Toscana na Pagu ili možda Provansa. Hotel-vinarija-restoran Boškinac mirna je oaza hedonizma sakrivena kraj guste borove šume u blizini Stare Novalje. Otvoren 2003.godine od kad se etablirao kao paški amblem i jedan od ponajboljih mjesta hrvatske gastronomije. Imaju,jednu od najjačih vinskih karti u Hrvatskoj za što je zaslužan sommelier Roko Bekavac, od ljeta su ambasadori za Charles Heidsieck (jednu od najvažnijih vinarija u francuskoj Champagni), a njihova kupaža merlota i caberneta odavno ima svoju listu vjernih poklonika.
Kombinacija kovanog željeza i kamena, bazena, decentnog cvijeća i pogleda na vinograde doista lako vas zavedu i imate osjećaj da ste jednom nogom zakoračili u neku toskansku vilu. Matija Bregeš dirigira kulinarskim kreacijama, a uskoro se sprema na dodatnu edukaciju u Nizozemskoj. Boškinac, već 4-5 godina osvježava stalnu ponudu večerama s gostujućim chefovima i vinarima, ali od prije nekoliko mjeseci cijeli koncept je bitno intenziviran pa svakog petka možete uživati u kreacijama odabranog vanjskog chefa/chefice, Matije Bregeša dok je cijela priča zaokružena s vinskom pričom.
Na fotografiji: Gianfranco Kozlović, Antonella Kozlović, Matija Bregeš, Marina Gaši, Boris Šuljić
Ovog puta večer su uveličali Marina Gaši, iz novigradskog restorana Marina i obitelj Kozlović. S Marinom, vas vjerojatno ne treba posebno upoznavati. Vrlo talentirana chefica, koja je ujedno članica prestižnog udruženja Jeunes Restaurateurs d’Europe, više voli kad njezina hrana govori umjesto nje, a za ovu prigodu pripremila je nekoliko morskih čuda koje su i inače njezina specijalnost.
"Više volim da hrana priča umjesto mene.." Marina Gaši
Za vinsku priču bila je zadužena obitelj Kozlović, koja već godinama uživa status ikone hrvatskog vinarstva, što je rezultat konstantnog rada, neprestanog učenja i suživota s prirodom.
Sala je bila ispunjena do posljednjeg stola, a prve ovacije pokupio je Matija Bregeš s kombinacijom hobotnica, kozica i ježa koja je bila sljubljena Mladom Violettom roseom 2017.
“Baš smo htjeli donijeti nešto ful novo! Pogledajte samo tu boju, u njoj se doista vidi ta mladost i živahnost” uz osmjeh je prokomentirala Antonella Kozlović i otpila još jedan gutljaj Violette.
“Ovo vino je zanimljivo jer je još uvijek u razvoju” nadovezao se Gianfranco Kozlović i poigrao vrtnjom ludo ružičaste Violette u čaši pa nastavio “ovo je vino koje je tek fermentiralo i danas ona možda izgleda ovako, ali htjeli smo prezentirati tu promjenjivost jer ona za dva dana više ne mora nalikovati ovome što sada pijemo.” zaključio je Gianfranco.
Marinin tartar od srdela i ljubičastog luka sljubio se s Muškatom suhim 2016. koji je bio pravo iznenađenje budući da u nosu očekujete eksploziju okusa i slatkoće dok usta govore drugo. Vrlo kompleksan za sljubljivanje ali Marina je svojom kombinacijom uspješno odradila i ovaj izazov potpuno nas odmičući od ustaljenih okusa na koje smo navikli.
Kapesante i juhica od škampa dobili su novu dimenziju uz selekciju Malvazije 2016. Naime, ovdje se išlo na dostizanje više klase malvazije što je zasigurno postignuto jer ovo vino ima potencijal razvoja, a budući da ima dosta polialkohola sva je nekako mekana i zaobljena. Ovo joj je naime, prvo pojavljivanje u javnosti.
Kad mi je Marina prije večere spomenula kako će pripremati lista u krumpiru i buerre blanc s kaduljom misli su me odvele dvadesetak godina u prošlost kad mi je otac na Badnjak pripremio list s kaduljom. Dan danas nosim taj okus i miris negdje duboko u sebi i silno sam se obradovala što ću ponovno moći okusiti interpretaciju koja će me vratiti u onu Badnju noć. Nježno, profinjeno i kremozno su epiteti koji dosta dobro upisuju ovo jelo, a cijela priča zaokružena je bijelom St. Lucijom iz 2015.
Nakon lista uslijedila je neizostavna paška janjetina, na kremi od pastrnjaka i kardamoma, te Granny Smith jabukom i kao potpunim iznenađenjem – prahom od suhe ovčetine. Zaista neobična i uspješna interpretacija Matije Bregeša koja je sljubljena s crnom St. Lucijom iz 2013. Kompleksno vino, kupaža 3 sorte 50% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% teran, koje je vrlo moćno i s potencijalom od još barem 5-6 godina.
Za kraj je stiglo osvježenje u teglici ispunjenoj crème bruleeom od mandarine, buče i crvenog papra također u Matijinoj izvedbi, a sljubljena je s Kozlovićevim Sorbusom 2012.
Sljedeća večera je već ovog petka za koji će se zasigurno tražiti mjesto više budući da dolazi vinarija Coronica i obitelj Badurina iz umaškog restorana Badi. Više o samim večerama potražite na Facebooku restorana Boškinac.