi Split?

U kutu splitske rive smjestio se mini dućančić u kojem biste očekivali duhan, čokoladu i pokoji sokić, ali to je čudo krcato hladnjacima i 230 piva! I rade ljetom od 0-24! I ispred dućana je mali parkić s lokalnom ekipom koja ne radi nerede jer ste u strogom centru. I svi su sretni… Vlasnik Andro Kodzoman je prekaljeni trgovac i vlasnik legendarnog puba Dudu 2, koji je 1997. Točio 28 piva. Dakle, probajte pravo pivo, i krenite u Mali dućan po svoj trapist, lambic, čudo…

Uglavnom, vrijeme je da upotpunite svoju kolekciju, zar ne? Pivili do sljedeće gajbe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:37