Glaziranje? Što je to?

Ništa strašno, vjerujte nam.

Ali rezultat zato može biti – strašno dobar. U restoranima je glazirano povrće vrlo često na meniju, no kod kuće kao da se glaziranja malo bojimo. A nema razloga. Tim ćete postupkom mrkvicu ili neko drugo korjenasto povrće vrlo brzo i lako pretvoriti u elegantan prilog.

Najprije narežite povrće na komade jednake veličine pa ih u jednom sloju složite u tavu. Dodajte malo maslaca, soli, papra i žličicu šećera, a potom sve prelijte s toliko vode ili temeljca koliko je potrebno da pokrije povrće, ne više. Potom  ostavite da se kuha na laganoj vatri.

Kao što ste u školi učili na satovima kemije, voda će zagrijavanjem isparavati. A nova lekcija iz kemije je sljedeća: masnoća iz maslaca spojit će se sa škrobom i šećerom iz povrća i stvoriti finu glazuru na povrću. Protresite tavu kako biste glazuru ravnomjerno rasporedili te poslužite povrće toplo.

Eto kako se bundeva pretvara u kočiju ili drugim riječima, svakodnevno povrće u nesvakidašnji prilog.

 

Izdvajamo