UKRADITE NAM RECEPT

IDEJA ZA NEDJELJNI RUČAK: Bili smo u Vinodolu i pripremili pastirsku pitu!

Marko Miščević

Grije dušu!

Ovo je odličan recept za pastirsku pitu koji nam je otkrio Marijo Čepek, ovdje je korišteno janjeće meso, ali vi ga možete zamijeniti junetinom.

Trebat će vam:

800 g janjetine
600 g crvenog luka
80 do 100 g mrkve
80 do 100 g korijena peršina
80 do 100 g korijena celera
10 g češnjaka
200 g pelata
žlica koncentrata rajčice
100 g graška
na vrh noža mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 mala grančica ružmarina
sol
papar
pola litre janjećeg temeljca
maslinovo ulje

Za pire:

400 g krumpira
50 g maslaca
100 ml mlijeka
1 jaje
200 g skute (za pire i posipanje)

Marko Miščević
 

Priprema:

Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici. Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

Izdvajamo

Iz drugih medija