TOP 9 MJESTA ZA ŠTRUKLE

GDJE SE JEDU NAJBOLJI ŠTRUKLI? Donosimo devet provjereno dobrih adresa Zagreba i okolice koje vas neće razočarati!

 Neja Markičević / Hanza Media
Koji su bolji štrukli jednako je neumjesno pitanje kao što je i rasprava jesu li oni uopće naša autohtona gastronomska ikona ili su samo izvedenica njemačkog odnosno austrougarskog štrudla (der Strudel)? Kako bilo mi ih obožavamo, a u nastavku vam donosimo mjesta gdje ih vrijedi pojesti pa čak i naručiti duplu porciju!

Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. Odlučuje faktor vrijeme na duže staze: one koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.

Esplanadin Le Bistro i Zinfandel

Esplanadini štrukli zaista su nezaobilazna delicija svakoga tko bar i na kratko posjeti Zagreb. Njihova dugogodišnja tradicija same pripreme ne čudi da će brojni za upravo te štrukle reći kako su najbolji u gradu i okolici. Na njihovom meniju nalaze se još od davne 1951. godine, a proces je i dan danas jednak. Ovo je zaista provjerena adresa i osobni favorit mnogih!

Ustupljene fotografije

Hotel Palace

Štrukli Hotela Palace također spadaju u zagrebačke klasike. Također, se ponose ručnim razvlačenjem tijesta, a punjeni su kravljim sirom te preliveni slatkim vrhnjem. Ondje možete uživati u kuhanim, pečenim, slanim i slatkim.

Marko Miščević

Vinodol

Vinodol se posebno ponosi suradnjom s malim proizvođačima između kojih je i OPG Pečnik koji ih opskrbljuje sjajnim svježim sirom kojeg koriste za izradu svojih štrukli. Inače, spomenuti OPG u ponudi ima svježi ocijeđeni, svježi listavi te dimljeni sir na možete ih pronaći na tržnici Kvatrić utorkom, četvrtkom i subotom. U Vinodolu se tijesto također ručno razvlači, a štrukli su posebno razlog dolaska mnogih stalnih gostiju.

Sanjin Kaštelan

Sanjin Kaštelan

La Štruk

Zašto nigdje kod nas nije bilo moguće pojesti prave domaće štrukle onako usput, s nogu, a bez odlaska u restoran do njihovog dolaska, nažalost ne znamo, ali drago nam je da njihova priča traje već punih pet godina. Tako je u Skalinskoj ulici otvoren prvi restorančić u Zagrebu posvećen štruklama, a danas možete uživati u nekoliko vrsta, a posebno hvale čistu klasiku pripremljenu sa sirom, dok će oni koji ne mogu odoljeti slatkim kombinacijama zasigurno voljeti varijantu s borovnicama.

Okrugljak

Zagrebački Okrugljak doista je dugovječna adresa gdje treba otići na dobre štrukle. Svojevremeno su s nama podijelili i svoj recept pa se i sami možete okušati u pripremi, ali za provjereno dobre štrukle svakako predlažemo da ih posjetite.

Okrugljakov recept za štrukle

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Foto: Mario Kučera

Gabreku 1929.

Gabreku je ove godine proslavio i 90 godina postojanja, otvoren još davne 1929. godine čini ga najstarijim restoranom u Samoboru. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. U njih svakako spada kultna juha od gljiva koju rade od 15 različitih vrsta uz koju služe i prah od crnih trubica te tostirane i samljevene bučine sjemenke. Osim toga tu su naravno i razna mesna pečenja te nezaobilazni štrukli.

Samobor, 090519.
Restoran Gabrek.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Obiteljsko seosko gospodarstvo "Slavagora"

Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon kratkog izleta. Prvo možete prošetati šumskim stazama i stići do starog Okić grada, zatim potoka Konščica te crkve sv. Leonarda iz 18. st. Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!

Official Facebook Page Slavagora

Kod špilje, Otruševec

Ona prava domaća jela uvijek se mogu naći u Otruševcu u restoranu "Kod špilje" gdje se jede hrana pripremljena od namirnica koje uzgaja sama obitelj Grgos i ljudi iz tog kraja. No, sve je kod Grgosa domaće, atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, makar tamo došao prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni, kad je vrijeme gljiva beru se gljive i od njih se kuha juha, pripremaju se gulaši, umaci, kad ima divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem pa tako i štrukli. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama. Tako je "Kod špilje" bilo oduvijek i tako će i biti jer Grgosi se drže svoje tradicije i kvalitete, a to njihovi gosti itekako cijene. Novost je kako su nedavno preuredili prostor pa eto još jednog razloga da ih posjetite.

Samobor, 260117.
Grad Samobor uoci fasnika kroz gastro scenu i tradiocinalna jela i pica grada Samobora i samoborskog kraja.
Jela su snimljena u restoranu Kod spilje u neposrednoj blizini Grgosove spilje.
Cuvene kremsnite i pokladnice krafne u slasticarnici U prolazu na Samborskom trgu.
Vizura samoborskog kraja i grada Samobora; stari grad Samobor, Kapela Sv. Ane; potok kroz centar grada i crkva Sv.Anastazije.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

O´brok

Zagrebački O´brok smjestio se na Langovom trgu, a štrukli su jedan od provjereno dobrih razloga da ih posjetite. Inače, vrlo su aktivni u mijenjanju dnevnog menija, no štrukli su se zadržali na karti od njihovog otvorenja što ne čudi budući da su zanat ispekli u Esplanadinoj kuhinji. Cijene su pristupačne pa ako se nalazite u blizini Langića svakako im dajte priliku.

Zagreb, 201218.
Langov trg.
Restoran Obrok.
Strukle.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:42