PET ADRESA

GDJE U ZAGREBU POJESTI NAJBOLJE PRŽENE LIGNJE? Ovo su kultna zagrebačka mjesta na kojima vas porcija lignji nikad neće razočarati!

 Neja Markičević / Hanza Media
Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu?

Lignje su, uz hobotnicu, svakako najpoznatije od svih jadranskih glavonožaca. Bilo da su friške male lignjice - koje je uvijek najbolje malo pobrašniti i pofrigati - domaće jadranske lignje koje "vape" za gradelama, smrznute kalifornijske i patagonske, ili pak lignjuni, i one se mogu spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice. Mi smo odlučili napraviti kratak popis kultnih zagrebačkih lokala u kojima su pržene lignje odlične, porcije velikodušne, a ne manjka ni priloga ili tartara.

Fried calamari served on a plate. Typical dish from Spain and Italy.
Getty Images/iStockphoto

Amfora

Dolac 2, Centar

Zagreb, 140617. 
Bistro Amfora kraj ribarnice na trznici Dolac.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Poželite li pojesti potpuno svježu ribu, i to po najnižoj cijeni u Zagrebu, onda je upravo Amfora mjesto u kojem svakako valja blagovati. Najskuplju, tzv. prvu kategoriju ribe ovdje naplaćuju 100, pa i više kuna manje nego najeftinija konkurencija. Lignje pržene ili na žaru s prilogom ćete platiti 45 kuna.

Mimice

Jurišićeva 21, Centar

Restoran Mimice Web page

Ovaj je kultni zagrebački lokal na postojećoj adresi od 1945. godine. Prvo su djelovali kao kao točionica vina, a 4 godine kasnije su počeli nuditi i brze morske zalogaje s nogu. I tako sve do danas. Mimice je mjesto koje je bez obzira na sve promjene u ukusima ljudi, socijalne potrese, otvaranje novih restorana i promjenu interesa i navika građana Zagreba gotovo uvijek puno.

Kod Šime

Martićeva 62, Kvatrić

Kod Šime Facebook page

Bistro Kod Šime se smjestio u blizine tržnice Kvatrić. Vinski gulaš je ovdje jedan od omiljenih gableca, a kad su lignje u pitanju, njih služe pržene, na žaru i punjene. Ako naručite one pržene, uz prilog i tartar umak, platiti ćete ih 54 kune.

Kod Dede

Prečko 5C, Prečko

Kod Dede Web site

Ovaj restoran specijaliziran je za pripremu jela s roštilja kao što su ćevapi, ražnjići, pljeskavice... Tu se redovito dolazi na mesni gablec četiri dana u tjednu, a petak je uvijek rezerviran za ribice i lignje. Pržene lignje s krumpirom i tartarom ovde naplaćuju 51 kunu.

Kod Vukušića

Slavonska avenija 22D, Žitnjak

Bistro Kod Vukušića se smjestio na zagrebačkom Žitnjaku. Nalazi se u sklopu poslovnog centra Žitnjak, u neposrednoj blizini Garden Breweryja. Lignje ćete ovdje platiti 50 kuna, a biti će vam servirane s velikodušnom porcijom tartar umaka i prženim krumpirićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:06