Draga di Lovrana
Lovranska Draga
051 294 166
Legenda kaže da se u Dafne, jednu od najljepših nimfi, zaljubio bog Apolon. Kad je bježala od upornog udvarača, na ovom se mjestu pretvorila u lovor, pa otuda ime Lovran, odnosno Lovranska Draga. Baš na tom je mjestu Diomed izgradio hram, svetište boga Apolona, a danas podno proplanaka Učke, kao da lebdi iznad mora, hrabro stoji Hotel Draga di Lovrana. Mladi chef Deni Srdoč Dragu di Lovrana preuzeo je od svojeg mentora, poznatog chefa Zdravka Tomšića, koji je restoran postavio na noge, sa samo 24 godine. Itekako je opravdao povjerenje - Draga Di Lovrana dobila je prvu Michelinovu zvjezdicu. A Gault Millau proglasio ga je svojedobno talentom godine.
“Naši tanjuri poštuju izvornu namirnicu, a jela na karti podsjećaju na okuse koji naviru kad gledamo fotke iz djetinjstva”, dodao je chef koji je rođen i odrastao na otoku u gradu Krku. Ono što ovdje morate probati je njihova verzija žgvaceta te tartar od škampi koji su neodoljivo ukusni. Ipak, najbolje bi bilo kad biste im se u potpunosti prepustili i kušali što više toga, a jedno je sigurno, pogled koji puca iz restorana na Kvarner je apsolutno spektakularan!
Johnson
Majčevo 29b, Mošćenička Draga
051 737 578
Johnson postoji već desetljećima i adresa je gdje se baš uvijek dobro jelo. Ako tražite adresu za možda najbolji crni rižoto na Kvarneru to je vrlo vjerojatno restoran Johnson. Prošle godine ponio je naslov trećeg najboljeg restorana tradicionalne kuhinje po izboru Dobri restorani. Nalazi se na početku ceste koja vodi do pitoresknih Mošćenica i svakako je restoran čije ime vrijedi upamtiti. Ovdje ćete također pojesti i jednu od najboljih buzara, a neće razočarati ni ostale riblje delicije. Također, s obzirom na namirnicu, Johnson je restoran koji daje dobru vrijednost za novac. Što se tiče hladnih predjela u kojem se također može ocrtati ljubav tima prema kraju u kojem žive su sirovi, tek jedva malo limunom i maslinovim uljem začinjeni repovi škampa i tanko rezana prijesna palamida poškropljena mješavinom maslinova ulja i soja sosa, nekoliko pera mlade rikule. Ovdje nema pretjerivanja, kuhaju čisto, jednostavno i sofisticirano. Ti okusi su uvijek izbalansirani i vrlo rijetko ćete odande otići nezadovoljni, jer čak i kad im se potkrade greška oni vas razmaze velikom ljubaznošću.
Ostaria Veranda
Obala Frana Supila 2-42, 51410 Opatija/Volosko
051 875 189
Svi oni koji se bilježe kao dosljedni hodočasnici Kvarnera i lokalci ovog prelijepog kraja bar jednom su stali kod Ivke u Volskom. Kultno mjesto s tradicijom od preko 120 godina usko povezano uz ime Istrijanke iz Poreča koja je godinama vodila ovo mjesto preuzeli su u svoje ruke Kristijan Ivančić i Robert Capelli. Sjajnim osjećajem za integraciju autohtonog na tanjur i čašu te uboden žalcem perfekcionizma, Kristijan Ivančić prije nešto više od godinu dana legendarnu Ivku pretvorio je u Ostariju Veranda želeći joj zadržati dozu tog šarma i rustikalnog štiha.
“Htio sam neko mjesto gdje se jede jednostavno - dobra hrana. Bez nekog filozofiranja i usiljenog blagovanja koje traje satima. Želio sam mjesto gdje ljudi dolaze jesti iskrenu hranu ovog kraja, tradicionalne recepture modernije interpretirati, ali u svakom slučaju, mjesto koje će iz svakog svog segmenta zračiti Kvarnerom”, rekao nam je Capelli. Ono što gosti najviše hvale je njihov tartar od tune i gregada tako da svakako isprobajte i uvjerite se u istinitost brojnih pozitivnih iskustava.
Plavi podrum
Obala Frana Supila 6, 51410 Opatija/Volosko
051 701 223
Plavi podrum u Voloskom naslanja se na obiteljsku tradiciju vlasnice Daniele Kramarić čiji je otac, Josip Tariba, još šezdesetih godina prošlog stoljeća pripremao riblje delicije u kultnom restoranu Amfora. Daniela je dakako otišla i nekoliko koraka dalje, pa u njezina velika postignuća spadaju i uspjesi na prestižnim natjecanjima sommeliera, kao i svojevremeno pojavljivanje Plavog podruma na vrlo uglednim međunarodnim listama najboljih restorana. Plavi podrum je sofisticiran, dosljedno elegantan, perfekcionistički i s gostom uvijek u prvom planu. Jesti ovdje nikada nije značilo puku konzumaciju već doživljaj, savršenstvo sparivanja vrhunske hrane, vina i maslinovih ulja. Moderna kvarnerska kuhinja definicija je onoga što nude. Naglasak je na sezonskim namirnicama sa stalnim uvođenjem noviteta u jelovnik. Ovdje dolazite na višesatno uživanje u lokalnim namirnicama pripremljenim na vrlo maštovit način i imati prilike ovdje blagovati doista je jedinstveno iskustvo.
Rivica
Ribarska obala 13, 51512 Njivice
051 846 101
Rivica je riblji restoran smješten na otoku Krku koji nudi svakodnevno svježu ribu i morske plodove. Ovaj restoran radi više od 80 godina, a cijelo ga vrijeme vodi jedna obitelj - Lesica. Na meniju možete pronaći hladna predjela, juhe, ribe, rakove, ali i mesna jela i salate. Raviola s crnim tartufom rade sami, u kućnoj izradi, a pune ih kozicama i sirom. Ljubitelje bogatih mesnih okusa oduševit će rižoto od telećeg repa i šafrana ili bikovi obrazi pripremljeni u sous-videu, a posluženi s domaćim njokima, pireom od graška i reduciranim demi glaceom. Puno je tu još divota kojima biste se trebali počastiti ako vas valovi nanesu u ovaj kultni restoran u Njivicama.
Valle Losca
Ulica Andrije Štangera 2, 51410 Opatija
095/5803757
Ova šarmantna konobica smjestila se na samom ulazu u Volosko, a utemeljena je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bitno je reći kako je ovo doista mjesto koje pruža vrijednost za novac osobito pazeći na kvalitetu, lokalnost i svježinu namirnice. Osobito su omiljeni zbog konstante u kvaliteti svojih jela kao i zbog vrlo ljubaznog pristupa osoblja. Teško ćete naići na negativna iskustva koje je netko ponio iz Valle Losca, a na njihovom meniju ćete zasigurno pronaći nešto za sebe. Tjesteninu rade sami kao i kruh, a svakako kušajte tjesteninu sa škampima ili kozicama (ovisno o dnevnom ulovu) te poširanu ražu. Zbog velikog interesa vrlo je bitno unaprijed rezervirati svoje mjesto s čime treba imati osobito sreće u ljetnim mjesecima. Ovo je sjajna konobica s koje vrlo vjerojatno nećete otići gladni, a svakako je mjesto koje treba posjetiti ako želite doživjeti Kvarner.
Zijavica
Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga
051 737 243
Zijavica je pravi skriveni biser Kvarnera i ako ih još niste posjetili to svakako učinite. Teško je preporučiti što kušati s njihove karte, ali nikako nemojte propustiti njihova hladna predjela koja su doista čudesna. Imaju sjajan tartar od tune, baloticu bakalara na šalši, bruschettu s dimljenim dagnjama i marinirani brancin u citrusima. Veseli i činjenica kako cijena šest spomenutih hladnih predjela ne prelazi 180 kuna. Ako i dalje ne znate što biste izabrali prepustite se degustacijskim menijima koji ovisno o broju sljedova košta 190 ili 290 kuna. Napravili su i vlastita blend maslinova ulja s istarskom obitelji Buršić, a ako tražite provjereno mjesto gdje pojesti škampe to je Zijavica. Naime, otac vlasnika Stivena Vunića je škampar te konstantno u ponudi imaju kvarnersku deliciju, naravno kad priroda i propisi to dopuštaju. Što se tiče narezaka i tu nude potpuno lokalne namirnice tako da je njihov pršut onaj obitelji Jelenić iz istarskog Svetog Petra u Šumi, kravlji sir obitelji Zlata, a nude i kobasice od tovara udruge Azzri. Ako ste pak od nečeg “na žlicu” nude riblju gregadu. Rade domaću paštu, a “za neš konkretno pojist” svakako kušajte brodet “ča more da” na način kuće.