Gdje kupiti vina malih hrvatskih vinara?

U vinariji Vintesa, smještenoj u samom centru Zagreba, pronaći ćete 180 etiketa iz svih regija isključivo malih hrvatskih vinara.

piše: Vesna Veselić

snima: Tomislav Krišto

Ako se složimo s tvrdnjom da se zemlju može najbolje upoznati preko vina, onda je mjesto iz kojeg se vidi cijela Hrvatska definitivno Vintesa. Ova vinoteka u centru Zagreba predstavlja isključivo male hrvatske vinare, njih pedesetak, i nudi oko 180 etiketa iz svih regija. U redu, i jednog Slovenca i jednog Hercegovca.

Nema privilegiranih sorti, malvazijama uz bok stoje silvanci ili pošipi, a plavcima lasine ili frankovke, a jedini uvjet da bi se boce našle na policama vinoteke jest da su vina u njima vrhunska i ekološka, stoga je u ponudi vinoteke čak nekoliko njih iz biodinamičkog uzgoja.

– Vinski biznis uvelike se promijenio u posljednjih desetak godina. Podigla se kvaliteta, vina su danas puno bolja nego prije. I logično je da vrhunska vina traže i vrhunsko predstavljanje. Trgovina vinom ne smije biti obična. Trudimo se kupcu predočiti sve okolnosti u kojima su vina nastala, jer iza svakog vina postoji jedinstvena priča, jedna obitelj. Zato organiziramo i vinske promocije na kojima zajedno s vinarima – a to su zasad bili Keltis i Iskrena vina Matković – upoznajemo ljubitelje vina s ljudima koji ih stvaraju i sa svom njihovom ponudom – kaže Robert

Vinsko putovanje Hrvatskom Samek, vlasnik Vintese. Njegovo je vinsko putovanje počelo 2008., kada je počeo raditi za vinariju Bolfan. Tijekom pet godina naučio je sve tajne zanata, od trikova u prodaji do sommelierskih edukacija, i vino mu je postalo, kako kaže, ne samo biznis nego i kultura života. A on biznis s vinima nije vidio kao duge i nepregledne police u supermarketima, gdje se čovjek lako izgubi i gdje najčešće nitko ne zna dati informaciju o pojedinom primjerku, nego upravo u individualnom pristupu i kupcu koji će iz prve ruke moći saznati sve o sorti i terroiru, a što je najvažnije, i o okusu.

Gdje?

Kad se u dvorištu Vlaške 63, nadomak Malog bara Ane Ugarković i legendarne pizzerije Karijole, krajem 2013. počeo uređivati hostel, otvorila se prilika da Samek i njegova supruga Zina unajme 15-ak kvadrata i krenu u vlastitu vinsku priču, koja će se zaokružiti u proljeće 2015., kada će početi točiti vina na čaše.

Treće mjesto Tripadvisora

Malo-pomalo, Vintesa se našla trećem mjestu na Tripadvisoru u kategoriji šopinga u Zagrebu, čak ispred samog Dolca, raznih concept storeova i galerija. Dakle, ako iz prve ruke želite upoznati Šembere, Mrgudiće, Košutiće, Velikanoviće, Roziće, Bakoviće, Cariće, Krajančiće, Jakobe, Vukase itd, zavirite u ovo šarmantno eno-gastro dvorište ili s familijom Samek uz “vinske propovijedi” Čašnih sestara, krenite na enološko putovanje po Hrvatskoj.

Ako se složimo s tvrdnjom da se zemlju može najbolje upoznati preko vina, onda je mjesto iz kojeg se vidi cijela Hrvatska definitivno Vintesa. Ova vinoteka u centru Zagreba predstavlja isključivo male hrvatske vinare, njih pedesetak, i nudi oko 180 etiketa iz svih regija. U redu, i jednog Slovenca i jednog Hercegovca. Nema privilegiranih sorti, malvazijama uz bok stoje silvanci ili pošipi, a plavcima lasine ili frankovke, a jedini uvjet da bi se boce našle na policama vinoteke jest da su vina u njima vrhunska i ekološka, stoga je u ponudi vinoteke čak nekoliko njih iz biodinamičkog uzgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:07